15-килограмов робот помага на сапьорите

Pan.bg 08 апр 2019 | 11:07 views (309) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков

image

Особен интерес предизвикаха минотърсачните апарати и системата за дистанционно управление на взрива


Военни водолази посетиха 55-и инженерен полк в Белене и проведоха съвместни водолазни спускания на р. Дунав. Малко преди това гостите от Регионална служба „Военна полиция“ – Варна, присъстваха на показ на техника, който беше организиран от капитан Мартин Станчев – командир на рота за обезвреждане на невзривени бойни припаси в 55-и инженерен полк в Белене. Показан беше робот за разузнаване на невзривени боеприпаси Pack Bot – американско производство, комплекти за извличане на невзривени боеприпаси, американски минотърсачни апарати, българска система за дистанционно управление на взрива и тежко защитно облекло на сапьора EOD-9.

Особен интерес предизвикаха минотърсачните апарати. Те се използват за откриването на различни метали в почвата. Действат на около 30–40 см дълбочина и реагират само на метални предмети, без да диференцират черен от цветен метал. Единият минотърсачен апарат мери и плътността в почвата и ако има разлика, я отчита, така се разпознава наличието на вкопан метален предмет и дали скоро е вкопан. Двата сензора могат да се ползват заедно или поотделно.
Системата за дистанционно управление на взрива се състои от едно главно устройство и пет изпълнителни. С тази система може да се задейства взрив по радиосигнал до 2500 м по права линия. Има предвидено 4,5 мин безопасно време, в което никой не може да въздейства на апарата и по този начин човек може да се изтегли от мястото на залагане и от мястото на взривяване. Устройствата са общо пет, като всяко може да се взриви поотделно, а могат и по групи да се взривят, но само последователно.

image

Показан беше също така и манипулатор за ръчно повдигане на предмети. Когато се сглоби целият, се получава дължина от около 3,5 м, от която има безопасно разстояние и посредством ръката се захващат предмети и се повдигат от разстояние. Ръката в китката се върти свободно на 360 градуса във всички посоки.
Тежкото защитно облекло на сапьора EOD-9 е костюм с най-висока степен на защитеност, която се осигурява от плочи с кевлар. До 10 кг взривно вещество, поставено на повърхността, на 3 м отстояние от взрива няма да убие човек с такова защитно
облекло, което тежи от 30 до 35 кг в зависимост от размера.
Водното безоткатно оръдие служи за разрушаването на съмнителни предмети и има възможност за стрелба с вода и с различни проектили. Стрелбата трябва да е от близко разстояние, а на няколко сантиметра разрушава и раздробява включително и дървени сандъци. Ползва се, когато има направена снимка на предмета, установи се, че той съдържа повече от три от компонентите на импровизирано взривно устройство и тогава командирът на група преценява дали предметът ще се взриви на място, или ще се използва способ за раздробяване, за да останат части за изследване след това. Оръдието може да стреля от стойка, а може да стреля и като бъде закрепено на робот. Има също и лазери за прицелване, както и оптика.

image

На полигона край Белене беше симулирана реална ситуация

Роботът за разузнаване на невзривени боеприпаси Pack Bot е от лек тип и тежи само 15 кг. Захранва се от два електромотора, задвижвани от четири, а може и от две 12-волтови батерии, стандартни и презарядни.
Това е една от атракциите в техническото оборудване на сапьорите в 55-и инженерен полк в Белене. Проведе се и занятие, в което на практика бяха демонстрирани действията на отделните компоненти от оборудването на сапьорите.
След получаване на доклад, че има съмнения за импровизирано взривно устройство по даден маршрут, командирът на група задейства сапьорите. След пристигане на групата в района за изпълнение на задачата командирът се среща със старшия, охраняващ района, който ще бъде обследван от EOD групата. Тази група е за обезвреждане на невзривени боеприпаси и импровизирани взривни устройства. Тя се състои от четирима души – командир оператор, шофьор на тежка машина и шофьор на специална EOD машина.
Добива се първоначална информация за това, какво се очаква да бъде намерено и къде са видели признаци за наличие на нещо съмнително. Именно тук е мястото на действие на робота Pack Bot, който извършва визуално дистанционно разузнаване на мястото, където се предполага, че е намерено нещо съмнително.
Пултът за управление на Pack Bot е разположен на лаптоп, който разполага с отделна батерия, а може да се включи и допълнителна батерия. Работи се с два вида антени. Има различни режими за работа, като се управлява посредством джойстик. При максимална скорост на движение машината развива 15 км/ч. Осигурява се връзка с робота до 400 м по права, като той разполага и с флипери за стабилизация. Роботът може да катери стълби и да влиза в сгради, да отваря врати, има и инфрачервена камера.
Занятието е част от повишаване на подготовката на EOD екипите, група за претърсване и екип за обследване на инциденти от взривни материали. Мероприятията се проведоха на военен полигон край Белене.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker