Завърши съвместната подготовка на Силите за специални операции на България и Гърция

Pan.bg 24 май 2019 | 09:49 views (314) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com"

От 13 до 23 май 2019 се проведе съвместната подготовка JCET “IRON FIST 19” на силите за Специални операции на Република България и Република Гърция. Съвместните мероприятия се проведоха в бригада Специални сили, УЦ „Црънча“, както и на летище „Чешнегирово“.

През 2016 г. министрите на отбраната и началниците на отбраната на Република България и Република Гърция постигат договорености и споразумения за възстановяване на прекъснати традиции през 2004 г. на взаимно сътрудничество, обмяна на опит и участие в различни съвместни подготовки и учения на реципрочна основа между гръцките и българските Сили за Специални операции.

Подготовката “IRON FIST 19” е третата поред от поредицата от мероприятия в рамките на възобновеното взаимното сътрудничество за обмяна на опит между двете страни. Първата съвместна подготовка „BALKAN DAGGER 17” беше проведена през 2017 г. на българска територия, а през 2018 г. Специалните сили на Гърция бяха домакин на международната съвместна подготовка „SALAMIS STORM - 2018” на тренировъчния център на Специалните сили на Република Гърция в Неа Перамос, в която участваха сили за Специални операции и на Сърбия и Румъния.

По време на планираните мероприятия в подготовката тази година бяха сформирани съвместни групи за Специални операции и се отработваха специфични задачи на Специалните сили за постигане на оперативна съвместимост по:

- планиране на специалните операции;

- инфилтриране и ексфилтриране по различни способи;

- провеждане на наблюдение и специално разузнаване със и без използването на въведената на въоръжение в Специалните сили дистанционно управляема летателна система (ДУЛС) – Аеросонда МК 4.7;

- директни акции за неутрализиране на терористи в сграда и освобождаване на заложник;

- снайперска подготовка;

- огнева подготовка с единични и колективни умения за водене на огън;

- алпийска подготовка;

В организацията и провеждането на подготовката взеха участие личен състав:

От състава на Силите за Специални Операции:

- 12 човека от щаба на Съвместното Командване на Специални Операции;

- 15 човека щабен елемент от състава на 1 батальон „Специални бойни действия“;

- 20 човека Отряд за Специални Операции;

- 12 човека от състава на тима за дистанционно управляема летателна система (ДУЛС);

От състава на военновъздушните сили (24 авиобаза):

- 2 хеликоптера Cougar с екипажи;

- инженерно-технически състав;

- личен състав от отделение за търсене и спасяване;

- ръководител полети.

От състава на сухопътните войски:

-
личен състав по осигуряването от 110 логистичен полк;

От гръцка страна участва един отряд за Специални операции в състав 12 военнослужещи.

Формированията на българските Специални сили участват на ротационен принцип в тези мероприятия за постигане и поддържане на високо ниво на подготовка.

В хода на подготовката на 23 май беше планиран и проведен ден за посещение на високопоставени гости, който беше заключителния етап на съвместната подготовка.

На официалната церемония присъстваха началника на политическия кабинет на министъра на отбраната господин Илия Налбантов, негово превъзходителство посланика на Гърция господин Григориос Василоконстандакис, началника на генералния щаб на гръцката армия генерал Христос Христодулу, началника на отбраната на Република България генерал Андрей Боцев, областния управител на област Пловдив господин Здравко Димитров, директора на областна дирекция на МВР-Пловдив старши комисар Атанас Илков, командира на Съвместното Командване на Специалните Операции на ВС на Гърция генерал-майор Георгиос Цицикостас, заместник-командващия на Съвместно Командване на Силите генерал-майор Иван Лалов, командира на българските Сили за Специални операции бригаден генерал Явор Матеев, командира на военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, командира на 24 авиобаза-Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, военното аташе на Гърция полковник Йоанис Зиорис, кмета на община Садово господин Димитър Здравков, командири на формирования от гарнизон Пловдив и представители на медиите.

Бригаден генерал Матеев и командира на българския отряд за Специални операции капитан Владимир Любенов изнесоха брифинг за подготовката, след който сформирания за времето на подготовката съвместен отряд за Специални операции демонстрира пред важните гости следните способности:

- Водене на специално разузнаване, чрез използване на снайперски тим и дистанционно управляема летателна система (ДУЛС).

- Провеждане на директни акции за неутрализиране на терористи в сграда с използване на взривен метод за проникване.

- Изтегляне на отряд за Специални операции от района за провеждане на директни акции, извършване на първа медицинска помощ на ранен, извикване на МЕДЕВАК и ексфилтриране на пострадалия.

- Блокиране и задържане на превозно средство чрез щурмови вертолет и щурмови отряд за Специални операции.

- Демонстриране на индивидуални тактически и стрелкови умения.

След церемонията по закриването на подготовката генерал Христодулу и генерал Боцев споделиха, че са изключително доволни от резултатите на нивото на постигната оперативна съвместимост по време на проведената подготовката и развитието на сътрудничеството между двете страни, тъй като то е изключително важно за сигурността не само за региона на България и Гърция, но и за Европейския съюз и НАТО. Те пожелаха да продължава тясното сътрудничество между съвместните командвания на Специалните операции на двете страни за подобряване на оперативната съвместимост както на тактическо, така и на оперативно ниво. Генерал Боцев също каза, че са обсъждали възможността да привлекат в тези подготовки и Специалните сили на други съседни и балкански страни.

Бригаден генерал Матеев в интервюто си пред медиите заяви, че именно със Специалните сили на Гърция българските специални сили осъществяват най-ефективното взаимодействие и сътрудничество и, че достигнатата на тактическо ниво съвместимост е основа за надграждане и достигане на оперативна съвместимост на оперативно ниво на щабните елементи за управление на съвместните командвания на двете държави. Бригаден генерал Матеев още каза, че освен нивото на оперативна съвместимост с тази серия съвместни подготовки са възстановени и подобрени доверието и приятелството между Специалните сили на двете съседни, православни държави, членки на ЕС и НАТО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker