Прием на курсанти по нова военна специализация „Артилерийско инструментално разузнаване”

Pan.bg 11 фев 2019 | 09:06 views (474) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'; Спирдон Спирдонов


Това е обявено на сайта на факулет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен на НВУ „Васил Левски“. Приемът е за учебната 2019/2020 г. Интересното е, че специализацията дава възможност да се придобие бакалавърска и магистърска степен във военно и цивилно висше учебно заведение. След успешно завършване на обучението си курсантите получават дипломи за висше образование за: образователно-квалификационна степен „бакалавър” в професионално направление „Военно дело” от Национален военен университет „Васил Левски” и образователно-квалификационна степен „магистър” в професионално направление „Архитектура строителство и геодезия” от Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”. От заповедта на министъра на отбраната става ясно, че за специализацията „Артилерийско инструментално разузнаване“ са определеин 9 места. Впрочем, не става дума за нещо съвсем ново. Преди години курсанти от Шуменското военно училище водеха такава подготовка.

Обучението, съобщават от факултета, е насочено за реализиране концепцията за хармонизиране подготовката на бъдещия офицер с цел получаване на базова компетентност, знания и умения в областта на военното дело, да организира и ръководи формированията за артилерийско инструментално разузнаване в операциите, да извършва геодезични, астрономични, картографски дейности и измервания, предназначени за създаване и поддържане на геодезични мрежи, за изработване на топографски карти

***

След завършване на пълния курс на обучението випускникът ще заема следните начални длъжности в Българската армия
: командир на взвод за разузнаване и управление и приравнени те му; геодезист и топограф; други длъжности в Българската армия, изискващи висше образование, съответстващи на неговата професионална квалификация.

След допълнителна квалификация и стаж випускникът може да заема следните длъжности: командир на батарея (рота) и приравнени; началник на секция „Геодезия“ и „Топография“ длъжности в национални и международни формирования; други длъжности, съответстващи на неговата допълнителна квалификация и стаж.
В други сфери на обществения живот: специалист в екипи за управление на геодезични и картографски дейности; специалист в екипи за изработване и прилагане на устройствени схеми и планове, както и проекти в инвестиционното проектиране - част „Геодезия“; да извършва консултантска и експертна дейност в интерес на държавни институции и неправителствени организации; да се реализира в областта на образованието и други сфери на социално политическия живот; да заема други длъжности, съответстващи на неговата квалификация.
Съчетаването на обучението по военната и гражданската специалност се осъществява чрез изучаване на основополагащи и профилиращи модули, съдържащи задължителни, избираеми и факултативни
дисциплини (специализирани курсове), както и чрез прилагане на нови и разнообразни учебни форми.

***

Факултет "Артилерия, ПВО и КИС" обяви прием по специалностти:
За курсанти:

Полева артилерия
Противовъздушна отбрана на войските
Зенитно–ракетни войски
Радиотехнически войски
Артилерийско и зенитноракетно въоръжение, оптика и бойни припаси
Артилерийско инструментално разузнаване НОВА!
Военни комуникационни и информационни системи (Комуникационна техника)
Военни комуникационни и информационни системи (Компютърни системи и технологии)

За студенти ОКС "Бакалавър":

Компютърни системи и технологии
Компютърни технологии за проектиране
Киберсигурност НОВА!
Комуникационна техника и технологии
Административна и информационна сигурност
Електронни системи за наблюдение, охрана и контрол

Още подробности на http://www.aadcf.nvu.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker