Започва година на напрегнати учения

Pan.bg 12 яну 2019 | 12:01 views (1306) commentaries(4)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Андрей Рангелов

Снимка:Генерал-лейтенант Любчо Тодоров поздрави военнослужещите от СКС с началото на новата учебна година

"Мащабни, отговорни и изискващи пълно напрежение на силите учения предстоят през 2019-а. Това стана ясно при откриването на новата учебна година във формированията от Съвместното командване на силите. 2018 г. беше динамична, белязана с упорит труд и напрежение, но получихме удовлетвореност от успешно изпълнените задачи."


Това каза командващият на СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров в поделението в Горна Малина пред строения на плаца личен състав на Мобилната комуникационно-информационна система (КИС), Националният мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F) и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

Генерал-лейтенант Тодоров похвали постиженията на формированията през 2018 г. "Пред СКС предстоят планирането, подготовката и участието в многонационалното компютърно подпомагано командно-щабно учение Balkan Bridges – 2019, както и в многонационалното учение Black Sea/Balkan Regional Exercises – 2019", изтъкна той. "Предстоят ви напрегнати дни, но вярвам, че ще се представите на ниво, не се предавайте пред трудностите, бъдете непримирими към собствените си слабости и пропуски", посъветва воините той.

През 2018 г. Мобилната КИС се представи достойно"по време на комплексните тренировки на КИС на БА, в учението CETATEA 2018 в Румъния и българското компютърно-подпомагано учение „Есен 18”, заяви в словото си командирът на Мобилната КИС полковник Димитър Хлебаров. Той допълни, че DCM-F продължава да получава само положителни оценки от НАТО за участието си в мисии, операции и тренировки на Алианса.


image
Фото Красимир Тодоров

„Бъдете знаещи, защото знаещият човек е можещ човек, бъдете дръзки, силни и уверени във всичко, което правите. Вие сте гарант за мирното и щастливо бъдеще на всички вас. Благодаря ви, пожелавам ви една много силна, много успешна и много дръзновена година. Ние вярваме във вас”, обърна се към строя кметът на община Горна Малина инженер Ангел Жиланов. Игуменът на Кремиковския манастир протойерей Серафим, който е бивш офицер от Българската армия, отслужи молебен за здраве и успехи на личния състав и поръси строя и всички присъстващи със светена вода. Воините преминаха в тържествен марш. Деца от училището в Горна Малина присъстваха на ритуала и разгледаха експонираната техника на Мобилната КИС.

За в. „Българска армия” полковник Хлебаров каза, че през 2019 г. предстоят няколко основни прояви, в които ще участват Мобилната КИС и DCM-F.
Сред тях е учението Balkan Bridges – 2019 в което ние като формирование, осигуряващо КИ поддръжка на оперативното ниво, ще играем основна роля, заяви той. „Надяваме се да се представим в учението, както и миналата година – с достойнство и чест. Тъй като, както се шегуваме много често – когато всичко е нормално, за свързочниците нищо не се казва”, сподели полковник Хлебаров. По думите му другата голяма проява ще е комуникационно-информационното учение на НАТО в Румъния – CETATEA 2019. DCM-F, в който всички специалисти са излезли от Мобилната КИС, също ще участва в две големи учения на НАТО. „Отделно тази година те участват с група за КИ поддръжка (КИП) в NRF 2019 с готовност „кратка”. И все още не се е завърнала групата за КИП, която осигурява комуникациите на щаба на операцията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” в Кабул. Надявам се живи и здрави да ги посрещнем в края на този месец”, каза полковник Хлебаров.


image
Въпреки, че плацът беше заснежен, воините демонстрираха твърда стъпка по време на тържествения марш

Воински строй, тържествени слова, молебен и тържествен марш имаше и в Централната снабдителна база в Негушево. "През изминалата година изпълнихте комплекс от логистични дейности свързани със снабдяването на военните формирования с материални ресурси, ремонта на въоръжение и техника, медицинското осигуряване на подчинените формирования от СКС, организацията на безаварийното придвижване и транспорт", обърна се към воините генерал-лейтенант Тодоров. През годината в базата се приеха, съхраниха и раздаваха на формирования на БА в пъти повече имущества в сравнение с предходната година, изтъкна той. Предстоят ни напрегнати дни, но вярвам, че ще се справим и ще защитим достойно името на СКС, каза генерал-лейтенант Тодоров. „Постигнатите успехи говорят за това, че нямаме неизпълнена задача. Всички задачи, които са поставени, се изпълниха в срок, без произшествия и допуснати инциденти. "Надявам се и през 2019 г. все така всеотдайно да продължим да работим за утвърждаването ни като водещо формирование в областта на логистиката”, заяви командирът на Централната снабдителна база полковник Нено Ненов. Протойерей Серафим отслужи молебен и поръси присъстващите със светена вода. Воините преминаха в тържествен строй, след което гостите разгледаха лабораторията за анализ на храни от животински произход. Край микроскопите, колбите и епруветките те разговаряха с д-р Несрин Расим, която извършва вътрешноведомствения ветеринарно-санитарен контрол в поделенията на МО и БА, както и с лаборантката Силвия Церовска.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Bill 14 яну 2019, 05:54
   
  3
   
  8

  Какъв е тоя пенсяк на снимката?
  Сигурни ли сме, че искаме такава армия?
  За него е ясно, че иска аванс, пенсия, заплата и командирски до памперс. Сега за да му е по-густо и цоневките ще му вкарат към заплатата, че да ги умножи по двадесет.

 2. #2
  Voenen 14 яну 2019, 14:57
   
  9
   
  0

  Изключително интелегентен и свестен командир. И какъв е толкова проблема, ако взимат пенсия. Важното е да са в кондиция и да си зпълняват задълженията. Пък и с тази демографска катастрофа от зле на по-зле ще става! Не армия, кой да ти смени Вик тръбата няма има.

 3. #3
  Възмутен до 2 14 яну 2019, 17:36
   
  4
   
  0

  АПЗ Е 100%, яко гуши, а дали е свестен и интелигентен-отделен въпрос

 4. #4
  Napusnal 16 яну 2019, 21:06
   
  1
   
  1

  Принципен и винаги влизащ в положение. Лоша дума за него не мога да кажа като върна времето назад. Сега че бил АПЗ (ако е изобщо) , какъв е проблема като е законно. Който и да е ще направи така. И аз да съм и аз ще направя така.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker