Вдигат паметник на Иван Вазов в Сливница

Pan.bg 16 ное 2018 | 12:40 views (444) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР АНДРЕЙ РАНГЕЛОВ

Правим стъпки да изградим паметник на поета Иван Вазов. Това каза кметът на Сливница Васко Стоилков по време на похода на Командването на Сухопътните войски „По стъпките на Сливнишките герои”. Традиционната проява е част от събитията, с които най-големият вид Въоръжени сили отбелязва своя празник – 19 ноември.
„Заедно с председателя на общинския съвет г-н Павлов, с цялото общинско ръководство и общинския съвет сме предприели инициатива да изградим паметник на поета Иван Вазов, който е увековечил битката при Сливница. Благодарение на неговите разкази се знае най-много за подвига на нашите съграждани”, изтъкна Стоилков. Той допълни, че ще бъдат поканени всички, които имат възможност, да дарят средства, за да може повече хора да бъдат съпричастни към идеята за изграждането на паметника.
„И другото много голямо нещо, което очакваме всеки момент – българският парламент да излезе с решение, в което да се каже, че Сливница е град на бойната слава. Чакаме това решение с нетърпение, то ни се полага, заслужаваме го“, категоричен беше кметът.
По традиция походът на СВ започна пред Паметника на капитаните в района на бившата казарма в града. Сред участниците беше ръководството на СВ, генерали и офицери от запаса, военнослужещи и цивилни служители от Командването на СВ и Центъра за документално осигуряване, военнослужещи от формирования на СВ, представители на Подофицерското дружество „Гургулят”, гости и жители на града и селата, през които преминава походът.
„Отбелязваме 133 години от епичните сливнишки боеве – първата златна страница в новата българска военна история, написана от достойните синове на Майка България, гръбнакът на Българската войска, частите на Сухопътните войски и Българската армия”, каза в словото си главен асистент д-р Стоян Николов от Националния военноисторически музей. Той припомни епизоди от боевете при Сливница през есента на 1885 г. Заместник-командирът на СВ бригаден генерал Валери Цолов и кметът Стоилков поднесоха цветя пред Паметника на капитаните.

image

Водена от знаменосците и под маршовия ритъм на изпълненията на духовия оркестър на СВ, походниците изминаха разстоянието до центъра на града. Там пред Паметника на героите на Сливница бяха поднесени венци от името на висшето военно ръководство на Въоръжените сили. „Чест прави на кмета на тогавашното село Сливница, че през 1935 г. се осъществява неговата мечта за увековечаването на


паметта на героите, загинали във войните за национално обединение. Чест прави на тогавашното военно ръководство на Министерството на войната, което подкрепя инициативата на местната сливнишка общественост и изграждат този монументален паметник”, каза в словото си д-р Николов. Гордеем се, че държавата, Българската армия обръщат внимание на нашия град и на подвига, който се е случил преди толкова години, сподели пред присъстващите кметът Стоилков.
Последният пункт от трасето на похода беше Пантеонът на загиналите в Сръбско-българската война при с. Гургулят. В словото си д-р Николов посочи, че монументът е изграден през 1985 г. от тогавашното Министерство на народната отбрана по повод 100-годишнината от боевете при Сливница.
„Благодарение на армейски генерал Добри Джуров, министър на народната отбрана тогава са отпуснати от бюджета на министерството 680 000 лв. С тях е изграден този монументален внушителен паметник, извисяващ се на повече от 20 м височина”, каза д-р Николов. Командирът на СВ генерал-майор Михаил Попов, бригаден генерал Цолов и началникът на щаба на СВ бригаден генерал Николай Караиванов поднесоха цветя на паметника.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker