България ще бъде домакин на военни учения за усъвършенстване на оперативните способности на национално и съюзническо ниво (Най-подробно)

Pan.bg 14 май 2019 | 10:55 views (394) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';https://www.mod.bg/

По инициатива на НАТО за засилване на мерките за сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион през май и юни 2019 г. на териториите на България, Румъния, Унгария, Хърватия, Словения и Северна Македония ще се проведат серия от национални и многонационални военни учения, които са свързани помежду си.

В периода от 26 май до 28 юни 2019 г. на територията на нашата страна ще се проведат учения, в които ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, САЩ, Великобритания, Украйна, Гърция, Северна Македония, Канада и Италия. В тях ще се включат до 6000 (шест хиляди) души, до 1200 единици сухопътна техника и въоръжение и до 80 военни въздухоплавателни средства.

Ученията се провеждат в изпълнение на „Споразумението между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати (САЩ) за сътрудничество в областта на отбраната”, „Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2019 година” и „Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2019 година”. Преминаването през и пребиваването на територията на нашата страна с невоенен характер на съюзнически и чуждестранни въоръжени сили във връзка с провеждането на ученията е разрешено с решение на правителството, прието на заседание на 24 април 2019 г.

Общото планиране на ученията се извършва под ръководството на командващия на Сухопътните войски на САЩ в Европа съвместно със страните – домакини. Ръководството и контролът на ученията ще се осъществяват от многонационална структура, която ще бъде разположена в гр. Графенвьор, Германия.

В района на българо-американското съоръжение на Учебен полигон „Ново село” под ръководството на Съвместното командване на силите ще бъде развърната национална структура, която ще осъществява общото ръководство и контрола на ученията на територията на нашата страна и ще координира участието на Въоръжените сили на Република България в свързаните учения и структури извън територията на страната. Директор на националната структура за ръководство и контрол на учението ще бъде генерал-майор Иван Лалов – заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Участието в тези учения е израз на съюзна решимост, сплотеност и взаимна ангажираност към сигурността в Черноморския регион. Целта е усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво.

Информация за
ученията:


ИНФОРМАЦИЯ ЗА УЧЕНИЯТА, КОИТО ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ ПРЕЗ МАЙ И ЮНИ 2019 Г. С УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРСКИ ВОЙСКИ И СИЛИ

Национални военни учения с международно участие

ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ С БОЙНИ СТРЕЛБИ „STRIKE BACK -2019”. Ще се проведе от 6 юни до 21 юни 2019 г. на Учебен полигон „Ново село” с участието на до 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България (механизиран батальон и самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС). В учението ще участват също до 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ (една механизирана рота), Албания (един пехотен взвод), Северна Македония (един пехотен взвод) и Гърция (танков взвод ивертолети за непосредствена авиационна поддръжка).
Основни дни за отразяване на учението от представители на средствата за масова информация:
-7 юни 2019 г.–Церемония по откриване на учението в района на Учебен полигон „Ново село”;
-19 юни 2019 г. –Ден за високопоставени гости и медии на Учебен полигон „Ново село”.СЪВМЕСТНО ТАКТИЧЕСКО УЧЕНИЕ С БОЙНИ СТРЕЛБИ „ШАБЛА 2019 г.”. Ще се проведе в периода от 4 юни до 14 юни 2019 г. на зенитния полигон на ВВС „Шабла”. В него ще участват до 1200 военнослужещи от Военновъздушните сили (авиобази Граф Игнатиево и Крумово, формирования на зенитно-ракетни войски, логистични и комуникационни специалисти и подразделения), Сухопътните войски (формирования за противовъздушна отбрана от 2-ра механизирана бригада, Бригадно командване -Благоевград, Единен център за начална подготовка и 101-ви алпийски планински полк; самоходна батарея от 4-ти артилерийски полк в Асеновград, формирования за логистична поддръжка) и Военноморските сили (стрелци-зенитчици и стрелци-оператори от ВМС и кораби за осигуряване безопасността на провеждането на учението). В „Шабла -2019 г.“ ще участват също до 80 военнослужещи от Командването за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски на САЩ в Европа със съответното въоръжение (до 6 зенитно-ракетни комплекси „Авенджър” и до 6 зенитно-ракетни комплекси „Стингер”).
Основен ден за отразяване от средствата за масова информация:
-13 юни 2019 г. -Ден за високопоставени гости и медии в района на зенитния полигон.Международни военни учения с българско участие

„SABER GUARDIAN -2019”е учение, ръководено от Сухопътните сили на Република Румъния и Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. То ще се проведе от 3 до 24 юни на територията на България, Унгария и Румъния. От 2013 г. насам учения от поредицата „Saber Guardian“ се провеждат всяка година последователно на територията на България, Румъния и Унгария и са част от съвместната тренировъчна програма на Европейското командване на САЩ. „Saber Guardian -2017“ беше най-мащабното в сравнение с предходните учения от тази поредица идопринесе за усъвършенстване на съвместната и многонационална оперативна съвместимост чрез серия от различни учения със съюзнически и партньорски държави. Тази година „Saber Guardian -2019” ще включва придвижване на участващите формирования до тренировъчните полигони, компютърно-подпомагано командно-щабно учение, медицинско учение по търсене, спасяване и евакуация на пострадали, въздушен десант, учение за преодоляване на водна преграда „Wet Gap Crossing” .

Военнослужещи от българските въоръжени сили ще участват в компютърно-подпомаганото командно-щабно учение в рамките на „Saber Guardian -2019”.То ще се проведе от 3 до 9 юни 2019 г. в Румъния. В него ще участват също военнослужещи от САЩ, Румъния, Унгария, щаба на Многонационалната бригада „Югоизток” в Румъния и др. Българските участници са от щаба на 2-ра механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, щаба на Съвместното командване на силите и Националния военен учебен комплекс „Чаралица”.

До 30 български военнослужещи от Служба „Военна полиция“ с въоръжение, екипировка и техника ще участват и в учението „Wet Gap Crossing”. То ще се проведе за времето от 10 до 24 юни в района на Слобозия и Бутошани, Румъния.

УЧЕНИЕТО „DECISIVE STRIKE -2019”е учение на Въоръжените сили на Република Северна Македония и ще се проведе от 6 до 18 юни на Учебен полигон „Криволак” на територията на Северна Македония с участието на военнослужещи от Република Северна Македония, САЩ и България. В него ще вземат участие до 20 военнослужещи от 68-ма бригада „Специални сили”.

ВЪЗДУШНО-ДЕСАНТНОТО УЧЕНИЕ „SWIFT RESPONSE -2019”е учение на Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, което ще се проведе на територията на България, Хърватия и Румъния от 10 до 24 юни 2019 г. В България ще се използват следните райони: летище Пловдив, летището с отпаднала необходимост „Чешнегирово”, Базата за предно разполагане -Безмер и Учебен полигон „Ново село”. В него ще участват военнослужещи от САЩ, Канада, Италия, България (от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военномедицинска академия).

* * *В периода 26 май –3 юли 2019 г. през територията на Република България ще се извършва преминаване на военнослужещи и военна техника на формированията, които участват в ученията „SaberGuardian -2019”, „Шабла -2019”, „Strike Back -2019” и „Swift Response -2019”. За предислокацията на участващите формирования ще се използва републиканската пътна и железопътна инфраструктура. Преминаващите формирования ще използват центрове за поддръжка на конвойни операции на територията на нашата страна –Учебен полигон „Николово” -Русе и в района на Учебен полигон „Ново село” и ще се ползват места за почивка и презареждане по време на придвижването. Организацията и контрола за изпълнение на задълженията по поддръжка от страната-домакин за осигуряване на придвижванията на чуждестранни и съюзнически войски на територията на Република България ще се изпълнява от националната структура за ръководство и контрол. Основният маршрут за придвижване през територията на Република България е ГКПП Капитан Петко Войвода –ГКПП Русе.

Молим гражданите да спазват мерките за безопасност на органите на Служба „Военна полиция“, които ще ескортират колоните.

Уважаеми колеги,

Ако желаете да отразявате ученията, които ще се проведат на територията на нашата страна и да присъствате на определените дни за медии:
– на 7 юни 2019 на Учебен полигон „Ново село“ за откриването на учението „STRIKE BACK – 2019”;
– на 13 юни 2019 г. на зенитен полигон Шабла за деня за високопоставени гости и медии на учението „Шабла – 2019 г.“;
– на 19 юни 2019 г. на учебен полигон Ново село за деня за високопоставени гости и медии на ученето „STRIKE BACK – 2019”,

Трябва да се акредитирате като предоставите в срок до 17 май 2019 г. следните данни: име, презиме, фамилия, ЕГН, номер на лична карта, телефон за контакт, позиция в медията.

Адрес за контакт: presscntr@mod.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker