Как фалшивите новини влияят на отбраната на страната?

Pan.bg 11 юни 2019 | 10:26 views (294) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Днес този въпрос е особено актуален. Той възниква непрекъснато особено, когато се обсъжда реализирането на гласуваните проекти за модернизация на армията. Различни новинари и коментатори се надпреварват да съобщават непроверени, а в някои случаи неверни, данни за очаквания договор, включително и за тактико-техническите данни на самолетите.

Това бе част от темата „Влиянието на медиите и фалшивите новини върху формиране на политиката за укрепване на отбранителните способности на страната” на Дискусионната платформа „Сигурност и отбрана” към Столичния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, проведена днес под ръководството на бившия заместник-министър на отбраната Симеон Николов.

Акценти в разговора бяха въздействието на външни и вътрешни фактори върху общественото мнение и държавните решения; ролята на информацията в предизвикването и овладяването на конфликти; икономически интереси, дипломация, разузнаване и политически решения; вътрешнополитическата среда и вредите от политизирането на проблемите на армията; преодоляване на негативните нагласи за защита на страната; формиране на култура в сферата на сигурността и отбраната и др.

Бяха формулирани 12 препоръки, които ще бъда предоставни на комптентните институции.

***

Дискусионна платформа „Сигурност и отбрана” е основана на 25.06.2018 г. с решение на Столичния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) с председател бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и подкрепата на представители на 45 структури на организацията. Тя си постави за цел провеждане на поредица от дискусии на експертно ниво в сферата на сигурността и отбраната и предоставяне на резултатите и предложенията на Президент, Народно събрание, МО; предоставяне на експертна информация на медиите при поискване от тяхна страна по актуални въпроси от същата тематична област и издаване на месечен информационен бюлетин с актуални новини с военно–технически, военно–политически и организационен характе. Вече са издадени 7 месечни бюлетина.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker