В Япония се създава мощен команден пункт за противоракетна отбрана

Pan.bg 12 ное 2018 | 12:25 views (994) commentaries(0)
img САЩ създават в Япония мощен команден пункт за противоракетна отбрана (ПРО) заради засилената според експертите опасност от ракетни удари от страна на Северна Корея и Китай. Той ще се разполага в близост до Токио в „района на голям железопътен възел“. Основа за него ще служи щабът на американската 38-а бригада за ПВО разположена в Сагами недалеч от Сагамихара. В новия щаб ще има разчет от 115 души команден състав. Първите от тях се настаниха на 16 октомври т.г. Според информирани източници целият процес на развръщане ще отнеме между 6 и 12 месеца. Целта на американското командване е да се поемат функциите по управление на системата за ПРО THAAD от командния пункт до Гуам, Филипините. Това решение е предизвикало силни протести сред местните японски власти и население, което е принудило американските военни да проведат тържествена церемония при откриването на новия обект. На нея те са се опитали да разяснят причините за това решение.
Новият команден пункт ще вземе под свое управление следните сили и средства: 3-те батареи за ПРО в Япония, свързочните възли в префектура Аомори и в Киогамисаки, префектура Киото. Те управляват мобилния радар за ранно предупреждение и батальонът за ПВО разположен на авиобазата Кадена, префектура Окинава. Батальонът има на въоръжение комплексите за ПРО Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3). Досега изброените сили и средства се командваха от щаба за ПРО на Хаваите. Освен тях новият щаб ще координира и използването на противоракетните комплекси SM-3 на военните кораби от ВМС на САЩ в този район.
Естествено, че това решение за изнасяне на някои елементи от системата за ПРО на САЩ на японска територия предизвиква силни опасения сред японската общественост. Дори местните власти са поискали гаранции, че това е само временно решение във връзка с напрежението създавано заради ракетно-ядрените амбиции на Северна Корея. Японските сили за самоотбрана (така се наричат след Втората световна война въоръжените сили Япония-бел. ред.) планират да развърнат комплекс Aegis, който ще използва данни от РЛС на САЩ намиращи се на територията страната.

Любомир Дойчинов
militaryparitet.com


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


В Япония се създава мощен команден пункт за противоракетна отбрана

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker