Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/SGR.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Доброволци почистваха експонати в Националния военноисторически музей

Pan.bg 16 окт 2011 | 11:51 views (1988) commentaries(0)
image" alt="img" /> Доброволци почистваха експонати в Националния военноисторически музей

Андрей Рангелов, в-к "Българска армия"

Доброволци почистваха външната експозиция и двора на Националния военноисторически музей (НВИМ) днес. Началото на този Ден на доброволния труд, който се състоя за четвърта поредна година, дадоха посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, директорът на музея д-р Соня Пенкова и директорът на фондация “Помощ за благотворителността в България” Елица Баракова.

Да се хващаме на работа, обърна се към доброволците Уорлик. Той заяви, че и присъстващият на събитието 91-годишен генерал-майор от запаса Милан Ангелов е дошъл за участие в деня на доброволния труд. Кой би повярвал навремето, че американският посланик, представители на Американската търговска камара ще стоят тук, във военноисторическия музей, с един български генерал, за да полагат доброволчески труд, не криеше възторга си от събитието Уорлик. Ние заедно с американския народ воювахме против Хитлер, напомни Ангелов, който е участвал в редиците на Българската армия в освобождението на Европа през Втората световна война, достигайки чак до Австрия.

Искам да изразя благодарността си към повече от 50-те институции в цялата страна, които се включиха в инициативата, сподели Баракова. Благодаря на всички вас, че поехте този ангажимент към културното наследство на България, изтъкна д-р Пенкова. Нека си пожелаем доброволчеството в България да достигне и надмине възрастта на генерала, който е сред нас, допълни тя. Ангелов, който на фронта е бил пехотинец, а в кариерата си в следвоенните десетилетия е достигнал до длъжността заместник-председател на Върховния съд, беше дошъл в музея и за да дари материали, свързани с негов загинал във войната боен другар – Кольо Янев.

В отговор на репортерски въпрос, свързан с взривената кола на журналиста Сашо Диков, Уорлик сподели: „Изразявам своите притеснения за Сашо Диков, когото считам за изключителен журналист и приятел. Смятам, че е много важно да се осигури свободата на словото за пресата и няма място за подобно насилие нито в България, нито в която и да е друга страна”.
България е изминала дълъг път досега и съм сигурен, че ще сме свидетели на честни, свободни избори, каза още Уорлик. Съжалявам за България в тази ситуация, аз обичам тази страна и моето желание е тя да има най-положителният имидж, допълни той. Това е страна, която е отхвърлила насилието и нетолерантността в обществения живот, изтъкна


американският дипломат.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker