Обявиха свободни места за 222-ма резервисти

Pan.bg 25 апр 2019 | 10:22 views (294) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Длъжностите са за ВМС, СКС и ЦВО

Със заповед на министъра на отбраната са обявени общо 222 вакантни длъжности за приемане на служба в доброволния резерв чрез провеждане на конкурс. От тях 184 вакантни длъжности са за Военноморските сили (ВМС), 30 длъжности са за Съвместното командване на силите (СКС) и 8 длъжности – за Централното военно окръжие (ЦВО), съобщиха от МО.
Сред търсените длъжности във ВМС са електротехник, радиотелеграфист, картечар, артилерист, телефонен механик, моряк, специалист по ремонт на двигатели с вътрешно горене, шофьор, гранатометчик, кранист и др. Кандидатите могат да заявят до три длъжности за заемане, като те могат да бъдат в различни военни формирования, но от един вид въоръжена сила. Във военните формирования на ВМС в гарнизон Бургас длъжностите за доброволния резерв са 47, а в гарнизон Варна – 137.
Срокът за подаване на документи за кандидатстване за служба в доброволния резерв във ВМС е до 1 юли. Конкурсът ще се проведе по документи и събеседване с кандидатите по места и график, определени със заповед на командира на ВМС в периода от 22 до 31 юли.
Подробности за 184-те вакантни длъжности във ВМС, 30-те в СКС и 8-те в ЦВО може да намерите на сайта на ЦВО (www.comd.bg).
Възрастовата граница за служба в доброволния резерв е 55 г. за войниците, сержантите, офицерските кандидати и младшите офицери, а за старшите офицери – 60 г. Доброволният резерв се попълва само от граждани с военна подготовка, годни за служба в доброволния резерв, които са поели ангажимента да съчетават военна и цивилна кариера.
Договорът на резервиста е до 5 г., през което време той получава всяка година веднъж една месечна заплата за звание и длъжност, за която е сключен договорът. Всеки резервист по закон може да бъде призован на активна служба за подготовка през годината за срок до 25 дни. Това време се зачита за трудов стаж от първа категория, като резервистът е с всички права на военнослужещ и получава заплата пропорционално на дните на активна служба. Пътните разходи от населеното място по местоживеене до гарнизона за изпълнението на службата и обратно се поемат от Министерството на отбраната, резервистът може да ползва почивните бази и лечебните заведения на министерството.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker