Армията ни 15-а по сила в ЕС и 60-а в света

Pan.bg 06 дек 2018 | 00:44 views (399) commentaries(0)
img По брой на самолети и самолетонасачи САЩ нямат равни в света. Надпреварата с останалите се заключава в това кой първи ще извади ново поколение летателни апарати за завладяване на небето и Космоса. СНИМКА: РОЙТЕРС


24chasa.bg


САЩ, Русия и Китай с най-голяма бойна мощ, Северна Корея е тотален лидер по брой на кораби и подводници

Армиите на САЩ, Русия и Китай са трите най-могъщи в света според класацията “Световна военна сила” за 2018 г., която се актуализира всяка година. На България е отредено 60-о място, като страната ни е подобрила представянето си, показва сочеща нагоре стрелка.

Непосредствено преди нас е Финландия, а след нас - Австрия, Словакия, Португалия и Белгия.

Сред съседите ни Турция има смазващо превъзходство и е на 9-о място. Гърция е 28-а, Румъния - 40-а, Сърбия - 78-а, Македония е 118-а.

Сред включените в подреждането 25 държави от ЕС България заема 15-а позиция.

Най-силната европейска

армия е френската,

следвана от британската, германската, италианската, испанската и полската. В класацията не фигурират Кипър, Малта и Люксембург. За първи път тази година е включена Ирландия.

Сайтът “Световна военна сила” е независим. Подреждането се прави по 55 критерия, за да определи индекса на 136 държави. Формула позволява на по-малките, но по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големите. Взети са под внимание геополитически фактори, природни ресурси, индустрия, работна сила. Финансовата стабилност също е от съществено значение, поради което държавите се съизмерват още и по външен дълг и покупателна способност.

Авторите отбелязват, че въпреки членството в НАТО въоръжението на България все още е смесица от съветска техника от времето на студената война и модерно западно оборудване. Индексът ни е 0,9839 при идеален 0,0000, който е непостижим. Колкото повече индексът на една страна се доближава до нулата, толкова по-напред е тя. Подреждането взема предвид не само числеността на армиите и притежаваното оръжие, но и колко разнообразно е то.

В сравнение със съседите

ние изпреварваме

Сърбия и Македония,

но сме доста далече от Румъния и Гърция, и най-вече от Турция (виж в графиката кой с какви сили разполага). По числен състав на активна военна служба Турция е 15-а в света, Гърция 36-а, Румъния - 54-а, Сърбия - 72-а, а България 77-а. Македония е с най-малочислена армия и се нарежда чак на 124-о място.

По капацитет за въздушен бой Турция
категорично води и е на 10-а позиция в света, Гърция също е много напред по този показател и заема 19-о място далече пред Румъния (61-а) и Сърбия (72-а). Ние сме 81-и, следвани само от Македония - на 115-о място. Най-доброто ни подреждане засяга капацитета за водене на сражения с танкове и артилерия. Там сме на 33-о място в света по отношение на танковете, но пак сме изпреварени от Турция (10), Гърция (17), Румъния (22) и Сърбия (24). По бронирани коли заставаме на 56-о място в света, но отново след Турция, Гърция, Румъния, като решително изпреварваме Сърбия, която е на 79-о място.

Самоходната артилерия ни извежда на 28-о място сред 136-те, като от съседите ни водят само Турция и Гърция. Интересно е, че по този критерий задминаваме дори Франция и Германия.

По отношение на ВМС от съседите ни Турция (12) и Гърция (22) отново са лидери, следва Румъния с 53-о място, а ние сме на 71-о, като водим пред Сърбия и Македония. По военен бюджет сме на опашката в ЕС и от нас по-малко харчат само Литва, Латвия и Естония. По този критерий се позиционираме на 81-о място в света. От всичките ни съседи пък военният ни бюджет е по-голям само от този на Македония.

Освен САЩ, Русия и Китай в първата десетка на най-големите военни сили са още Индия, Франция, Великобритания, Южна Корея, Япония, Турция и Германия. Много добри позиции имат Египет (12), Иран (13), Израел (16), Северна Корея (18), Виетнам (20).

В рамките на Централна

и Източна Европа най-добре

се представя Полша (22),

следвана от Чехия (30) и Румъния (40).

Класацията се базира само на притежаваните от държавите конвенционални оръжия за бой по земя, въздух и вода. Тя не отчита ядрените оръжия, но страните, които ги притежават, получават бонус. Страните, които пък са лишени от излаз на море, поради което нямат военен флот, не получават наказателни точки. Държавите-членки на НАТО, добавят малък бонус поради факта, че могат да се ползват от военния капацитет на съюзниците.

Първите три държави по военен бюджет са САЩ с 647 млрд. долара, Китай ($ 151 млрд.) и Саудитска Арабия ($ 56 млрд.), а Русия е 6-а ($ 47 млрд.). Парите, които САЩ дават за въоръжение обаче,

са над 5 пъти повече

от тези на Китай и над

13 пъти повече от Русия

По отношение на силите във въздуха отново водят САЩ, следвани от Русия и Китай, но американците имат 13 362 самолета, което е 3,4 пъти повече от Русия (3914) и 4,4 пъти повече от Китай (3035). Горе-долу същото съотношение се наблюдава и при хеликоптерите.

За сметка на това Русия има 3,4 пъти повече танкове от САЩ - 20 300 срещу 5884. На второ място със 7716 танка се нарежда Китай, а с 4946 на четвърто място идва Северна Корея.

Според класацията КНДР е на първо място в света по брой на установки за изстрелване на ракети с 5000 срещу 3816 за Русия, 2050 за Китай, 1533 за Иран, 1216 за Египет и 1197 за САЩ.

Северна Корея е и абсолютният лидер по брой на военни кораби - 967 при 714 на Китай, 415 на САЩ, 398 на Иран и 359 на Русия. САЩ обаче имат най-много самолетоносачи - 20. Този тип огромни кораби притежават само още 12 страни в света - Япония и Франция по 4, Египет, Великобритания, Австралия и Италия по 2, Русия, Индия, Испания, Южна Корея, Тайланд и Китай по 1. Китай е начело по фрегати, САЩ по разрушители, Русия по корвети. Отново Северна Корея има най-много подводници в света.
Украйна изостава от Русия с 27 места

Украйна е запазила значителна военна мощ, но независимо от това с 29-ото си място изостава с 27 позиции от Русия, с която миналата седмица отново влезе в тежък конфликт заради Керченския проток. Класацията отрежда на руската армия второто място след лидера САЩ.

За Украйна авторите на подреждането отбелязват, че продължава с променлив успех да води бойни действия срещу сепаратистите от източната част на станата.

Армията ѝ наброява 1,182 млн. души, от които 1 млн. запасняци.

За сравнение в Русия служат 3 586 128, като в резерва са 2 572 500. Украинският военен бюджет според данните е 10 пъти по-малък от руския - 47 млрд. срещу 4,88 млрд. долара.

Самолетите на Москва са 3914 при 240 за Киев, танковете 20 300 срещу 2214, а общият брой на корабите 352 срещу 25.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker