С гордост и тъга отбелязаха 140 години от създаването на българската артилерия

Pan.bg 21 ное 2018 | 08:46 views (523) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com''; Спирдон Спирдонов
Снимка Димитър Бебенов

Снощи в ЦВК имаше особен празник. Честваха 140 години от създаването, непосредствено след освобождението ни от турско робство, на българската артилерия. Инициативата и организацията бе на регистрираната през август т.г. Асоциация на артилеристите и ракетчиците от запаса „Олимпий Панов“ с председател генерал-майор от запаса Вълчо Фотев. Очаква се новосформираното сдружение да подаде документи за колективен член на СОСЗР.

Поздравителен адрес до участниците от името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев прочете неговият съветник по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев. В него държавният глава изрази благодарност за достойната служба на ракетчиците и артилеристите. Тържеството бе под патронажа на началника на отбраната генерал Андрей Боцев. Поздравление поднесе неговият заместник генерал-лейтенант Димитър Илиев – най-високопоставеният в армейската йерархия артилерист. Той подчерта,че днешните артилеристи също изпълняват задълженията си с висок професионализъм и чувство на патриотизъм.

Гордостта идваше от славната история на българската артилерия, особено през войните, както и от чувството на всеки един от тези 128 генерали, офицери, сержанти и редници, че е служил достойно в редовете на Българската армия.

Причина за тъгата бе, както се изразиха почти всички изказващи, унищожаването на артилерията и ракетните войски през последните две десетилетия. Според полковник от запаса Христо Христов, секретар на асоциацията, преди приемането ни в НАТО българската артилерия е била 10-12 пъти по мощна от днешната. Полковник от запаса Димитър Сретенов аргументира позицията си, че ликвидирането на ракетните комплекси и ракетните бригади е било условие за влизането ни в Алианса. Полковник от запаса Венцислав Пенев с болка говори за унищожаваането на съвременни и ефикасни противотанкови оръдия. Командвал съм артилерийска бригада от 2200 души, но в резултат на големите съкращения отлично подготвени командири и специалисти бяха изхвърлени на улицата, посочи полковник от запаса Гълъб Гълъбов. Това празник ли е, или помен, попита полковник от запаса Трифон Трифонов, който е заместник-председател на асоциацията. Като началник на Генералния щаб винаги съм давал отрицателно становище на предложенията за унищожаване на ракетните войски, каза ген. Цветан Тотомиров, приветствайки участниците в честването. Той не е оптимист за възстановяване на предишната мощ на този род войска. Приветствие беше изпратил и друг началник на Генералния щаб армейски генерал от
запаса Любен Петров. От трибуната поздравления поднесоха полковник от запаса Чавдар Борачев – председател на Асоциацията на военните разузнавачи, полковник от запаса Ангел Георгиев – председател на Българската авиационна асоциация и подполковник от запаса Радослав Георгиев – председател на сдружение „Артилерия“ в Плевен.

В началото на тържеството заместник-председателят на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов връчи на сина и дъщерята на ген. Димитър Ж.Тодоров юбилеен медал „100 години от Първата световна война“. Отличието бе присъдено от министъра на отбраната Красимир Каракачанов приживе, но смъртта на бившия командващ Ракетните войски и артилерия изпревари церемонията по неговото връчване. Ген. Фотев удостои с почетния знак на асоциацията полковник от запаса Ангел Ласин, полковник от запаса Валтер Цветков, полковник от запаса Светослав Недковски, редник от запаса проф. Димитър Назърски и младши сержант от запаса Андрей Андреев. Празникът завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Началото бе поставено с артилерийския марш и песента „Мойта конна батарея“, изпълнени от полковник от запаса Румен Стойков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker