The Diplomat: Китай изпраща стратегически бомбардировачи, танкове и 1600 военнослужещи за участие в мащабни военни учения в Русия

Pan.bg 20 сеп 2019 | 04:13 views (297) commentaries(0)
img
.focus-news.netПекин/Москва. За участие в мащабните руски военни учения „Центр-2019“, които ще се проведат в периода от 16 до 21 септември в западната част на Русия и Киргизстан (Централна Азия), армията на Китай (НОАК) изпрати повече от 1600 военнослужещи, самолети, танкове и друга военна техника, отбелязва американското издание The Diplomat.
Според съобщенията на китайските медии, щабът на западното командване на НАОК е изпратил за ученията основно танкове 96А, стратегически бомбардировачи H-6K, изтребители JH-7A, изтребители J-11 и транспортни самолети „Ил-76“ и Y-9, както и хеликоптери Z-10. Броят на оръжията и оборудването не е посочен.
Освен Китай и Русия, в ученията ще участват военни служители от държавите-членки на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), както и войски на страните-членки на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) - Индия, Пакистан, Киргизстан, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан.
Военните учения ще се провеждат главно на територията на Централния военен окръг на Русия, а основните маневри ще се състоят на учебни площадки в района на Оренбург. Ученията ще се провеждат и във водите на Каспийско море и в Киргизстан. Основната им цел е да се разработят действия в случай на заплаха за сигурността в Централна Азия, включително справяне с терористични заплахи, както и отблъскване на военно нападение от условно терористична държава, разположена в югозападната част на Руската федерация.
Ученията ще се провеждат на тренировъчни площадки в областите Оренбург, Дагестан, Астрахан, Челябинска област, Алтайски край и Кемерово. „Епизодите на борбата срещу незаконните въоръжени групировки ще бъдат разработени на полигоните за обучение според отделни планове", се казва в съобщение на руското министерство на отбраната.
Основните цели на ученията на стратегическите командни пунктове са да се провери нивото на бойна готовност на руските въоръжени сили и техните международни партньори, се казва в съобщението от МО в Москва. Официално ученията са насочени към развитие на „борбата срещу тероризма“, но според руския министър на отбраната Сергей Шойгу, те ще отразява и въздушните удари на врага и съвместните настъпващи въздушни и сухопътни операции. Или казано с други думи, ученията „Центр-2019“ включват междудържавен военен компонент.
По-рано този месец Централната телевизия на Китай цитира командир на НОАК, който каза: „Ученията ще засилят и задълбочат всестранните стратегически партньорства и координация, като вземат предвид новия етап на отношенията между Китай и Русия. Те също
са от голямо значение за увеличаване на способността на нашите въоръжени сили да отблъскват всички видове заплахи за сигурността заедно с въоръжените сили на други държави“.
От руска страна в ученията ще участват 128 хиляди военни служители, над 20 хиляди единици техника, включително 15 кораба, 600 самолета, 250 танка, около 450 бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, както и до 200 артилерийски системи и множество ракетни системи. Официалният брой на участващите военни и броят на задействаното оборудване обикновено са завишени, подчертава изданието.
Системата за обучение на руските въоръжени сили предвижда четиригодишен цикъл на годишни учения (внезапни, по дефиниция се провеждат без предупреждение)- във всеки от четирите военни окръга: Западен, Източен, Кавказки (Южен) и Централен. Годишните руски стратегически учения обикновено се провеждат в един военен окръг. В ученията „Центр 2015" официално са участвали 95 хиляди военнослужещи, повече от седем хиляди единици оръжие и военна техника, както и 170 самолета и 20 военни кораба.
Според руското министерство на отбраната миналата година ученията „Восток-2018" станаха най-големите по рода си на руските въоръжени сили за почти четири десетилетия. Наред с руските военни, в тях взеха участие 3500 военнослужещи, 900 тежки оръжия и 30 самолета от НОАК, което показва разширяване на военните връзки между двете страни.
По-рано този месец заместник-председателят на Централния военен съвет на Китайската народна република и руският министър на отбраната сключиха още едно споразумение за задълбочаване на военното сътрудничество. Прави впечатление, че на 23 юли военновъздушните сили на Китай и руските ВКС също проведоха първия съвместен въздушен патрул над водите на Японското и Източнокитайско море.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker