Военни музиканти от Литва свириха в София за два национални празника

Pan.bg 16 мар 2019 | 09:30 views (475) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Снимка: Димитър Бебенов


Литовският военен Биг бенд джаз груп гостува с концерт снощи на голямата сцена на ЦВК в София. Музикантите с пагони свириха и пяха по повод 3 март – Националния празник на България и 11 март – Ден на независимостта на Литва. Културната проява бе организирана от Министерството на отбраната на Република България, посолството на Република Литва у нас, Националната гвардейска част (НГЧ) и Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР).

От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов гостите бяха приветствани от неговия заместник ген. Атанас Запрянов. Той отбеляза високото ниво на нашите двустранни отношения, включително във военната област, както и съвместните ни усилия за укрепване на мира, като съюзници в НАТО.

Посланикът на Литва Н. Пр. генерал от резерва Арвидас Почиус припомни, че по време на Руско-турската освободителна война за България в боевете за Плевен и Шипка е имало и литовски войници. Той отбеляза, че на 11 март 1990 г. Литва се завръща отново на картата на Европа, като независима страна. Тази вечер, посочи посланикът, посвещаваме на воините на двете страни, които са на мисии зад граница. От името на посолството благодари на Министерството на отбраната и на председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков за домакинството.

Официалната дата на създаването на оркестъра е 29 април 1991 г. Това е първият оркестър, който през 1992 г. представя Литовските въоръжени сили след възстановяването на независимостта. През 1998 г. променя името си в Биг бенд на Доброволните сили за национална отбрана. През тези години изнася многобройни концерти в Литва и зад граница. Военните музиканти са свирили във Финландия, Франция, Полша, Германия, Италия, Естония, Латвия, Беларус, Русия, Белгия, Румъния, България, Турция, Украйна и Афганистан. Оркестърът е дислоциран в гр. Вилнюс, в Щаба на Доброволните сили за национална отбрана. Има издадени три диска. Участва в официалната програма по време на Литовското председателство на ЕС през 2013 г.

12 композиции изпълни военният литовски Биг бенд за дошлите в зала „Концертна“ на ЦВК. Сред тях бяха още посланици и военни аташета, акредитирани в София, представители на министерствата на отбраната и на външните работи, военнослужещи от армиите на двете страни, музиканти от НГЧ и членове на военно-патриотични и други обществени
организации. Значително бе присъствието и на литовската общност у нас, която наброява повече от 150 души.

Военните музиканти бяха удостоени с почетни грамоти на СОСЗР от генерал от запаса Златан Стойков и с паметни награди от началника на Щаба на НГЧ полковник Петър Киндалов. Специални подаръци имаше и от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Водеща на вечерта беше Галя Димитрова от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, а за превода се грижеше Здравка Евтимова.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker