ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ СПАСЯВАТ ХОРА И ИМУЩЕСТВО В РАЙОНИТЕ НА БЕДСТВИЕ В С. БИСЕР И СВИЛЕНГРАД

Pan.bg 07 фев 2012 | 14:23 views (2014) commentaries(0)
img Вече 24 часа модулни групи от Сухопътните войски активно участват в спасителните операции, провеждани в засегнатите от наводнения райони в Хасковско и гр. Свиленград. В района на бедствието е и заместник командира на Сухопътните войски бригаден генерал Нейко Ненов.

В района на село Бисер е развърнат модул за действие при наводнение от в.ф. 52 740 - Хасково с командир подполковник Данчо Николов. Час след активирането на модула и непосредствено след отминаване на приливната вълна, военнослужещите от Сухопътни войски активно се включиха в евакуирането и спасяването на хората от селото, заседнали в наводнените си домове. Благодарение на техните усилия са евакуирани осем човека. За съжаление са извлечени и два трупа. Изтеглени са множество автомобили, останали под водата.

По – късно вечерта военнослужещите участваха в изграждането на мост в центъра на село Бисер. Бяха развърнати и палатки, в които работи оперативния център за управление на операцията, раздават се храна и напитки. През цялата нощ военнослужещите от Сухопътни войски, съвместно с жандармерията и полицията са патрулирали за предотвратяване на мародерски действия в засегнатия район.
Модулна група за действие при наводнение от военно формирование 24150 – Стара Загора с ръководител заместник командира на 2 леко пехотна бригада полковник Митко Митев, бе насочена за действие в района на гр. Свиленград, където скъсана дига на река Марица заля цял квартал от града. През нощта водата е достигнала ниво от 1,50 – 1,60 метра. Военнослужещите с четири бронетранспортьора, специално пригодени за плаване, са извършили действия по евакуация на хора от засегнатия квартал. До два часа през нощта, съвместно с гражданска защита, военнослужещите са успели да евакуират 75 души, които по-късно са настанени да нощуват в училището в Свиленград. Военнослужещите са успели да извлекат и множество автомобили, залети от водата.
В момента 20 населени места в района на гр. Свиленград са останали без питейна вода. По искане на местната власт, и след разпореждане на началника на отбраната, Сухопътни войски имат готовност да развърнат необходимия брой водоноски в засегнатите райони.
До момента повече от 100 (сто) военнослужещи и 28 единици техника от Сухопътни войски са в районите, засегнати от наводненията и полагат неимоверни усилия да помогнат на пострадалите. Мероприятията по провеждане на спасителните операции продължават и днес, 07 февруари.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker