Възстановяване Музея на Първа българска армия в Унгария поискаха военнопатриотични организации

Pan.bg 12 фев 2019 | 08:47 views (349) commentaries(0)
img След настъпилите политически промени през 1989 г. Музеят на Първа българска армия в Унгария е закрит по искане от наша страна. (Не ни е известно от кого). Всички експонати са съхранени в Окръжния център град Пейч, където се намират и сега. Закриването му е голяма загуба за България. Това се посочва в писмо до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов на председателите на Съюза на ветераните от войните на България доц. д-р Иван Сечанов, председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев и председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев.

Източник:"Otbrana.com"

Музеят на Първа Българска Армия в Унгария е единственият български музей в чужбина. Създаден е по предложение на унгарското правителство и с решение на българското от 27 февруари 1967 година. Изпълнението е възложено на Комитета за изкуство и култура (Министерството на културата) и Министерството на народната отбрана. Пряк изпълнител е колективът на Националния военноисторически музей. Тържественото откриване на музея бе на 4 април 1967 г. в гр. Шиклош в присъствието на командващия Първа българска армия генерал-полковник Владимир Стойчев.

През 1974 г. е построена нова, специално за музея, сграда в гр. Харкани, непосредствено до местата, където се водят епичните боеве през месец март 1945 гр. и в близост до най-голямото българско военно гробище, в което са погребани 1439 български войни, загинали в Дравската операция. Експозицията, в новата сграда е открита на 17 декември 1976 г., а на 9 май 1987 г. е обогатена с нови експонати документи, въоръжение, войнишки и офицерски бойни униформи, лични вещи, оръдие, картечници, много снимки, бойно снаражение и художествени произведения.

Музеят, освен от българи се посещава от унгарското население и от около 100 хиляди туристи и почиващи годишно в балнеолечебния център в Харкани.

След настъпилите политически промени през 1989 г. Музеят на Първа българска армия е закрит по искане от наша страна. (Не ни е известно от кого). Всички експонати са съхранени в Окръжния център град Пейч, където се намират и сега.

Закриването на Музея на Първа българска армия в Унгария е голяма загуба за България. По същество това е национално престъпление. Могло е да
се направи нова експозиция, отговаряща на новите разбирания за войната, ако има такива.Този акт е антинационален и осъдителен. Обяснението от някой, че сградата, в която беше музеят, е реституирана, е лъжа. Тази сграда е построена до Общината и до Културния дом, на общинско място, специално за музея. Не само, че сградата е нова и строена за музея, но в договора за изграждането на този музей, подписан от двете страни, има клауза, че той се прави на реципрочна основа. В България е построен музей на Лайош Кошут в гр. Шумен, където е бил около 4 месеца, от 22 ноември 1849 г.до 16 февруари 1850 г., а в гр. Смолян има музей на Ласло Наги. Тези музеи не са закрити. България трябва да уважава сама себе си.

По случай 70 години от победата във Втората световна война, през юни 2015 г., заедно с министъра на отбраната, българска група ветерани от войната и потомци на загинали в боевете посети гр.Харкани и българското гробище . При срещата със зам. кмета (кметът беше извън града) стана ясно, че сградата, в която е бил музеят, и сега стои заключена и не се използва за друго. Кметът изяви желание отново да се въстанови музеят. Българският посланик в Унгария прояви интерес и заяви, че ще проучи въпроса. Какво е направил не се знае, но положителен резултат все още няма.

Справедливо и задължително е музеят на Първа Българска армия в Унгария да бъде възстановен за 75 - годишнината от победата във Втората световна война. Това заслужава българския народ, воювалите над 120 хиляди бойци и офицери, загиналите в тези боеве 3370 наши герои и всички техни синове, дъщери, внуци и правнуци.

Това се посочва в писмото, което завършва така: „Очакваме от Вас подкрепа на нашата инициатива за възстановяване на Музея на Първа Българска армия. Длъжи сме да го направим! Разчитаме на Вас!”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker