Бум на продажбите на оръжие от Франция на Саудитска Арабия

Pan.bg 04 юни 2019 | 19:53 views (379) commentaries(0)
img
news.bg


Продажбите на оръжие от Франция на Саудитска Арабия са нараснали с 50 процента през 2018 г., въпреки призива на френското правителство за прекратяване на "мръсната война" в Йемен, съобщава "Ройтерс".

Годишен правителствен доклад показа, че общите продажби на оръжие са нараснали с 30 процента до 9,1 млрд. евро през 2018 г., задвижени от рязкото увеличение на продажбите за европейските съюзници.

Франция е продала оръжие на Саудитска Арабия на стойност около 1 млрд. евро, като основният артикул е бил патрулни катери. Частична морска блокада на пристанища, контролирани от бунтовниците хуси, е една от тактиките, използвани от оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция в Йемен, която е критикувана от правозащитници за влошаване на хуманитарната криза там.

"С такива трансфери, разкриващи геополитически съюз с тези режими и пълно нарушение на международните ангажименти, може да се очаква само влошаване на конфликтите в Йемен или в Африканския рог, където Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия започват да се прегрупират в партньорство с Франция", коментира Тони Фортин от Центъра за въоръжаване, чието седалище е в Париж.

Френското правителство твърди, че продажбите му на оръжие се ръководят от стриктни процедури, които са в съответствие с международните договори.

"Поддържането на икономически отношения с тези страни означава запазване на присъствието в ключови региони заради интересите ни от гледна точка на сигурността и енергийните ни доставки. Става дума и за борба с тероризма и за защита на нашите граждани на място ", изтъкна френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Франция е сред водещите световни износители на оръжие, като нейните продажби се увеличават през последните години в резултат на първите ѝ доходоносни задгранични договори за изтребители Rafale, особено за Индия и Катар, както и многомилиардна сделка за подводници с Австралия.

Париж се опита да увеличи дипломатическата си тежест в Близкия изток чрез продажбата на военни кораби, танкове, артилерия и боеприпаси на ОАЕ, Саудитска Арабия и Египет.

Това доведе до критики от страна на неправителствени организации и някои депутати, които призоваха френските управляващи да намалят подкрепата за арабските държави, които са част от водената от Саудитска Арабия офанзива в Йемен срещу подкрепяните от Иран хуси, които контролират столицата.

Износът на френски оръжия за Близкия изток е нараснал до 4 млрд. евро от 3,9 млрд. евро през миналата година, но поради
по-големите увеличения на други места, сега съставляват по-малък дял от общите продажби.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker