Поклон пред подвига на Таню войвода

Pan.bg 10 юни 2019 | 13:27 views (369) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Светлозар Стоянов

„В своята история имаме достатъчно примери за подражание и няма нужда някой да ни учи на нови ценности”,
заяви в Попово министърът на отбраната Красимир Каракачанов на финала на традиционния поход „По стъпките на Таню войвода”

„Истинската българска история никога не трябва да бъде забравяна. Истинската българска история, която ни задължава да уважаваме всички онези национални герои, които са отдали живота си за Освобождението на България от петвековното турско робство. А Таню войвода и неговите четници в своя героичен, завършил трагично, но останал в безсмъртието поход, са пример за всички млади българи днес. Ние няма нужда да търсим някакви нови идеали, някакви нови ценности, било на Изток, било на Запад. Ние сме народ с 1400-годишна история, в своята история имаме достатъчно примери за подражание. Затова тази инициатива е похвална в своето родолюбие, защото тя възпитава младото българско поколение в дух на патриотизъм”. Това каза пред стотици ученици, военнослужещи и граждани в гр. Попово министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който посети извънредно издание на кампанията „Бъди войник” в общинския град. Инициативата съвпадна с финала на 34-тия поход на ученици от региона на Лудогорието „По пътя на четата на Таню войвода”, който традиционно се провежда на 1 юни.

В приветствието си министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави всички участници, гости на града и представители на местната и централната власт за патриотичните събития, които организират по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. „Времената се сменят, политическите партии идват и си отиват, президенти и министър-председатели стават част от миналото. Но истинската българска история никога не трябва да бъде забравяна. Истинската българска история е тази, която ни задължава да уважаваме всички онези национални герои, отдали живота си за Освобождението на България от турско робство“, каза още министърът на отбраната.

Заедно с учители и общественици преди официалната част Красимир Каракачанов посети Историческия музей в града, където разгледа богата сбирка на стрелково оръжие от войните за национално обединение през миналия век. Иво Антонов, Директор на дирекция „Социална политика” на МО, не пропусна да отбележи, че всички експонати в сбирката са дарение на Министерство на отбраната. След това министърът изслуша лекцията на проф. Христо Матанов от Софийския университет „Свети Климент Охридски”, посветена
на отношенията на Русия и Балканите, като накрая сам се включи, съобщавайки неизвестни на широката общественост исторически факти.

Пред паметника на патрона на похода Таню войвода министър Каракачанов поднесе венец. Под музикалния съпровод на Представителния духов оркестър на Националната гвардейска част, в тържествена обстановка, беше припомнен подвигът на четата на Таню войвода от 1876 г. Макар и останал в сянката на героизма на четата на Христо Ботев, за региона на Лудогорието и до днес Таню войвода и неговите четници са достоен пример за героична саможертва и родолюбие. На площада „Александър Стамболийски“ в Попово специално за присъстващите деца, родители, гости и участниците в похода се проведе и извънредно издание на Националната информационна кампания „Бъди войник“. Чрез информационните брошури за популяризиране на военната професия присъстващите имаха възможност да се запознаят с реални перспективи за военна кариера. Представители на Военното окръжие в Търговище информираха за текущите конкурси за назначение и възможностите на доброволния резерв. Военнослужещите, участващи в информационната борса, отговаряха на въпроси за работата си във Въоръжените сили.

Заедно с командира на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов, преподаватели от ВА „Г. С. Раковски”, представители на Централното военно окръжие и други официални гости министър Каракачанов се включи в журито за оценка на ученическите и детските отряди, участници в прегледа на патриотичната и маршовата песен. Всички отбори от училища и детски градини бяха наградени с грамота и плакет от министъра. С негови заповеди организаторът на похода през всички тези години о. з. д-р Анатолий Кънев, председател на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие”, беше награден с награден знак „За достойнство и чест”. Почетна значка на Министерството на отбраната получиха кметовете на общините Попово и Тутракан д-р Людмил Веселинов и д-р Димитър Стефанов.

Походът е подкрепен от Министерството на отбраната като проява с военно-патриотична насоченост, а тазгодишното издание е под патронажа на президента Румен Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

Advertisement

Login

Remember me on this device

Registration Forgotten password
eXTReMe Tracker