Депутатите гласуваха създаване на Съвместно командване на специалните операции

Pan.bg 16 май 2019 | 18:09 views (590) commentaries(4)
img http://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

Народното събрание прие и на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили. Един от новите моменти е създаването на Съвместно командване на специалните операции (СКСО). Както командванията на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, то ще се ръководи от командир, подпомаган от щаб. СКСО ще бъде непосредствено подчинено на началника на отбраната. И още „Щабът на Съвместното командване на силите и щабовете на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, на Военноморските сили и на Съвместното командване на специалните операции са функционално интегрирани в единно оперативно ниво за управление”.

Така е, каза председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов, в другите натовски държави, по-чисто и по-вярно е. Той смята, че това е едно добро решение. Тази промяна на закона влиза в сила от деня на обнародването в Държавен вестник. Тя заличава от структурата на Въоръжените сили Бригада „Специални сили” и на нейно място в закона се записва „Съвместно командване на специалните операции”. В допълнителните разпоредби се уточнява, че „Специални операции” са действията, провеждани от специално формирани, организирани, подготвени и оборудвани сили, използващи оперативни способи, техники и система за командване и управление, различни от тези на видовете въоръжени сили.“

На въпрос на „Отбрана” кога ще се формира СКСО началникът на отбраната генерал Андрей Боцев отговори: „В момента знаете, че стартира стратегическият преглед и до октомври ще имаме яснота.” Съвместното командване на специални операции го правим, продължи той, за да уеднаквим командната структура, както е в НАТО. Възможно е, каза началникът на отбраната, в специалните операции да участват и подразделения от Въоръжените сили. Удовлетворение изрази и командирът на 68-ма бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев, който също бе в пленарна зала на парламента при гласуването на закона.

Народното събрание отказа да задължи Въоръжените сили да могат да оказват „помощ на държавните органи при противодействие на други заплахи с особено висока степен на обществена опасност за населението“. Това беше записано в предложените от правителството изменения и допълнения на Закона за отбраната и Въоръжените сили. Така остава досегашния текст: „Въоръжените сили могат да изпълняват задачи и по оказване съдействие на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм”.

Предложението за отпадане на
този текст направи председателят на Комисията по отбрана. В него, коментира той, нямаше необходимата конкретност и създаваше двусмислие. Въоръжените сили, допълни ген. Попов, няма да участва в операции, които са отговорност на МВР и по специално на жандармерията.” Друг е въпросът, продължи той, ако се внесе сериозна конкретика, ясно се дефинират понятията, тогава би могло да се обсъжда отново този текст. След като не е ясна идеята, няма смисъл да се приемат такива текстове, смята председателят на комисията. Той не мисли, че може да се говори за противопоставяне на правителството, което е внесло проекта, защото това е смисълът на разделението на властите.

С тези промени се решава и въпросът с храната. Законовият текст придоби вида, че на военнослужещите се полагат „безплатна храна и ободряващи напитки или левовата им равностойност при занятия, учения, тренировки, лагери и при носене на дежурства и при извършване на други дейности със специфичен характер“. Така се преодолява проблемът с осигуряването на храна при обжалване на обществени поръчки.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев остана доволен от приетите поправки, които, по неговите думи, ще осигурят по-нататъшната работа на армията. Специално решението за храната, посочи той, не само ще разреши отдавнашен проблем, но ще облекчи бюджета и командирите. Сегашното състояние увеличавало разходите с 45 процента.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Кашико 16 май 2019, 21:57
   
  3
   
  0

  Сега на Шабла, на 1200 човека им дават парите за храна, участниците в учението отиват в града, за закусват, за обядват и вечерят.... Някои от учаастниците (95%) нощуват (командировани) в к.к. "Русалка".
  Така ще е и в боя!!!
  УСПЕХ!

 2. #2
  Ми ся? 17 май 2019, 00:06
   
  2
   
  1

  Яворчо пак не можа да стане виден столичен офицер.

 3. #3
  Браво 17 май 2019, 09:25
   
  3
   
  0

  Честито на ССО и на БА най после нещо хубаво да се случи на нашата армия.

 4. #4
  Генчев 19 май 2019, 15:12
   
  1
   
  0

  Ами то сега вече като заповяда "Съвместна операция!" как ще командва другите генерали?! Трябва да го направят генерал-полковник или поне контър-адмирал.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker