Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/BW.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Свиленград и Любимец вече отбелязват 100-годишнината от Балканската война

Pan.bg 31 мар 2012 | 09:11 views (1864) commentaries(0)
image" alt="img" /> Свиленград и Любимец вече отбелязват 100-годишнината от Балканската война

Спирдон Спирдонов
otbrana.com

Общините в Свиленград и Любимец заедно с организациите на СОСЗР вече реализират амбициозна програма за отбелязване на 100-годишнината от Балканските войни – 1912-1913 г. Това стана ясно от срещите на председателя на ЦС на СОСЗР генерал-лейтенант от резерва Стоян Топалов, който е и член на сформирания от правителството Национален инициативен комитет за честване на годишнината.

Кметът на Любимец подполковник от резерва Анастас Анастасов още пази зелените си пагони на граничар. Съвсем скоро му предстои да влезе в редиците на СОСЗР. На паметника на загиналите във войните в града ще изпишем 260-те имена на падналите от Любимец, казва той. Вече е изпратил специалист, който да се запознае със състоянието на паметника на връх Шейновец, за да се прецени какво е необходимо за възстановяването му. Имаме още много иницативи, ще се справим, е оптимист бившият граничар, уволнил се като командир на бригада от НС „Жандармерия”.

Кметът на Свиленград старши лейтенант от резерва Георги Манов вече е член на СОСЗР. Документи е подал и председателят на Общинския съвет сержант от резерва Георги Еленков. Доста работа свършихме и продължаваме, разказва председателят на Общинската организация на СОСЗР полковник от запаса Атанас Атанасов, който е бил командир на героичния 13 граничен отряд. Непосредствената работа с местното ръководство дава своите резултати. От миналата година се изгражда първият военен мемориален комплекс на българския летец. Издаден е юбилеен календар „100 години Балканска война и 100 години от освобождението на Свиленград”, както и книга за християнските селища в Източна Тракия, от където са се изселили хиляди българи. На 6 април предстои провеждането на научна конференция с участието на академик Георги Марков. Вече има архитектурна готовност за изграждането в началото на града на „Мемориал на граничарската слава”. Обновява се крайречния булевард, където СОСЗР е планирал да засади 100 дръвчета в чест на годишнината. Подготвя се поставянето на паметни плочи на местата, където са били командно-наблюдателните пунктове на предните отряди на мотострелковите полкове. Има идея за реставриране на една застава. Във фоайето на общината може да се види проектът на мемориален комплекс „Васил Левски”, който се предвижда да бъде висок 135 метра.

Общинската организация на СОСЗР в Свиленград има 63 членове. 40 симпатизанти са подали документи
за приемане. Сформирани са 4 дружества. Снощи в Общината бе представена книгата „Охраната на българската държавна граница”. От името на авторския колектив говори генерал-майор от резерва Стефан Ангелов, който е бил командващ Граничните войски. Днес в с. Вълче поле ще бъде търгествен оотбелязана 60-годишнина от героичната гибел на граничарите Георги Стоименов, Асен Илиев и Стоил Косевски.. За събитието вече пристигнаха граничари от цялата страна, както и внучката на Георги Стоименов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker