Ефрейтор Денислав Манов: Трябва вътрешно усещане, за да дойдеш в строя

Pan.bg 24 юни 2019 | 16:27 views (373) commentaries(0)
img armymedia.bg/


Андрей Рангелов

За да дойдеш да служиш в армията, ти е нужно вътрешно усещане, че тук е твоето място. Така ефрейтор втори клас Денислав Манов, който е гранатометчик в първа механизирана рота към четвърти механизиран батальон в Плевен, обяснява как е взел решението да стане военнослужещ. „Не можеш да кажеш на някого ей така – идвай в армията. Трябва да има нещо, заради което той да се насочи към строя. Иначе нещата са от ден до пладне”, разсъждава боецът.
От 11 г. е в редиците на Българската армия. Към службата го насочил негов близък приятел, който станал военнослужещ година преди Манов. Покрай него и аз реших да опитам, той запали у мен огъня, така да се каже, за военната служба, споделя ефрейторът.
По подобен начин, като един вид щафета за привличане на хора в армията, той самият запалил свой познат да избере военната професия. „Сега служи в Карлово. Хареса му много”, заявява Манов.
Според него този неофициален път за привличане на хора в строя – чрез разговори между приятели и познати е само една от формите за попълване на армейските редици. „Другият начин е чрез кампанията „Бъди войник”. Ако човек има интерес и желание, ще намери как да кандидатства”, категоричен е ефрейтор Манов. И допълва, че най-добрата възраст, на която трябва младите хора да бъдат агитирани да станат военнослужещи е 19–20 г. Това е възрастта, тогава си най-можещ, най-ерудиран, не усещаш умора, нямаш никакви болежки, казва ефрейторът, който признава, че и днес пак би избрал военната професия.
Сигурен е и че започващата голяма модернизация на Българската армия ще направи службата на бойците още по-привлекателна. Повишаването на заплащането също е силен мотивиращ фактор.
Ефрейторът е бил на мисия в Кандахар, Афганистан през втората половина на миналата година. Служихме на летището, всичко премина нормално за обстановката там, споделя Манов. В Афганистан нещата са много специфични, няма как да усетиш и разбереш как протича животът в тази страна, ако не си бил в нея, допълва боецът. Привикнал с особеностите на службата в контингента още първия месец. Веднага го завъртял вихърът на разнообразните задачи. Влизаш в дежурства, хранене, спане, всичко става шаблонно, имаш наряди, график, просто свикваш, за един месец влизаш в режима, обяснява ефрейторът. И така –
до завръщането в родината. Не се колебае, пак би отишъл на мисия.
Извън службата времето му е заето от ангажименти със семейството и малкото му детенце. Понякога намира време и за спорт, както и за едно от любимите си занимания – да се вглъби в поправката на различни апарати и техника.
Убеден е, че всеки, който иска да види каква е службата в армията, трябва да дойде в дните на отворени врати или по време на кампанията „Бъди войник” и да научи повече за живота под пагон. „Когото го влече – да дойде да види, после евентуално да кандидатства. Просто трябва да си даде сметка дали се покриват очакванията му и да вземе решение”, заявява ефрейтор Манов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker