Световна военна сила – България е на 60-о място в глобалната класация

Pan.bg 06 дек 2018 | 09:18 views (528) commentaries(3)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Атина Пашова

Българската армия е 15-а най-силна в ЕС и 60-а в света, сочи класацията на независимия уеб сайт „Световна военна сила“ за 2018 г. Сред съюзниците си в НАТО също подобряваме позициите си и заемаме 17-о място. В глобален мащаб САЩ, Русия и Китай разполагат с най-голяма бойна мощ. Челната петица, която остава непроменена от миналата година, допълват Индия и Франция.

Класацията се изготвя въз основа на 55 критерия, които отразяват различните компоненти на военната мощ, за да определят индекса на 136 държави в света. Оценяват се различни геополитически фактори, природни ресурси, индустрия и работна сила. Ключово значение има и финансовата стабилност, затова в измерването се включват външният дълг и покупателната способност в страните. Така използваната формула позволява на по-малките, но по-напреднали в технологично отношение държави, да се конкурират с глобалните лидери.

Въпреки членството си в НАТО и Европейския съюз, въоръжението на българската армия е смесица от съветска техника от времето на Студената война и модерно западно оборудване, отбелязват авторите на доклада и дават на страната ни индекс от 0,9839 при идеална стойност 0, която е на практика непостижима. Непосредствено преди нас в класацията са Финландия и Унгария, а след България остават Австрия, Словакия и Португалия.

Според глобалната класация сред съседите ни Турция има смазващо предимство и заема престижното 9-о място. Гърция е 29-а, а Румъния – 40-а. По-назад в класацията остават Сърбия и Македония, съответно на 78-а и 118-а позиция.

След затвърдилите позициите си 5 държави начело, водещата десетка се допълва от Обединеното кралство и Южна Корея, които се изкачват в класацията, както и Япония, Турция и Германия, които губят позиции. Най-силната европейска армия е френската.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 06 дек 2018, 12:56
   
  7
   
  1

  Много ми е интересно, къде би била БНА в тази класация, ако вземем състоянието й 80-те години?

  Сигурно сме били в 10-ката на света тогава?  Е, днес сме "демокрация" и нямаме повече врагове! Имаме "чужди" врагове, за това не ни трябва силна армия!

 2. #2
  мачу пикчу 06 дек 2018, 19:26
   
  3
   
  0

  Защо ни е армия....ние загубихме държавата българска...

 3. #3
  Жаныбек Жетимишбаев 07 дек 2018, 03:39
   
  0
   
  0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker