Танкът, който спечели Денят Д

Pan.bg 12 юни 2019 | 09:43 views (453) commentaries(0)
img Източник:"Svodka.start.bg''

На 19 август 1942 съюзниците решават да изработят план за инвазия в Европа.
На 23 октомври 1942 бил първият боен дебют на М4А1 Шърман в състава на 8 британска армия. Общо 252 Шърмана участвали в битката при Ел Аламейн където представянето им било оценено като добро. Американците могли самостоятелно да оценят своите Шърмани за пръв път в Тунис на 6 декември 1942. Към Шърманите нямало претенции, за разлика от другите машини които се представили много по - зле.
Това накарало съюзниците да заложат на тях при подготовката на десанта в Нормандия, припомнят специализираните издания.
След дълги и ожесточени спорове част от Шърманите били превъоражени с новото дългоцевно 76 мм оръдие, а танкоизстребителите М36 с мощното 90 мм оръдие. Предполагало се, че новото 76 мм оръдие уверено ще се бори с Тигрите. Наистина, против Пантерите те нямало какво да противопоставят, но американското командване вярвало, че нацистите не са успели да пуснат Пантерите в масово производство и имат малко от тях.
Тези които все пак срещнат било се предполагало да бъдат унищожени с обходни маньоври. Мощта на 90 мм оръдие за много генерали се струвала прекалена и напълно ненужна. Бронезащитата на танковете си оставала същата.
Освен това на част от Шърманите били поставени допълнителни приспособления като въртящи се вериги. Те се използвали за прочистване на минни полета и телени заграждения.
Успешният десант в Нормандия показва, че допълнителните инженерни съоръжения на танка носят само предимство в боя. В момента те са използват масово от всички армии в света.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker