Нови сръбски оръжия

Pan.bg 16 яну 2019 | 11:30 views (2758) commentaries(3)
img
pan.bg
Л. Дойчинов
На 11 януари 2019 г. сръбският министър на отбраната Александър Вулин и началникът на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили генерал-лейтенант Милан Мойсилович посетиха Военно-техническия институт (ВТИ) в Белград - главната научноизследователска и опитно-конструкторска организация на сръбския военно-промишлен комплекс. По време на посещението сръбският министър на отбраната се запозна с нови видове оръжия, разработени от ВТИ, които вече са започнали да влизат в сръбските въоръжени сили или са в етап на тестване. Бяха демонстрирани над 40 различни образци въоръжение и оборудване. Ръководителят на сръбското министерство на отбраната, заяви, че през 2018 г. в Сърбия са приети 29 нови вида оръжия и военно оборудване национални разработки, което е най-добрият показател за цялата история (очевидно е имал предвид след разпадането на СФРЮ). Беше посочено, че в дългосрочен план се предвижда да бъдат приети 90 нови оръжейни системи за въоръжените сили на Сърбия, от които 76 трябва да бъдат национални системи за развитие и производство, следствия на научноизследователска и развойна дейност, която вече е в ход. Пред гостите бяха показани: новият сръбски бронетранспортьор "Лазар 3"и импровизираните ЗРК за близка противовъздушна отбрана, използващи модифицирани съветски ракети "въздух-въздух" с малък обсег R-60MK (сръбско обозначение като ЗУР RL-2) и R-73E (RL-4). Сега ракетите R-60MK и R-73E са монтирани на самоходната пускова установка 2P25M ЗРК 2K12M "Куб-М". ВТИ показа и модулната РСЗО "Ogaњ -ЛРСВ"в различни версии. Тя може да използва 128-mm ракети на сръбската РСЗО "Пламен"(„къси”) ) и "Огањ"("дълги") и 122-mm ракети в различните варианти на "Град", както и новото поколение 122-mm ракети, разработени от ВТИ, имащи обхват до 50 km и системи за корекция на траекторията. Вариантът на РСЗО с пускова установка с бронирана кабина е изпълнен базата на модернизирано шаси ФАП 2026. Гостите също така можаха да се запознаят с:
-модернизираната версия на югославската БМП М-80, наричана М-80АВ1;
-сръбската модернизация и развитие на ПТРК "Малютка";
-новата модернизирана версия на бронетранспортьора BOV M11 4x4, чиято предна част е преобразувана по модела на БТР Lazar 3;
-сръбските системи въоръжение за външно окачване на придобитите хеликоптери Airbus Helicopters H145M;
- новият комплект екипировка М17;
- сръбският зенитноракетно-артилерийски комплекс ПАСАРС-16 "Терминатор". Той представлява монтирано на бронирано колесно шаси ФАП 2026 40-mm зенитно оръдие Bofors L/70 с две пускови установки за
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
ЗУР преработени от старите съветски ракети Р-13М "въздух-въздух" за близко разстояние (поставени са им нови ГСН, бойна глава, взривател и двигател) и модерна система за управление на огъня, включваща топловизионен мерник.
Източник и илюстрации: bmpd


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Нови сръбски оръжия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  чух 16 яну 2019, 13:52
   
  6
   
  5

  Ние нямаме нито едно българско.....оръжие....

 2. #2
  Ванчо Михайлов 16 яну 2019, 15:01
   
  3
   
  1

  Србе на врбе

 3. #3
  pepo 16 яну 2019, 16:47
   
  5
   
  1

  Кога и ние ще започнем да разработваме собствени оръжия,а не само да правим патрони и картечници. Нашите съседи се въоражават, а ние спим и чакаме някой да ни защити.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker