Асоциацията на Сухопътните войски напуска КООСО и остава в СОСЗР

Pan.bg 14 мар 2019 | 09:14 views (445) commentaries(1)
img Източник:"Otbrana.com''

Генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков,председател на Асоциацията на Сухопътните войски на България (АСВБ)На 6 март 2019г. се състоя годишното Общо събрание на Асоциацията на Сухопътните войски на България, което разгледа и прие поредица важни за сдружението решения от организационен характер, свързани с членството ни в други организации и участието в обединителния процес на военно патриотичните и родолюбиви организации (ВПРО).

Асоциацията на Сухопътните войски на България е учредител и пълноправен член на Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната от създаването и през 2009г. КООСО бе създадена да бъде инициатор на обединението на всички ВПРО от сигурността и отбраната и като сдружение пое ангажимента да не отстъпва от принципите си и да работи в съответствие със законите на страната. Тя бе създадена като сдружение на равноправни организации от сигурността и отбраната, където решенията се вземат с консенсус от всички членове, което е основната линия на поведение на такъв тип организации.

Но скоро след създаването си се оказа, че КООСО не успя да изпълни ролята си на обединител на ВПРО по причини и от обективен и от субективен характер. Вместо в основната си дейност да стои въпросът за защита правата на своите членове, което е първото и основно задължение на гражданските организации, тя тръгна по пътя на участие в политически пазарлъци с политически партии и движения, прикривано умело с декларации и решения, концепции и визии за развитие на отбраната и сигурността. Основен въпрос почти всяка година бе участието в избори и коя политическа сила ще подкрепи Конфедерацията.

Асоциацията на Сухопътните войски на България упорито отстояваше своята позиция за ненамеса на Конфедерацията в политическите борби и провеждане на по-активна дейност в защита на правата на запасните и резервистите, дори замрази за известно време членството си в Конфедерацията, в очакване на промяна, която не настъпи. В последните години дори настъпи рязка промяна в поетата политика на обединение на ВПРО, отстъп от конфедеративните принципи на ръководство, стигна се до решения за подписване на споразумения с политически партии, до декларации и решения несъгласувани с всички членове на Конфедерацията.

Общото събрание на Асоциацията прави изводи че: КООСО от инициатор на обединението на военно - патриотичните и родолюбиви организации се превърна в спирачка на този процес; В КООСО върви процес на
подмяна на правомощията на Конфедеративния съвет за вземане на решения от страна на Управителния съвет, което е в пълно нарушение на устава на Конфедерацията. Управителният съвет е избран за непосредствено ръководство на ежедневната дейност на конфедерацията, а не за вземане на радикални решения, относно нейните членове и за политиката и дейността на Конфедерацията; Действията, решенията и декларациите на Управителния съвет не се съгласуват с членовете на Конфедеративния съвет, което е знак за нарушение на принципите на конфедеративното управление по принцип; Управителният съвет на КООСО без решение на Конфедеративния съвет, което предполага пълен консенсус за взетото решение, сключва споразумения с политически партии и движения, което означава че си поставя политически цели. Последното е в противоречие с чл.12, ал.2 от Конституцията на Р България и е несъвместимо с Устава на Асоциацията на Сухопътните войски, който забранява такива дейности; Членството в СОСЗР и в КООСО едновременно, които се оказват от двете страни на обединителния процес, не се приема като нормално от страна на Общото събрание на Асоциацията на Сухопътните войски на България и тя избира пътя на едностранното членство в СОСЗР.

Общото събрание на Асоциацията на Сухопътните войски на България взе решение:


1. Асоциацията на Сухопътните войски на България не одобрява водената от Управителния съвет на Конфедерацията политика на противопоставяне и забавяне на процеса на обединение на военно - патриотичните и родолюбиви организации и вземане на решения относно дейността на Конфедерацията.

2. Асоциацията на Сухопътните войски на България прекратява членството си в Конфедерацията на обществени организации от сигурността и отбраната (КООСО) и упълномощава председателя на УС да предприеме необходимите действия в тази насока.

3. Асоциацията на Сухопътните войски на България се обръща към останалите членове на Конфедерацията с уверение че тя остава вярна на двустранните договори, подписани с някои от тях и на движението „Брод за България” и ги кани да подкрепят споразумението за съвместна дейност за обединение на военно - патриотичните и родолюбиви организации и вземат необходимите мерки за оздравяване на Конфедерацията в организационно отношение.

В изпълнение на това решение на Общото събрание на Асоциацията на Сухопътните войски на България, което е върховния орган на сдружението внасям в Конфедеративния съвет на КООСО за утвърждаване на решението му за напускане на Конфедерацията. Асоциацията на Сухопътните войски на България има подписани двустранни договори с много от членовете на Конфедерацията, които остават валидни и тя ще продължава да ги поддържа в бъдеще. Тя остава вярна и ще продължи да участва в движението „Брод за България” и инициативата „Една детска сълза-една молитва”. Тя няма противоречия с другите членове на конфедерацията, остава вярна на конфедеративните принципи на ръководство, не приема решения които противоречат на законите на страната и уставите на КООСО и на Асоциацията и твърдо ще отстоява своите права и задължения и правата и задълженията на всички организации от сигурността и отбраната. Тя ще следва пътя на обединение на всички организации в един мощен съюз, способен да работи в интерес на страната и на своите членове.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  veteran 14 мар 2019, 20:51
   
  1
   
  0

  Правилно решение. Не ви е мястото там

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker