Президентът поздрави ракетчиците и артилеристите от запаса

Pan.bg 14 мар 2019 | 09:23 views (392) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Снимка Димитър Бебенов

Благодаря за вярната ви служба за защита на родината, за приноса ви за военно-патриотичното възпитание и за укрепване на националната сигурност и отбрана, се посочва в поздравителен адрес на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев до ракетчиците и артилеристите от запаса. На отбелязването на Деня на Ракетните войски и артилерията в Българската армия – 11 март, което се проведе в ЦВК, поздравлението прочете съветникът на държавния глава по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев. Проявата бе организирана от Асоциацията на ракетчиците и артилеристите от запаса „Олимпий Панов“. Тя започва с химна на Република България и артилерийския марш „Изправи се гора от стомана“, изпълнен от полковник от запаса Румен Стойков.

Гордеем се със славното минало на артилерията и ракетните войски, заяви в празничното си слово председателят на сдружението генерал-майор от запаса Вълчо Фотев. Той припомни, че на 8 юли т.г. се навършват 141 години от началото на българската артилерия. За съжаление, днес ракетните войски и артилерита ни нямат предишната мощ, стана ясно още от думите му. Паметта обаче трябва да се поддържа, защото без нея няма бъдеще, бе категоричен генералът. От името на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков приветствие поднесе неговият заместник генерал-майор Васил Върбанов. Той пожела на асоциацията да бъде водеща във военно-патриотичното възпитание, какъвто бе клуб „Олимпий Панов“ в състава на Столичната организация на СОСЗР.

Подполковник от запаса Николай Христов приветства и информира участниците в честването, че клуб „45“ на територията на Търговище, който е колективен член на асоциацията, вече наброява 436 души. До края на годината ще изградим такива клубове по цялата полоса на бившата Трета армия, каза той.Търговище ще бъде домакин на първия национален събор на ракетчиците и артилеристите, който ще се проведе на 5 и 6 септември т.г. Програмата му включва и отбелязването на 103 години от Тутраканската епопея.

От името на командването на 4-ти артилерийски полк в Асеновград приветстиве поднесе полковник от запаса доц. Иван Гюргаков. Той съобщи, че в града е започнало учредяването на клуб към асоциацията и на този етап са се записали 40 души. Полк. Гюргаков представи своята книга , която разказва за историята на катедра „Ракетни войски и артилерия“ във Военна
академия „Георги С. Раковски“. Авторът е оставил душата си в книгата, каза издателят Хриисто Славов, директор на Български културен център.

Не отбелязахме празника на 11 март, каза председателят на плевенското Сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов” подполковник от резерва Радослав Георгиев. Церемонията се е провела в салона на Военния клуб в Плевен като сред гостите са били полк. Илия Милушев, Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание в МО, зам.-областният управител Татяна Божинова, кметът на община Троян Донка Михайлова, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генера Пламен Богданов, директори на училища, приятели на сдружението.

Макет на черешовото топче по традиция получил носителят за тази година на приза „Лидер на специалност „Полева артилерия” на НВУ „Васил Левски” – курсант старшина Станимир Караджов. Юлия Петрова от ПГ по туризъм – Плевен и Атанас Гюров от ПГПЧЕ – Плевен са носителите на приза „Доблест” - трета степен, за своя постъпка, с която са помогнали на човек в беда, други техни връстници получили грамоти за номинации. Връчен е и приз „Благородство” на майор от запаса Илиян Иванов, който заедно със съпругата си са приемни родители. За първа година е присъдено и отличие „Обичам България” на Ивет Горанова от Математическата гимназия в Ботевград, автор на стихотворение, посветено на България, с което е участвала в конкурса „Защо ще остана в България?”, организиран от Сдружението.

Сред участниците в тържеството тази вечер бяха още генералите Цветан Тотомиров и Ангел Златилов, председатели и членове на военно-патриотични организации и артилеристи и ракетчици, разбира се. Поздравителни адреси бяха изпратили председателят на Асоциацията на военните разузнавачи полковник от запаса Чавдар Брачев, директорът на НВИМ доц. Соня Пенкова, председателят на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев и деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен на НВУ „Васил Левски“ полковник доц. д-р Дилян Димитров.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker