Гърция ще достави на Египет 92 бойни машини на пехотата БМП-1

Pan.bg 13 авг 2019 | 16:44 views (415) commentaries(0)
img
Livejournal.com
Сп. „Клуб КРИЛЕ“, Н.Димов


Египетската армия в скоро време може да получи на въоръжение голяма партида бойни машини на пехотата БМП-1. Машините са от излишъците на гръцките СВ. Преди да бъдат предадени, машините ще преминат ремонт в Гърция, който по всяка вероятност ще бъде заплатен от Кайро, а възможно и от Вашингтон през някоя от многобройните програми за военна помощ.

Всичките тези БМП-1, които ще бъдат доставени на Египет, са получени в началото на 1990-те години от Германия, след разформироването на Националната народна армия на ГДР.

Тогава на гръцките СВ са доставени 500 бойни машини на пехотата, които са произведени по съветски лиценз в германски предприятия. Преди това са доработени по стандартите на НАТО - инсталирани са нови радиостанции, димни гранотомети, огледала за обратно виждане и др. Остарелите противотанкови комплекси 9K11 "Малютка", са заменени с 12.7 мм картечници М2НВ. На част от машините куполът с 73 мм оръдие 2А28 е заменено с 23 мм зенитна установка ЗУ 23-2.

Египетската армия е добре запозната с БМП-1. Понастоящем на въоръжение са над 200 бойни машини на пехотата, получени от СССР още в 70-те години на миналия век.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker