Руската армия прие “Пеницилин”-а

Pan.bg 06 дек 2018 | 08:42 views (541) commentaries(1)
img Източник:''Svodka.start.bg''; http://pogled.info/

На 2 декември 2018 г. американското издание National Interest публикува нова статия, в която разказа за преимуществата на руската техника пред американските аналози. В частност авторите на публикацията отбелязаха новия комплекс звуково-топлинно разузнаване 1Б75 „Пеницилин“, който може да стане „нов начин за унищожаване на тежката артилерия на САЩ“.
Американското издание отбелязва, че за да забележи и проследи шума и кинетичната енергия на противника, системата за откриване използва едновременно звуково-топлинни локатора, масивна стабилизационна платформа и оптично-електронен модул. За обработката на данните в режим на реално време 1Б75 „Пеницилин“ е снабден с мощна изчислителна апаратура и 12 камери, половината от които инфрачервени.
Оптично-електронният модул е установен на висока подемна мачта, която при движението на комплекса се огъва назад. 1Б75 „Пеницилин“ е способен да забележи цели на разстояние до 25 км. в течение на пет секунди.
Комплексът е способен да изчислява траекторията на вражеския снаряд, а неговите детектори са толкова точни, че могат да засекат дори затварянето на врата на разстояние до 15 км. За да се изключи човешкия фактор, 1Б75 „Пеницилин“ е напълно автоматизиран.
В сравнение с радиолокационните станции (РЛС) 1Б75 „Пеницилин“ има по-малък обхват, но е способен да открива изстрелите на противника със слаб сигнал – например минометен снаряд. Към преимуществата на комплекса се отнасят и малката вероятност за откриване и работата без използването на неотменните за РЛС електромагнитни вълни.
Трябва да се напомни, че комплексът за звуково-топлинно артилерийско разузнаване е използван за първи път през 2017 г. В момента 1Б75 „Пеницилин“ преминава през държави изпитания и се готви да бъде пуснат в серийно производство през 2019 г.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  полароид 06 дек 2018, 08:53
   
  1
   
  2

  "Руската армия прие “Пеницилин”-а" Скоро ще приеме и " Стрептомицин"-а.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker