Меркел призова за създаване на истинска европейска армия

Pan.bg 13 ное 2018 | 18:07 views (384) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи по принцип идеята за създаване на европейска армия с уточнението, че това не е нещо, насочено срещу НАТО, а гаранция, че повече няма да има войни между европейци.

Това стана в нейно слово в Европейския парламент в началото на дебат за бъдещето на Европа. От трибуната тя говори повече за принципи и ценности, отколкото за конкретни политики, механизми и действия. В края му тя бе изпратена от пълната пленарна зала в Страсбург със ставане на крака и продължили близо 2 минути аплодисменти, но също така и с дюдюкане и освиркване от критици на Меркел.

По този начин тя изясни позицията си в подкрепа на интегриране на страните от ЕС и на отбранително ниво. Меркел умишлено употреби фразата "реална европейска армия", за да е ясно, че това е отговор на идеята на френския президент Еманюел Макрон от миналата седмица, която раздразни президента на САЩ Доналд Тръмп.

"Трябва да работим за визия един ден да бъде създадена реална европейска армия", каза канцлерът. По-късно в речта си тя припомни как провалът на общите действия е довел до Първата световна война, приключила преди 100 години.

В речта си тя говори още за нуждата от иновации и развиване дигитална икономика на бъдещето в ЕС, но темата за борбата с климатичните промени почти отсъстваше. Меркел за пореден път се обяви против въвеждането на единен за съюза данък върху дейността на територията му на компании, базирани извън него, под което най-вече се имат предвид американските гиганти от Силициевата долина. "Смятаме, че най-добре би било да се намери международно решение в международен контекст, но ако това не проработи, не можем вечно да изчакваме и ще трябва да действаме на европейско равнище, за което настоява и Германия."

Меркел включи като трета тема въпроса за миграцията. Във времената на кризата на еврото трябваше да преодолеем много проблеми и се справихме, но за миграцията Европа не е толкова обединена, а освен това трябва да намерим общ език и със съседите ни, най-вече на Африка, заяви тя.

"Всички сме единодушни, че е нужна обща европейска гранична охрана. Да, създадохме шенгенското пространство, но днес ни трябва и регистър кой влиза и излиза от нашата територия. Който иска да запази националната си самостоятелност и
не иска да отстъпи правомощия на "Фронтекс", ще трябва да разбере - няма как да се справим, без да бъде отстъпена част от националните правомощия. Никоя държава, колкото и да е голяма, не може да се справи сама."

Меркел допълни, че е нужна и единна схема за предоставяне на убежище, трябва да се изгради общо поле за действие по деликатни въпроси като право на защита, в което отделните държави искат да следват собствени тълкувания.

Накрая канцлерът обясни и виждането си докъде би трябвало да се простират правомощията на евроинституциите. "Европа не трябва да се намесва навсякъде. Не всеки проблем в Европа е проблем на Европа. Солидарността не е еднопосочна улица и трябва да действа само там, където е необходимо. Но Европа е най-добрият начин да действаме заедно, това е бъдещето ни. Национализмът и егоизмът никога повече не трябва да имат шанс в Европа! Шанс трябва да имат толерантността, солидарността и отговорността. Струва си да полагаме усилия за тях."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker