ЕС се споразумя за фонд, подкрепящ проекти в областта на отбраната

Pan.bg 20 фев 2019 | 14:08 views (308) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Европейските институции постигнаха частично политическо споразумение за Европейския фонд за отбрана, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. В съобщението се отбелязва, че фондът ще допринесе за стратегическата автономност на съюза.

Фондът ще предоставя подкрепа през целия цикъл на промишлена разработка, като се започне от научните изследвания, мине се през разработката на прототипи и се стигне до сертифицирането. Той освен това ще финансира проекти за съвместни изследвания предимно чрез отпускане на безвъзмездни средства. Научните изследвания и проектирането ще могат да получават финансиране до 100 процента.

Бюджетът на ЕС ще съфинансира разходите за разработване на прототипи с до 20 на сто. Изпитанията, окачествяването и сертифицирането ще имат бюджетна подкрепа до 80 на сто. Фондът ще подкрепя проекти на дружества от различни държави от ЕС. Ако отговарят на условията за допустимост, проектите ще подлежат на допълнително финансиране от 10 процента.

Проектите ще бъдат определяни в съответствие с отбранителните цели, договорени от държавите в ЕС в рамките на общата външна политика и политиката на сигурността. Регионалните и международните приоритети, например в рамките на НАТО, може също да се вземат предвид, се посочва в съобщението.

Само съвместни проекти с участието на най-малко три отговарящи на условията участници от поне три държави от ЕС или асоциирани държави ще могат да ползват тези възможности. Най-малко четири и най-много осем на сто от бюджета ще бъдат заделени за укрепване на водещото място на ЕС в технологиите в дългосрочен план и самостоятелността в областта на отбраната.

Само участници, установени в ЕС или в асоциирани държави и върху които не упражняват контрол чужди страни или правни субекти от чужди държави, отговарят на условията за финансиране.

Дъщерни фирми в ЕС на дружества от чужди държави ще могат по изключение да бъдат допускани до финансиране при определени условия, така че да не да бъдат застрашени интересите на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Субекти, установени извън ЕС, няма да получават финансиране, но могат да участват в проекти за сътрудничество.

Постигнатото споразумение предстои да бъде официално одобрено от Европейския парламент и от Съвета на ЕС. Европейският фонд за отбрана ще допълва други програми на ЕС с бюджет от 6.5 милиарда евро за усъвършенстване на стратегическата транспортна инфраструктура, така че тя да отговаря на изискванията на НАТО, както и предложената
нова програма за научни изследвания с бюджет от 100 милиарда евро.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker