Няма война, в която 4-ти полк да не е проявил героизъм

Pan.bg 25 мар 2019 | 12:36 views (450) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Андрей Рангелов

Няма война, в която нашият 4-ти Плевенски полк да не е взел участие и да не е получил неувяхваща слава от епичните сражения. Това каза командирът на Единния център за начална подготовка полковник Николай Бешев в словото си, след като прие строя по време на тържественото честване на празника на гарнизон Плевен. На площад „Възраждане” в града бяха строени представителни воински блокове от формированията в гарнизона.
Редом с тях място изпълняваха военните команди представители на клуб „Традиция”, както и ученически гвардейски отряд. Отслужен беше молебен за здравето и благополучието на българската войска.
Сред гостите на тържеството бяха командирът на Втора тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Костадин Кузмов, кметът на община Плевен Георг Спартански и други официални лица. Преди церемонията на площада присъстващите поднесоха венци и цветя на паметната плоча на 9-а Плевенска пехотна дивизия в градската градина.
Четвърти полк се създава през 1884 г. с щаб в Ловеч, каза в словото си полковник Бешев, който е и началник на Плевенския гарнизон. „През 1888 г. полкът се квартирува в Плевен. По време на създаването му той е един от първите 8 полка в съвременната БА”, посочи той.
Полкът участва в Сръбско-българската война, в най-важните битки в Сливнишкото сражение при Мека црев и Три уши. Участва също в боевете на Чаталджанската позиция през 1913 г. по време на Балканската война, а също в битката при Дойран през 1918 г. по време на Първата световна война. Полкът се включва и в последната фаза на Втората световна война до разформироването си през 1945 г.
Това е полк, в който е имало както голобради момчета, така бащи на многолюдна челяд, дядовци на внучета, но всички тях ги е водила прекрасната любов към родината, изтъкна полковник Бешев. Той се обърна с благодарствени думи към воините в строя: „В ежедневието се сблъсквате с многобройните проблеми на създаването на способностите, на доказването на способностите, на представянето им зад граница или в пределите на страната под формата на различни национални и коалиционни учения. Гордейте се, че сте наследници на тези наши славни деди и прадеди от 4-ти Плевенски пехотен полк”.
Полковник Бешев отправи и послание към плевенчани, с което подчерта, че Българската армия има нужда от нови попълнения от младежи и
девойки, от нови млади патриоти. Във връзка с този призив тази година стартира кампанията „Бъди войник” с основната идея за попълване на недостига на БА, напомни той. И призова гражданството да присъства на показа от кампанията в Ловеч на 28 март и в Плевен на 10 септември. „Бъдете здрави, вие и вашите семейства, както и нови успехи по бойните полета”, обърна се към строя началникът на гарнизона, след което воините преминаха в тържествен марш.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker