Президентът Радев посети 61-ва бригада

Pan.bg 16 ное 2018 | 11:32 views (354) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЦОНЧО ДРАГАНСКИ

След като във формированията от Българската армия има недостиг от личен състав, какво може да се направи, за да стане военната професия по-привлекателна за младите хора? Това е въпрос, който непрекъснато съм поставял на вниманието на Консултативния съвет за национална сигурност. Това е и най-тежкият проблем пред въоръжените сили. Ако сега не се вземат мерки, дори ние вече много сме закъснели, за бъдеще този проблем ще има изключително негативен ефект върху системата за национална сигурност.
Мерките са комплексни, не само социални, и те са изключително важни, но също така – трябват условия и възможности за водене на пълноценна бойна подготовка, нова техника, нови способности, мотивация на хората. Така президентът на България Румен Радев отговори на въпрос на в. „Българска армия“ при посещението си в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово. То бе по повод на 100 години от края на Първата световна война.
След срещата си с част от личния състав на формированието върховният главнокомандващ на въоръжените сили заяви, че военнослужещите са поставили много и най-различни проблеми, но в никакъв случай те не са социални или битови. Напротив, военнослужещите са високоинтелигентни, мислят за бъдещето на България. Затова поставят проблеми основно в насоката как те да станат по-добри в своята дейност,
как да придобиват нови и съвременни способности.

image

А тук проблемите вече са комплексни и изискват всеобхватен подход за тяхното решаване, посочи президентът.
В навечерието на 19 ноември той поздрави с празника всички военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски. И отбеляза, че 61-ва Стрямска механизирана бригада е гръбнакът на Сухопътните войски – най-голямото формирование и важен стожер в нашата цялостна система за национална сигурност.
А за избора за новите изтребители за ВВС върховният главнокомандващ каза, че е изпратил писмо и очаква отговор от Министерството на отбраната за представяне на протокола от работата на комисията. Очаква да няма нарушения на принципите на прозрачност, обективност и равнопоставеност, защото в хода на самата процедура такива индикации вече имало.
В 61-ва бригада на президента Румен Радев бяха отдадени военни почести. Той се запозна с изложени образци на военна техника, въоръжение и екипировка.
Придружаваха го началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, командирът
на 61-ва бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, главният секретар на президента Димитър Стоянов, секретарят по сигурност и отбрана на президента Стефан Янев и съветникът по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров.
Показани бяха костюми за защита от химическо и биологическо оръжие, система за откриване на радиоактивно заразяване и универсален детектор.

image

На друг център гостите видяха роботизирана система за разузнаване на ИВУ и невзривени боеприпаси, както и тежко защитно облекло на сапьора. Голям интерес предизвикаха безпилотната летателна система RAVEN и зенитният комплекс ПЗРК „Стрела 2М”. Изложени на строевия плац бяха също зенитната установка ЗУ-23-2, самоходната минохвъргачка Б1-10, бойната машина на пехотата БМП-1П и подвижният команден пункт МСР… Президентът дори се покачи на високопроходимия самоходен зенитно-ракетен комплекс 9К33 „Оса” и влезе в бойната машина. На последния център бе показано тактическо оборудване „Войник на бъдещето” – високоскоростна камера, мултимедиен таблет и лаптоп.
След разглеждането на техниката, въоръжението и войсковото оборудване, бяха поднесени цветя пред Паметника на загиналите във войните 1912 –1918 г., намиращ се в района на бригадата.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker