Гласуваха на първо четете поправките на закона за отбраната

Pan.bg 25 апр 2019 | 09:06 views (334) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България с 83 гласа "за", 13 "против" и 1 глас "въздържал се". Измененията са внесени от Министерския съвет. С тях се предлага възлагане на допълнителни правомощия на въоръжените сили за оказване на помощ на държавните органи в противодействието на заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението. Със законопроекта се дава възможност при наличие на обективна невъзможност за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки по време на занятия, учения, тренировки и лагери, на военнослужещите да се изплаща левовата й равностойност.

Предвидено е създаване на Съвместно командване за специални операции и се прецизира кръгът от лица, задължени да подават декларации по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, извън лицата, заемащи висши публични длъжности в Министерството на отбраната.

Предвижда се българските граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната, да могат да ползват социалните кухни към Министерството на отбраната и да бъдат подпомагани с парични средства.

Със законопроекта се предлага увеличаване на максималната продължителност на работната смяна до 24 часа за някои длъжности за цивилни лица в случаите, когато дейността на въоръжените сили налага работата да се извършва съвместно от военнослужещи и от цивилни служители.

В хода на дискусията бяха изразени възражения относно текстовете, разписващи допълнителни правомощия на армията и алтернативното решение как да се хранят военните.

Валентин Радев /ГЕРБ/ поиска прецизиране на текстовете как точно армията ще подпомага работата на МВР . Относно храненето на военнослужещите, Радев коментира, че има места, на които и пари да им дадеш, няма какво да си купят.

Джейхан Ибрямов коментира, че няма основания за даването на допълнителни правомощия на армията и обяви, че ДПС ще гласува "против".

Владимир Тошев /ГЕРБ/коментира, че законопроектът не може да бъде отхвърлен, защото в него, освен излизане на армията на улицата, има и други важни неща. Той призова промените да бъдат приети на първо четене, а след това да бъдат прецизирани. Допълнителните правомощия на армията не са изяснени и са опасни, посочи той. Според Тошев храненето на войската няма да се реши с този закон, а е въпрос на закона за обществените поръчки, съобщава
ВТК.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker