В Брезник обсъждат пагубния за България Ньойски договор

Pan.bg 15 юни 2019 | 11:05 views (358) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

Регионална конференция под надслов “Ньойският диктат и съдбата на хората от двете страни на сръбско-българската граница” се провежда в град Брезник. Домакин е читалище „Просвещение – 1870”. Проявата е част от събитията, с които през 2019 г. се отбелязват 100 години от подписването на Ньойския договор. Участниците бяха приветствани от кмета на Общината Васил Узунов, председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ, капитан далечно плаване Атанас Илев и председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Те връчиха паметни подаръци на кмета и читалището. Двата военно-патриотични съюза заедно с Обществения съвет „Сто години Ньойски договор“, от чието име говори Зденка Тодорова, са организатори на събитието. Те благодариха и на Министерството на отбраната за оказаното съдействие.

По силата на този договор, от България са откъснати Западните покрайнини включително 18 трънски села. Ньойската граница прекъсва пътища, връзки и контакти между хората. През последните 100 години българите в Западните покрайнини са намалели до 16 000 души, което се дължи на редица фактори, един от които е сръбската асимилация и липсата на инвестиции в Царибродско и Босилеградско.

Град Брезник е избран за домакин на конференцията, тъй като през годините след Ньойския договор на път за Стрезимировци са преминавали Стилиян Чилингиров, Емануил Попдимитров и италианският журналист Жорж Нурижан, водейки със себе си чуждестранни дипломати и журналисти, за да им показват трагичната участ на разделените с граница българи. Тогава Стилиян Чилингиров произнася прословутото си слово: “И Вие, които искате да знаете какво е неправда и какво е рана в живото тяло на един народ, елате, непременно елате, елате тука. Два пъти елате ако сте българи и ако искате да видите как Соломоновата шега е станала действителна присъда в Ньой.” Между Цариброд и Брезник съществува силна емоционална връзка, каза Зденка Тодорова, аргументирайки избора на града за домакин на конференцията. Преди Балканската война в Цариброд се заселва една голяма фамилия, която получава прозвището „Брезничани“.

Общината винаги е била отворена, когато трябва да се съхранява историята, която сме длъжни да помним, за да не се правят грешките, допускани назад във времето, каза кметът Васил Узунов. Ньойският договор, бе определен от капитан далечно плаване Атанас Илев, като убийствен за България. Ние, обаче,
посочи той, няма да забравим усилията на българското войнство и на нашите съмишленици, които запазиха достойнството на българския народ. От 27 ноември 1919 г. започва трагичната съдба на България, когато губим 11 хил. кв. м. територия и над 2 милиона население, подчерта младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Макар по форма да наподобява международен договор, по своята същност той е жестока саморазправа с България и с българите, бе категоричен проф. Светлозар Елдъров, който изнесе основният доклад на конференцията. Водещи лектори са Зденка Тодорова от Цариброд, Людмила Зидарова – Македонски научен институт – София, проф. д. ист. н. Светлозар Елдъров от Институт за балканистика при БАН, Иван Николов – председател на Културно-информационен център – Босилеград, лидерът на общинската организация на ВМРО в Перник Димитър Колев, проф.д-р Надя Манолова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, известният журналист и поет Славомир Генчев и др.

В конференцията участват още представители на СОСЗР, Съюза на ветераните от войните и Сдружението на бившите сини каски „4 май“. В рамките на форума бе подредена изложбата „Босилеградският погром 15-16 май 1917 г.“.

Предвижда се участниците да се поклонят в църквата „Св. Георги Победоносец“, построена в памет на загиналите местни българи по време на Сръбско-българската война през 1885 г. и във войните за национално освобождение и обединение на България през 1912–1918 г. (Първата балканска, Междусъюзническата и Първата световна война).
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker