Покупката на C-400 e само начало на мащабно военно сътрудничество между Русия и Индия

Pan.bg 15 ное 2018 | 23:50 views (434) commentaries(0)
img
pogled.info


Индия изпрати важен сигнал до САЩ, Китай, Турция и други страни.

Премиер министърът на Индия Нарендра Моди и президентът на Русия Владимир Путин подписаха договор за 5,43 млрд. долара, за доставка за Индия на пет руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

За това пише изданието nationalinterest.org в материала, чийто превод е представен по-долу.

"Тази сделка е само началото на мащабно сътрудничество, част от по-голям пакет, включващ продажбата на четири руски фрегати от проекта „Адмирал Григорович“, отдаването под наем на една ядрена подводница от класа "Акула" и създаването на съвместна индийско-руска компания за производство на хеликоптери Ka-226T.

Сделката, обявена на 6 октомври, ще направи Индия втората държава (след Китай), купила руската система C-400.

Руската система за противовъздушна отбрана С-400 е подобрена версия на предшественика си С-300. Новата система разполага с диапазон до 400 километра. Комплексът е в състояние да атакува цели, движещи се със скорост до 17 000 км/ч. C-400 е привлекателна алтернатива на американската система за противоракетна отбрана «Patriot», тъй като тя е много по-евтина от американския си аналог и го превъзхожда по показателите за производителност. През следващите месеци С-400 ще започне да се снабдява с най-новите ракети 40H6E с диапазон на поражение над 380 километра. Малко вероятно е тези най-нови ракети с високи цени да бъдат изпратени в Индия, тъй като първо трябва да бъдат широко разпространени сред руските въоръжени сили.

Решението на Ню Делхи да купува оръжие от Русия, разбира се, предизвика гнева на Вашингтон. През месеците, предхождащи сделката, американското правителство многократно предупреди Индия, че купуването на C-400 ще бъде причина за налагане на санкции на Ню Делхи (в съответствие със Закона „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“, CAATSA).

Администрацията на Тръмп не е обявила дали ще бъдат наложени санкции на Индия за закупуването на руско оръжие. Ако Вашингтон обаче позволи на Индия да остане ненаказана за своето поведение, това ще бъде сигнал към други страни, че сътрудничеството с държави като Русия и Иран няма да има отрицателни последици. Турция също възнамерява да разгърне руски системи C-400 в течение на следващата година.

Индия, вземайки решение да купи руско оръжие, се ръководи от редица икономически и стратегически въпроси. Предвид факта, че Ню Делхи има богат опит в използването на съветска и след това руска


военна техника, може да се каже, че Индия лесно и евтино ще интегрира C-400 в инфраструктурата на индийските въоръжени сили.

Всъщност износът за Индия представлява 35% от руските продажби на оръжие в света. Ню Делхи се стреми да ограничи предстоящата война срещу Пакистан и Китай. Пекин ще бъде принуден да вземе предвид новата заплаха под формата на С-400, когато отново ще участва в постоянните си погранични сблъсъци с Индия.

Сделката е също така шанс за Индия да възстанови традициите си на неутралитета от времето на Студената война, за да сигнализира, че не се интересува от ролята на представител на Вашингтон за икономическата изолация на Русия.

Това ще бъде първата голяма руска сделка с оръжие след рухването на Съветския съюз в руска валута (рубли). Това също е сигнал, че Кремъл търси не само да отправи предизвикателство към Вашингтон като основен доставчик на оръжие в света, но и да подкопае господстващото положение на долара.

В същото време Индия вижда дипломатически възможности появили се като резултат от нарастващата конфронтация между администрацията на Тръмп и Китай, както и продължаващото влошаване на американско-пакистанските отношения.

Покупката от страна на Индия на системите С-400 е опит на министър-председателя Моди да запази историческите връзки между Русия и Индия, както и да използва новите възможности да се обедини с Русия срещу враговете на Ню Делхи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker