Министерството на отбраната отговаря на 10 въпроса

Pan.bg 02 окт 2012 | 07:54 views (4703) commentaries(31)
img Otbrana.com

От МО отговарят на въпроси във връзка с предложенията за пенсиониране на военнослужещите и увеличението, както е записано там, а в същност е покриване на 3-годишната инфлация, на възнагражденията във Въоръжените сили.

1. Защо е необходимо да се въведе възраст за придобиване право на пенсия?

Идеята за изменение на условията за пенсиониране на военнослужещите се

разглежда само и единствено във връзка с търсене на възможности за увеличение на фонд „работна заплата“ и съответно за увеличение на възнагражденията на военнослужещите. Без осезаемо увеличение на възнагражденията няма да има промени в условията на пенсиониране.

2. В какъв размер се очаква да бъде увеличението на възнагражденията?

Постигнали сме принципно съгласие с Министъра на финансите увеличението да бъде в рамките на 8- 10 процента, като около една трета от увеличението ще бъде за сметка на икономии на МО. Това увеличение на заплатите ще се отрази положително и върху всички обезщетения, получавани от военнослужещите при освобождаване от военна служба.

3. Как въвеждането на възраст за пенсиониране ще се отрази на възнаграждението?

С въвеждане на възраст за пенсиониране ще се намали броят на лицата, които се възползват от правото на ранно пенсиониране, съответно ще се намали тежестта върху Националния осигурителен институт и върху Министерството на отбраната. Освободените средства ще бъдат предоставени на Министерството на отбраната за увеличаване на фонд „Работна заплата“.

4. Ще загубя ли 20 заплати при пенсиониране, преди навършване на години за пенсия?

Всички обезщетения, които военнослужещите получават при напускане на армията се запазват и ще се получават както и досега, при напускане на службата, независимо дали се пенсионират или не. Трябва да се има предвид, че увеличените възнаграждения ще водят до увеличение на общия размер на обезщетенията.

5. Ще ми бъде ли намален отпускът при преминаване от работни в календарни дни?

Преизчисляването на отпуска в календарни дни на практика няма да се

отрази на неговия размер, тъй като това ще се компенсира от начина на неговото заявяване и ползване.

6. Може ли да бъда освободен преди навършване на пенсионна възраст?

Въвеждането на възраст за пенсиониране е от полза за военнослужещите,

защото им гарантира кариерното развитие до навършване на тази възраст, като министърът по предложение на командирите няма да има право да ги освободи от военна служба докато не се изпълнят и двете
условия за придобиване на право на пенсия – стаж и възраст. Всички други условия за

напускане на въоръжените сили остават каквито са и понастоящем.

7. Мога ли да продължа да служа, ако съм придобил вече право на пенсия?

Всеки военнослужещ може да служи до пределната възраст за съответното звание, независимо от това дали е придобил право на пенсия.

8. Ако напусна армията на 50, а не на 54 години и отида в частния бизнес, ще ми се запази ли коефициентът при пенсиониране?

Не се предвижда промяна в начина на изчисляване на размера на пенсиятасъгласно кодекса за социално осигуряване. Ако поискате да бъдете освободен от военна служба преди да сте навършили съответната възраст, ще придобиете право на пенсия след навършване на съответната възраст.

9. Възможно ли е тази реформа да се разсрочи във времето и да има преходен период?

Въвеждането на възраст при пенсиониране и увеличението на възнагражденията ще бъдат факт от януари 2013 година с приемането на Закона за бюджета за 2013 година и с промените в нормативната база. Промяната в условията на пенсиониране няма да бъде въведена без увеличение на възнаграждението на военнослужещите. Тази връзка между увеличението на възнагражденията и въвеждането на възраст за пенсиониране прави невъзможно въвеждането на преходен период.

10. Какви са гаранциите, че военнослужещия ще може да служи до посочената възраст?

Не се предвижда никаква промяна в условията на прекратяване на военната служба нито от страна на работодателя, нито от страна на военнослужещия. Министърът на отбраната няма да може да освобождава военнослужещи по предложение на командирите само при придобиване на стаж от 27 години /респективно 15 години/ както е досега. Това право ще възникне след навършване на пенсионна възраст, което дава стабилност на военнослужещия.

Допълнителни въпроси може да задавате на e-mail-а на пресцентъра на Министерството на отбраната: presscntr@mod.bg.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 31

 1. #1
  01 02 окт 2012, 08:06
   
  0
   
  0

  Относно отговорът на въпрос N6:кой ми гарантира, че няма да спра да отговарям на условията за заеманата от мен длъжност? Летците, водолазите и парашутистите знаят за какво говоря. Всяка година тези хора минават много тежки медицински прегледи и възможността да загубят годността си за летателна работа или водолазни спускания с напредване на възрастта нараства. Ами ако съкратят длъжността ми или военното формирование в което служа, какво става тогава. Така, че това с гаранциите ми се струва малко афиф работа!

 2. #2
  12 02 окт 2012, 08:34
   
  0
   
  0


  5. Ще ми бъде ли намален отпускът при преминаване от работни в календарни дни?

  Преизчисляването на отпуска в календарни дни на практика няма да се

  отрази на неговия размер, тъй като това ще се компенсира от начина на неговото заявяване и ползване."

  Ами не ги пипайте отпуските след като няма да се отрази на размера и!!А догодина като ми заповядат че трябва да я взема на три или четири пъти какво правим???

 3. #3
  пророк 02 окт 2012, 08:35
   
  0
   
  0

  Колеги,никой нищо не гарантира. Тези две хиени бай Аню и Симеончо чакат само да налапаме кукичката и
  ще правят каквото си искат нас, загрижили се те за нас да служим по-дълго, а някой запита ли се къде ще служим,Колеги тия искат да ни затрият нацяло.Това е пъкленият им план,пък недай боже да спечелят изборите,жална ни майка не 52/54 ами направо ще ни изравнят със цивилните 40 служба 66 възраст,затова колеги не трябва да им ,пък Симеончо може да се смили над нас да ни даде някоя "компенсация" 50 години служба и 70 възраст.Хайде аз отивам да си купя 2/3 бастуна и един пакет памперси,че не се знае може да ми потрябват.

 4. #4
  пророк 02 окт 2012, 08:43
   
  0
   
  0

  Колеги някой знае ли нещо за полицията дали им поставиха условия да им вземат компенсациите за да им вдигнат заплатите с някакви си мизерни стотинки?

 5. #5
  STAR 02 окт 2012, 08:44
   
  0
   
  0

  оПРЕДЕЛЕНО НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ГОРЕПОСОченото изказване на господата от МО. След напускане при 27 години стаж ( защото господа генерали Вие отдавна не сте в строя -- а повярвайте 52 или 54 години в строя са прекалено много ) ще трябва да се хванем на работа " с нашите специфични умения :(..... КЪДЕ ЛИ ??? и навсякъде ще те осигуряват браншово или на мин. заплата а НОИ взимат последните 2 години задължително при пресмятане на пенсията И ПОЗНАЙТЕ КАКВО СТАВА С КОЕФИЦИЕНТА к р а х . ако някои работи в Нои нека ме поправи ако греша.

 6. #6
  rs 4/4t 02 окт 2012, 09:03
   
  0
   
  0

  Обаче в 10 въпрос нищо не се споменава (респективно) за гаранция за АЛК ?

 7. #7
  15 02 окт 2012, 09:03
   
  0
   
  0

  по т.1 и 2 осезаемо увеличение ли е 8-10% та това си е част от 3 годишната инфлация.
  по т.3 тук минисъра е прав колкото по-малко хора имат право на пенсия ,толкова по-малко ще вземат.
  по т.4 е кой вярва ,че 20 заплати компенсация ще останат поне още 2 години. След последните 3.
  по т.5 Ако си на почивка и в събота или неделя (недай си боже) ти се случи няма ли да ти се търси отговорност че си напуснал гарнизона?
  по т.7 и 8 от това се интересуват тези полк. и серж.
  наближили предела и молещи се ако може за още 2-3 годинки (защото и те милите имали какво да дадат на армията)
  по т.9 това интересува хора като мен придобили право на пенсия но решили да останат поне докато условията позволяват. тези на които не им се служи си тръгнаха и ще си тръгват при първа възможност.Никой не си тръгва за да лежи на огромната пенсия.
  по т.10 гаранция Франция !!!!!

 8. #8
  jonson 02 окт 2012, 09:10
   
  0
   
  0

  Това са най-глупавите предложения от 1945г насам.Кой ще отговаря на медицинските изисквания на 52г?Как ще си вземеш отпуската като имаш право на 2-3 пъти само?Къде ще служиш след като има съкращения?Това е най-некадърното и некомпетентно правителство и министър!!!!Не знаят къде се намират.НЕ ИМ ВЯРВАЙТЕ!!!!!

 9. #9
  Ряпата 02 окт 2012, 09:30
   
  0
   
  0

  За отпуските...
  В годината има няколко празника, за които се събират по четири неработни дни (коледни, новогодишни, великденски, гергьовски и т.н.). Аз като командир, на моите хора мога да им пускам по един ден ДО преди или след неработните дни, а на тези, които „не ме кефят“, ще им пускам по пет дни ДО (т.е. вкл. Четирите неработни дни). Същата схема мога да прилагам и за събота и неделя. За моите хора - 5 дни (понед. - петък), за другите, които не ми играят по свирката или не ми дават рушвет - 7 дни (понед. - неделя). Какво излиза? „Календарното" ползване на отпуска за едни може да означава плюс 20 до 30 дни повече отпуск, а за други – минус 20 до 30 дни по-малко отпуск. След като МО счита, че „преизчисляването на отпуска няма да се отрази на неговия размер“ защо го прави? Видно е, че единственият ефект от това ще бъдат интриги, връзкарство, подлизурство, рушветчийство и т.н. След като големият отпуск е трън в очите, намалете я на колкото искате, но да се изчислява на „работни дни“, така както между впрочем е и по КТ за останалите.

 10. #10
  3,14 02 окт 2012, 09:42
   
  0
   
  0

  и краха армията си тъй като и ньоец не бе я крал...

 11. #11
  среден ешалон 02 окт 2012, 10:06
   
  0
   
  0

  Както доста от пишештите тук споменах от тези реформи най засегнат е така нареченият среден ешалон. Онези хора, които хем знаят, хем могат. Възрастните знаят, но не могат, а младите могат, но не знаят. Спор няма, че ще се наруши приемственността (пример е случващото се в база Граф Игнатиево) и дано не се случва, но да няма пак на генерал Попов да му трепери брадичката и да обърква типовете самолети. А не само летците са застрашени.

 12. #12
  serjant 02 окт 2012, 10:28
   
  0
   
  0

  Какви са нанлюцеията ви колеги, започнаха ли вече да се подават рапорти и кой напуска.

 13. #13
  БА в 21 век 02 окт 2012, 10:57
   
  0
   
  0

  БРАВО, 21 век - залезът на Българската армия! Е, това е вече новина!
  Всяко поделение, пардон в.ф., бавно и методично се превръща в поредния безсмислен действащ музей...
  Рязахме танкове, кораби, подводници и самолети... а сега режем живата сила на БА
  ПОРЕДНА РЕФОРМА - ПОРЕДНА ЛИДЕРСКА ДЕГРАДАЦИЯ - ПОРЕДНА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА!
  (за пореден път се чува ехидния смях на чуждестранни наблюдатели, военни аташета и др. "специалисти")

 14. #14
  111 02 окт 2012, 11:10
   
  0
   
  0

  Та по т.8 - кога ще се пенсионирам,като имам 27 години стаж или и като навърша 52/54 години

 15. #15
  воин 02 окт 2012, 12:09
   
  0
   
  0

  Ненормалници . Задават си дест удобни въпроса и со отговарят. Нека аз да им задам 10 въпроса да видим какво ще отговорят.
  1. Каква е гаранцията, че следващата година Ангелов ще успее да устиска 20-те заплати и или няма да измисли някоя друга поразия за пореден път и пак даде заден ход? Един път вече харчих коледни бонуси?
  2. Как точно ще разтоварят НОИ, като на доста които не им харесват новите услович ще се пенсионират и ще вземат пенсия от 2013-та. Това са основно майори и подполковници, които при следващоте промени ще пъдат още по набутани при горната ситуация и летци, водолази, парашутисти.
  3. Защо се намаляват отпуските, като единствено ще се повиши разхода на консумативи с повече рапорти и заявления, повече доклади и съответно излишен разход на книги, тонер и хартия, които в повечето случаи за наша собствена сметка.
  4. Поради пирамидалната структура на БА, това увеличение в годините за пенсиониране няма ли да блокира системата за кариерно развите? Просто хора които са безпреспективни ще се натискат до предела и пирамидата ще придобие сложна форма.
  Може би идеята е пряко засегнатите да освободят места за младите капитани и тези по надолу, а полковниците и подполковниците преди пределна възраст да останат още 2-5 години
  5. В допълнение към 4 Как ще ми гарантират кариерно развите, като в момента масово не се спазват изискванията на закона за престояване в звание и на длъжност.
  6. Защо не се изнесат реални факти компенсации, привилегии и за заплащане и пенсиониране в другите армии? Вече видях, че в някой
  армии не така. Или просто на някой не му изнася цялата истина.
  7. Кой ми гарантира, че при това натоварване и стрес от постоянни промени и съкращения ще изкарам до пределната възраст за пенсия? Може би това е целта. Да ни ликвидират до 50-тата година.
  8. Как ще излъжат гражданите да кандидатстват за войници? Могат да вземат 3х3 години 9 заплати. Или да очакваме още съкращения с цел да се нагодим към бройката на кадровите войници?
  9. Защо само армията пак трябва да се ощетява. Ние сме единдтвената структура дори според Дянков, която реално прави реформи. Дова ли енеговата благодарност?
  10.Защо не се създаде отделен пенсионен фонд за сектора, както беше предложено от колеги и да се въведат коефициенти според годините престой и позициите на които си бил да се определя пенсията.
  Както е в американската армия. Нали те са нашите пътеводители.
  За рамера на обезщетенията в чуждите армии няма да повдигам въпроса защото това е според възможностите

 16. #16
  Боби 02 окт 2012, 12:20
   
  0
   
  0

  Момчета, не се предавайте! Вашите началници не са с вас, но ви се борете.Ние сме с вас!

 17. #17
  Дългия репет 02 окт 2012, 12:31
   
  0
   
  0

  Двамата корифеи на реформанта казват - справедливост!Ако всичко се въведе така, както са го замислили, няма да ми стигнат точно 2 месеца за да се пенсионирам с 27 г. стаж.И се оттекоха още 5 г.Много справедливо!И къде е гаранцията, че замисъла им е последен.Пак ще кажат - криза, обстановката нараства, МВФ ни атакува и ще сложат догодина още някое друго изискване.Имат една ясна цел и такава ще е тенденцията - колкото се може по малко пенсионери.Не искат гратисен период или постепенност, защото виждате ли, 2013 г. щял да се натовари НОИ и бюджета.Това е - през 2013 г.да имат парички за купуване на изборите законно.Ще се изпикаят върху няколкостотин будали, ще дадат по 50 лева и ще се пъчат, че са ,,скочили' заплатите и са направили реформа.Какви пари ще спестят от мен, след като ще трябва да ми плащат заплата, повече от двойно по голяма от евентуалната пенсия.След година службата ще започне да отчита застаряване,прекалено много хора, които няма какво да правят в системата и ще се чудят как да ги изгонят по ,,законов начин'.На теб ще ти е писнали,ще ти намерят пропуски и на 50 г. ще те направят взводен командир.Ако щеш - стой!Честито!

 18. #18
  Гост от Варна 02 окт 2012, 12:59
   
  0
   
  0

  ? От 1.10.2010 г.,

  "....До края на 2014 г. няма да се променят условията за пенсиониране на военните"...

  Условията за пенсиониране на категорийните работници – миньори, водолази, пилоти, военни, няма да се променят до 31 декември 2014 г. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването на „Четири очи” по Нова телевизия. Става дума за последното решение по промените в Кодекса за социално осигуряване, което още бъде прието от правителството.
  Това обещание се "изпълни".Сега колеги чакаме и другите: като оставяме ви 20те заплати, ще ви дадем възможност да служите до възрастта за пенсиониране, ще ви пенсионираме на 54. ВЯРВАЙТЕ МУ!!

 19. #19
  98 02 окт 2012, 13:26
   
  0
   
  0

  Няма ли кой да изнесе реални факти от компенсации, привилегии и за заплащане и пенсиониране в другите армии?

 20. #20
  майната 02 окт 2012, 13:47
   
  0
   
  0

  Моят коментар ще бъде отзад напред:
  -по т.5- няма значение за мене, как ще ми броят отпуската, и без това преди време се броеше в календарни дни.
  -по т.2- не искам през година да ми се вдига заплатата с някой процент и това да довежда до орязване или промяна на условия за пенсиониране (привилегии),аз предлагам работната заплата да се обвърже със средната(минималната) заплата за страната(както си беше преди време).
  Предложение:това може да се въведе и за учители,лекари и т.н. при което няма всяка година да има протести и стачки на хората.Но затова пък политиците няма да могат да си правят P.R. преди избори за увеличение на работните заплати...

 21. #21
  Ronin 02 окт 2012, 14:34
   
  0
   
  0

  Не прочетох всички размисли, но искам да споделя следното. Отпускът, който се полага на всеки един в България зает по трудов договор, като изключим неплатения, болнични и т.н. е платен годишен отпуск. Това означава, че ако съм в отпуск по предлагания нов начин и в ползваните от мен дни влизат събота и неделя аз трябва да получа по-висока заплата отколкото, когато не съм в отпуск. Примерно сега месец октомври има 23 работни дни и ако ползвам 10 календарни дни отпуск в които има събота и неделя ще станат 25 работни дни. Отпускът е платен нали? Това са 2 дни в повече и трудов стаж. Ако моите разсъждения са верни и министъра каза, че може да си докладваме отпуските на желани от нас периоди предлагам да си докладваме само съботите и неделите и празниците.

 22. #22
  navy 1969 02 окт 2012, 15:21
   
  0
   
  0

  Колеги - каквото и да става, не трябва да спираме да изразяваме своето недоволство от това, което става. Трябва ясно да изразим, че това не са нашите виждания за нещата. Всичките тези тикви, симеончовци, анювци, Винетута, веждички и т.н. чакат само да млъкнем. А ако не, то догодина, на изборите си спомнете за всичко това.


 23. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193
 24. #23
  NA 02 окт 2012, 15:40
   
  0
   
  0

 25. #24
  NA 02 окт 2012, 15:51
   
  0
   
  0

  Голяма част от офицерите и старшините трябва да си направят извода, че ако направеното от Министъра предложение влезе в сила, то те ще могат да се пенсионират чак на 57 г.
  Ето го 8 въпрос:
  8.Ако напусна армията на 50, а не на 54 години и отида в частния бизнес, ще ми се запази ли коефициентът при пенсиониране?

  В техния отговор:
  --Не се предвижда промяна в начина на изчисляване на размера на пенсиятасъгласно кодекса за социално осигуряване. Ако поискате да бъдете освободен от военна служба преди да сте навършили съответната възраст, ще придобиете право на пенсия след навършване на съответната възраст.--

  стават много съответните възрасти :-(

  Според мен или не са догледали или умишлено крият истината: Да, ще си вземеш съответния брой заплати, но няма да можеш да се пенсионираш на 52/54 години, т.к. в този случай ще трябва да се пенсионираш по общите правила за пенсиониране на първа категория:
  -за 2012 г. минимум 52 г, 4 месеца
  -2013 52 г. и 8 месеца
  -2014 53 г.
  -2015 53г 10м.
  -2016 54г 8м
  - и т.н до 2020г. когато минимално изискуемата възраст достига 57 години (ЗАСЕГА;-)

  Така че СЕГА ощетени са мойори, подполковници и отчасти най-младите полковници, НО ДЕ ФАКТО ПРЕЦАКВАТ СЕ ВСИЧКИ (младши и старши). И нека всички си отговорят на простия въпрос: Колко от нас имаха и шяха да имат възможност да се пенсионират като военни когато изискването беше за 20 години служба, колко станаха тези, когато се увеличиха годините на 25, а на 27? И за колко ще има подходяща позиция, че да стоят до 52/54 годишна възраст?

  Отделно стоят други два въпроса:
  1. След като си работил на "високо" платена работа да речем в охранителния бизнес в периода 50-57 годишна възраст (и може би осигуряван на МРЗ) каква ли пенсия ще дадат от НОИ?
  2. И какви и кога ще са следващите социални "придобивки" за военни и невоенни?

  И всичко това за някави си 10%, които са увеличение или индексация?
  С толкова малка стръв искаш толкова голяма риба...?

 26. #25
  15 02 окт 2012, 18:04
   
  0
   
  0

  браво NA.Аз се бях замислил ако остана в сивия сектор дали ще мине?
  Мога само да кажа на по младите ни колеги
  Не пожелавайте заплатките на саршия защото той ще си тръгне и тогава вие ще сте сержанти,майори и полковници. Честито на печелившите!

 27. #26
  Faust 02 окт 2012, 18:44
   
  0
   
  0

  Изказването на министъра на 01.10.2012г. ми заприлича страшно много на монолог на секретаря на първичната партийна организация на N-ското поделение преди 10.10.1989г. Тагава като млади и непокорни лейтенанти така ни мачкаха. Не трябва обаче да се чудим. Нали това е маята на демократа и реформатор Аню Ангелов. На уважаемия министър искам да кажа, че ни се гарантира служба до следващите организационнощатни промени(разбирай съкращения, рязане или както там искаш). Като ти изтрият поделението от картата, ако иоскаш имай и 50 ценза, говори суахили и марширувай на уши пенсия до необходимата възраст няма да видиш. А съкращения ще има особено ако Дянков каже. Обърнете внимание само дали някой друг министър резна така подчинените си. Цветанов даже каза, че няма той да отнеме това, което други преди него не са пожелели да отнемат. Нашият обаче е РЕФОРМАТОР.

 28. #27
  Divide et impera 02 окт 2012, 22:50
   
  0
   
  0

  "Международният валутен фонд (МВФ) препоръча на страната ни по-смели структурни реформи и ограничаване на възможностите за ранно пенсиониране. Това стана в края на редовната есенна мисия на фонда у нас." Dariknews
  Сега стана ли ясно защо Дянков/Ангелов така усърдно защитават тези смешни 10% срещу въвеждането на годините. Кои интереси защитават: българските или на своите ментори? Че то по-добре да си в кризата на фалиралата Гърция! Замислете се хора!!!

 29. #28
  прав 03 окт 2012, 01:03
   
  0
   
  0

  Има ли някой данни така ли унижават военните във фалирала Гърция? И Дянков, и Ангелов се възмущават, че хора по на 48 години искат да напуснат армията и да получават едновременно и пенсия и заплата. Господа министри, какво намеквате, че това е незаслужено ли? Или че е несправедливо? ЗА ПОДОБНИ НАМЕЦИ ВЪВ ВСЯКА НАТОВСКА АРМИЯ ЩЯХТЕ ВЕЧЕ ДА СТЕ ДЕПОЗИРАЛИ ОСТАВКАТА СИ! Поклонете се на българските воини и поне се извинете.

 30. #29
  ba 03 окт 2012, 15:03
   
  0
   
  0

  nasc anyo na kolko godini mogeshe da se pensionira a sega pionka na boiko i djankov go e udaril na patriotizam kam noi a toi si poluchava pensia i zaplata .Mai veche e dochlo vreme da se zapoznayat s rogbite na Dragunov,Kalashnikov,Tokarev,Makarov i dr.zashtoto s tezi deca rabotim mnogo dobre .kolegi ne trjabva da dopusnem da ni manipolirat prez 15min.

 31. #30
  Бай Прецаки 07 окт 2012, 15:16
   
  0
   
  0

  Интересно , ми е дали А.А получава пенсия и заплата и от кога я получава. Ако това е недостойно, нека да върне всичките си получени пенсии.

 32. #31
  Preslav 07 окт 2012, 18:14
   
  0
   
  0

  Получава - заплата колкото Бойко и най-висока пенсия...

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker