Handelsblatt: Европа сама си е виновна, че изостава в технологичната надпревара от Китай и САЩ

Pan.bg 18 апр 2019 | 02:00 views (333) commentaries(0)
img
http://pogled.info/svetoven/Handelsblatt-evropa-sama-si-e-vinovna-che-izostava-v-tehnologichnata-nadprevara-ot-kitai-i-sasht.103616


Поглед.инфо/ Развитието на високите технологии в ЕС е бавно, пише Handelsblatt. Изданието отбелязва, че европейските политици нямат воля и желание да въведат напреднали разработки. Освен това европейските инвеститори не са склонни да инвестират в високотехнологични проекти: в резултат на това Европа може малко да противопостави на САЩ и Китай в тази област.

Много европейци смятат, че техническият прогрес в Европа напредва много бавно, пише Handelsblatt. Според китайския инвеститор Ли Кайфу „Европа може да излезе от технологичната надпревара със САЩ и Китай с празни ръце”.

Според социологическите проучвания повечето европейци смятат, че европейските правителства нямат желание и воля за въвеждане на цифрови технологии, в резултат на което Европа не може да бъде сред лидерите на цифровата икономика. В същото време в областта на бизнеса нещата не са по-добри, отбелязва изданието: например, по-малко от половината от германските компании въвеждат технологията на изкуствения интелект.

Handelsblatt отбелязва, че въпреки големия брой „дигитални акции“ като цифровия пакт, цифровата среща на върха и „цифровия ден“, европейските политици почти нищо не говорят за технологичните промени по време на кампаниите си преди изборите за Европейски парламент.

Междувременно Европа се готви да въведе нова 5G технология за мобилни комуникации, информира изданието: това означава, че ЕС ще бъде в средата на спор между Китай и САЩ за сигурността на 5G мрежите, чийто доставчик е китайската компания Huawei. В същото време не е ясно, отбелязва Handelsblatt, защо Берлин, Париж и Лондон все още не са разработили общи правила за въвеждането на 5G технологията. Вместо това в Европа преобладава раздробеността.

В същото време изданието пише, че Европа има някои успехи: например, обемът на европейската интернет търговия нараства бързо, достигайки €500 млрд. годишно. Въпреки това, Европа все още не е истински играч в цифровата икономика, казва Handelsblatt: няма нито конкурентни облачни технологии, нито цифрова платформа, която да може да се конкурира с Google, Amazon, Baidu или Alibaba.

Според експерти от британския мозъчен тръст Bruegel липсата на иновативни проекти се крие в липсата на инвестиции в технологиите на бъдещето: европейските стартиращи технологии все повече получават средства от неевропейски инвеститори.

Както отбелязва Handelsblatt, компаниите от Силициевата долина са получавали големи средства от инвеститори, които не се страхуват от риск, а в Китай сферата на високите технологии е била щедро спонсорирана
от държавата. Европа, от друга страна, не може да реши: от една страна, би било правилно да се въведат елементи на протекционизъм, особено по отношение на КНР, но от друга страна, технологичната автаркия може да се окаже вредна.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Handelsblatt, Германия
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker