Шведското разузнаване вижда качествено присъствие на Русия в Балтика

Pan.bg 20 мар 2019 | 14:13 views (511) commentaries(0)
img
news.bg


Присъствието на Русия в региона на Балтийско море не е нараснало, но е станало по-добро и качествено, коментира ръководителят на Шведската военна разузнавателна служба Гунър Карлсън във връзка с годишен доклад за 2018 година в интервю за агенцията ТТ, цитирана от ТАСС.

Отговаряйки на въпрос за военното присъствие на Руската федерация в Балтийския регион, Карлсън обяснява: "Не е станало повече, но е станало по-добро".

"Това е, за което непрекъснато следим. Русия инвестира, по-специално, в далекообхватни оръжия, като пример е модернизацията и развитието на системата "Искандер", допълва той.

В своя доклад разузнавателната служба отбелязва, че през 2018 г. руско-американските отношения се влошени в повечето области.

"През следващите години развитието на нашия регион ще продължи да се характеризира с противоречия между Русия и НАТО. Днес има малко признаци за готовността на страните за сближаване и за решаване на въпросите свързани със сигурността", се казва в доклада, публикуван на страницата шведските въоръжени сили.

Докладът споменава и Китай. Военното разузнаване отбелязва, че наблюдава действията на Пекин в областта на политиката за сигурност, в икономическата и военната сфера.

Авторите на доклада посочват, че Китай се опитва да постигне все по-голямо международно влияние и възнамерява да участва във формирането на глобалните правила на играта.

Особено внимание се обръща на въпросите, свързани с киберсигурността, които "представляват стратегически въпрос, който е от основно значение за мира, сигурността и развитието в световен мащаб".

През 2018 г. сътрудничеството в тази област и защитата срещу кибератаки се увеличават.

"Все още предстои много работа. Отвореният, надежден и мирен интернет, с който използваме от няколко десетилетия, не може да се приема за даденост", се казва в доклада.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker