Без шофьорите – армията невъзможна

Pan.bg 19 ное 2018 | 09:21 views (975) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР СВЕТЛОЗАР СТОЯНОВ

Едва ли някой може да си представи учение, мисия или обикновено придвижване на войските и силите от българската армия без участието на транспортните формирования. Към това трябва да прибавим и съюзническите сили, които влизат или преминават транзитно през страната ни в изпълнение на своите задачи.
Създадени преди 111 г., военнотранспортните органи имат своя богата история. История, която е ненатрапчива и сякаш остава встрани от големите победи и от тежките поражения. Но история, която по свой си начин убеждава, че това е труд, без който нито една армия не може. Било на учение, реални бойни действия или мисии в подкрепа на международните мир и сигурност.
Трийсети щаб за контрол по придвижването е създаден още преди промените, отчитайки нуждите за централизирано управление на придвижването както за българската армия, така и за съюзниците. През годините той премина през няколко трансформации.
Един от най-важните детайли от неговото развитие е може би, че той е първото сертифицирано формирование от българската армия още през 2008 г.
Трийсети щаб за контрол на придвижването е тактическо формирование подчинено на СКС за планиране, организиране, координиране и контрол на придвижванията на национални и съюзнически сили, както на територията на страната, така и в транспортни възли в заповяданата Зона за отговорност. Формированието има подчинени четири „Групи за контрол на придвижването.
Дейността на четирите групи е свързана с организирането, координацията и контрола на транспортиране на войските чрез железопътен, автомобилен, морски и въздушен транспорт. С извършването на митнически и граничен контрол, както и на различни транспортни и товароразтоварни дейности в помощ на формированията от българската армия и страните партньори.

image

Динамиката в световната геополитика изисква повишаване на готовността на Силите на Алианса за изпълнение на задачите по колективната отбрана. Това увеличи и броя на многонационалните учения на територията на Република България, които се осигуряват в транспортно отношение от 30-и щаб и подчинените му групи.
Добър опит за работа в многонационална среда е и участието в конференции, учения и мисии зад граница.
За първи път по НАТО-вски процедури и стандарти, изцяло организирано и ръководено от Съвместното командване на силите за отработване на процедури по изпълнение на поддржка от страна домакин, бе
учението на НАТО Noble jump проведено през 2017 г.
на тема „Приемане, осигуряване на преминаването, разполагането и по-нататъшното придвижване до следваща държава, на Силите на НАТО за бързо реагиране“. Тази тема е особено актуална днес. От българска страна участваха сили и средства от Съвместното командване на силите, от Сухопътни войски и Военновъздушните сили. Като структура от Съвместното командване на силите, Трийсети щаб бе натоварен с редица отговорности. На оперативно ниво беше осигурено управление на всички процеси, свързани с протичане на учението в тясно взаимодействие с силите от партньорските армии.
„Съйбър Гардиън“ учението, което обедини под това наименование 18 отделни учения, бе планирано и се проведе на териториите на Република България, Румъния и Унгария и в него взеха участие повече от 25 хиляди военнослужещи от 23 страни – членки на НАТО, и партньори. Полигоните Ново село и Корен, базата на ВВС Граф Игнатиево, пунктът за предно базиране Безмер и транспортните терминали в Бургас приемаха и изпращаха хора и бойна техника.
Задължение на групите от Трийсети щаб е подготовката за транспортиране на личен състав и материални средства, както и организиране и координация с компетентните органи на митническия и граничен контрол при изпращането и посрещането на българските контингенти, участващи в мисията на НАТО в Афганистан, както и в мисиите в Босна и Херцеговина, Косово и Мали, в които участват български военнослужещи.

image

Отлична възможност за подготовка на формированията от видовете ВС, за повишаване на оперативната съвместимост между партньорите от Алианса и изпитание за формированията от Трийсети щаб. Бяха подготвени множество документи, необходими за граничните и митническите служби. Военнослужещи от Щаба присъстваха при пристигането и изпращането на автомобилната и военната техника и оръжие на всички военни формирования, които взимат участие в учението. Провеждането на подобни съвместни учения и операции увеличават специфичните задачи на основните транспортни възли и терминали, като граничните контролно-пропускателни пунктове, летищата, пристанищата и железопътните гари. Поддържане на постоянна готовност за изпълнение на тези задачи, мобилност и бърза реакция са само част от изискванията към групите за контрол на придвижването от състава на Трийсети щаб. Основен акцент е оперативната съвместимост, както и натрупването на знания и опит за работа в многонационална среда. Добра тренировка за работа в тази среда е и участието в конференции, учения и мисии зад граница.
През настоящата година се проведе сертификация на Трийсети щаб и подчинената му 31-ва група за контрол на придвижването.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ddt1 19 ное 2018, 11:09
   
  4
   
  0

  Добър ден Тъга!... Открихме колелото! А Славчо от Учин Дол ви приспа децата на БЪЛГАРИЯ (БЪЛГАРИЯ!!!) с чалгария до шия! ПО ЕДНО "Ferrari" !ЧЕРВЕНО!...TESTAROSSA! И днешният брой на New York Times, ако обичате ..салата от омари, иииии оркестъра да свириииии!!
  Екземпляри! Изобщо не знаете къде се намирате!!! И вас ще ви съдят!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker