ВМЗ-Сопот отчита почти двоен ръст на печалбата

Pan.bg 12 авг 2019 | 11:28 views (395) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://www.segabg.com/

Почти двойно увеличение на печалбата отчитат Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот. Това показват резултатите на дружеството за второто тримесечие на годината, публикувани от финансовото министерство. Така ако за същия период на м.г. "ВМЗ-Сопот" е регистрирало печалба от 4.9 млн. лв., сега заводът е на плюс от 9.2 млн. лв., показа справка на в. "Сега". След свиването на дейността му през 2018 г. добрите резултати в първото полугодие на тази година се дължат на увеличения износ и на приходите от продажба на специална продукция.
Отделно от това над 1 млн. лв. са и приходите от услуги - наеми, ремонти на специални изделия, приходи от полигонни изпитвания и др., показва още финансовият отчет на дружеството. То е спечелило и от продажба на материали като метали, метални отпадъци и др. По това перо тази година във "ВМЗ-Сопот" са влезли 1.4 млн. лв. на фона на 977 000 лв. година по-рано.
От ръководството очакват договори и поръчки за изпълнение в размер на 110 - 120 млн. лв. Около една трета от продажбите досега тази година са от директен износ, а останалите са от износ чрез местен контрагент, който най-вероятно е "Кинтекс".
На този фон минимално растат разходите за външни услуги, които от 2.8 млн. лв. са се повишили на 3.1 млн.лв. Става дума за харчове, свързани с охрана, реклама, застраховки, абонаменти, такси, граждански договори и консултации, правни услуги, обучения и др.
За разлика от "ВМЗ-Сопот" обаче търговецът "Кинтекс" изостава значително. Въпреки износа за Индия, Алжир и Етиопия и новите оферти за боеприпаси и въоръжение, изпратени до Нигерия и Алжир, дружеството е свило експорта и печалбата си. За второто тримесечие износът на специална продукция е за 44 млн. лв. на фона на 83.8 млн. лв. година по-рано. Подобно е положението и с печалбата на "Кинтекс" - към края на юни тя е за 5.9 млн. лв. на фона на над 12 млн. лв. през 2018 година, показва отчетът на дружеството. То все пак е свило харчовете си за суровини и материали (-34%), както и тези за външни услуги с 35%, но за сметка на това разходите за персонала са се повишили с 11 на сто.
Слаби са и резултатите на "НИТИ-Казанлък", което се занимава с производство на военна
продукция в частта за учебно-тренировъчни средства, полицейски боеприпаси и др. Дружеството отчита загуба, а най-съществен е спадът в приходите му от продажби на стоки и услуги. Те са се свили от 1.2 млн. лв. през второто тримесечие на м.г. до 810 000 лв. за същия период на тази година. Намалението се дължи на производството на по-малки количества стоки и почти пълната липса на поръчки от външни възложители.
В крайна сметка дружеството отчита загуба, която за текущия период е в размер на 52 хил. лв. при 44 хил. лв. печалба за съпоставимия период през 2018 г., пише в отчета. "Влошените финансови резултати се дължат на кризата във военнопромишления комплекс и машиностроенето въобще, водещи до липсата на поръчки", става ясно още от отчета.
Ремонтният завод "Авионамс" има ръст на продажбите, но въпреки това свива печалбата си от 4.3 млн. лв. през 2018 г. на 2.9 млн. лв. сега. Един от рисковете пред дружеството са политическите сътресения на пазара, свързани най-вече с наложените ограничения за работа с основните партньори на "Авионамс" от Русия, се разбира от отчета.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker