Танкисти се обучават на „Корен”

Pan.bg 16 ное 2018 | 11:38 views (474) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА;Валерия Тодорова


От първата седмица на октомври има активно присъствие на военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти (ЦПС) в Сливен на Учебен полигон „Корен”. Танкистите се включиха в няколко поредни учения. Военнослужещи и техника от ЦПС участваха в етапи от подготовката на първи механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада – Карлово, за сертифицирането му за батальонна бойна група от тежък вид.
Малко преди това – от 29 октомври до 1 ноември, военнослужещи и техника от 61-ви танков батальон (тб) на ЦПС проведоха учения на „Корен”. Първа танкова рота на 61-ва тб проведе ротно тактическо учение. Ротно тактическо учение с бойна стрелба разигра трета танкова рота, при което танкистите умело съчетаха тактическите действия с огневото поразяване на противостоящите цели с въоръжението на танк Т-72. В ученията участваха 10 танка, командно-щабна машина и 50 военнослужещи от ЦПС.
Друг вълнуващ момент за ЦПС е състоялият се на 9 ноември тържествен ритуал по полагане на военна клетва от 16 новоприети военнослужещи. В обръщението си към тях командирът на формированието полковник Любомир Вачев изтъкна значението, смисъла и стойността на клетвата.
След подаден сигнал на 11 ноември екип от специалисти разузна и унищожиха боеприпас, открити близо до детска площадка в района на парк „Юнак” – Сливен. Заключението при разузнаване на боеприпас е, че е ръчна настъпателна „РГД-5”, силно замърсена – кална и надрана, с нарушена резба в дъното за взривателя и липсващ УЗРГМ. Операцията е преминала експедитивно и при пълно спазване на мерките за безопасност. Боеприпасът е транспортиран до Огневи комплекс „Батмиш” и е унищожен.
През тази седмица приключи и проведеното в центъра обучение на механик-водачи на МТЛБ и на механик-водачи на танк Т-72, сред които са четирима военнослужещи от Македония. В тържествена обстановка те получиха своите сертификати.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker