Произвеждаме 500 бронирани росомахи

Pan.bg 28 апр 2013 | 09:35 views (6688) commentaries(9)
img 27.04.2013 | Андрей Рангелов - в.Българска армия

Полската машина Rosomak слиза от конвейера в „ТЕРЕМ- Хан Крум”


България ще произвежда бронирани машини Rosomak (росомаха – вид неголям северен хищник – б. р.) съвместно с Полша. Бойните зверове ще започнат да слизат от конвейера в търговищкото предприятие „Хан Крум” от холдинговата компания ТЕРЕМ. Това стана ясно неотдавна, по време на научна конференция за приноса на страната ни за изграждането и развитието на отбранителните способности на НАТО и Европейския съюз.
От полската държавна фирма WZM, която е разработчик на Rosomak, се обърнаха към нас за

съвместно производство

на тази машина, която е с изключително добри показатели, заяви по време на форума изпълнителният директор на ТЕРЕМ доцент д-р инженер Станчо Петков. Надявам се скоро да започнем същинския производствен процес, изтъкна той.
Поляците са предоставили на българските си колеги и съответната документация за бойната машина. „Rosomak” беше представена миналата година на изложението „Хемус” в Пловдив.
От WZM са отправили до ТЕРЕМ предложение за съвместно изпълнение на проекта. Предвижда се в Търговище да бъдат произведени 500 росомахи. Поляците се обърнали към нашата фирма, защото техните
заводски мощности не позволявали такъв голям обем на производството.
ТЕРЕМ работи и по друг съвместен проект - с германската „Райнметал”, за ремонт, поддръжка и модернизация на бронетанкова техника. Този проект е във връзка с изграждането на батальонните бойни групи в Българската армия, съобщи Станчев. Целта е доставянето на нова бронирана машина за войската.
Предвижда се

идейният проект с „Райнметал”

да стартира също на територията на „Хан Крум” в Търговище. Надявам се с този проект Българската армия да получи една модерна, боеспособна машина, която да бъде използвана както у нас, така и при участието на наши контингенти в мисии зад граница, заяви Станчев.
Той напомни, че в търговищкото предприятие на ТЕРЕМ вече е създадена машина, подходяща за гасене на пожари и спасителни действия при бедствия и аварии. Тя също беше представена на миналогодишния „Хемус”, а няколко месеца по-късно успешно влезе в реални действия при борбата с горските пожари на Витоша.
Основата на машината е шаси от танк Т-62, върху което е монтирана специализирана надстройка за целите на борбата с различни видове бедствия. В „Хан Крум” се изпълняват и други проекти за модернизацията на бойна техника на Българската армия, като например се прави замяна на
бензинови двигатели с дизелови, извършва се и монтаж на допълнителни устройства на БТР и други бронирани машини.
ТЕРЕМ сътрудничи и с

друга германска фирма – Diehl

по производството на вериги за верижни машини, заяви Станчев. В дружествата на българския холдинг е усвоено производството на части и детайли за веригите, като „Хан Крум” има съответния сертификат. Отделно по този проект се работи и за окомплектоването с вериги на различните видове бронирани средства, които се използват в борбата с пожари, при бедствия и аварии.
С филиала на Diehl, който е специализиран за производството на различни видове ракети и боеприпаси ТЕРЕМ развива съвместна дейност по отношение на различни ракетни системи. Германците са представили проект за модернизация на българските фрегати клас „Вилинген”, като част от него е и за утилизацията на 3 броя противокорабни ракети.
Този проект вече е изпълнен успешно. Ракетите, които са били с изтекъл срок на годност, бяха утилизиране в предприятието „ТЕРЕМ - Цар Самуил” в Костенец. Българските специалисти са били обучени от немските си колеги в заводите на Diehl, след което успешно извършили утилизацията.
ТЕРЕМ е основен партньор на германската фирма в плановете за модернизация на фрегатите ни. Надяваме се тази или следващата година проектът да стартира, каза Станчев. Дейностите ще бъдат изпълнявани основно от „ТЕРЕМ – КРЗ Флотски арсенал” във Варна, както и от останалите дружества от холдинга.
--------------------

В Афганистан
Звяра гранатомет не го лови!

Росомахите оцеляват дори след удар от гранатомет, сочи полският опит в Афганистан. Участваме в силите ISAF с повече от 100 машини Rosomak, каза за в. „Българска армия” по време на изложението „Хемус” представителят на полския завод-производител Майкъл Румин.
В Афганистан имахме над 100 инцидента с мини, но без никакви жертви, така че това наистина машината е едно добро решение за нашата армия, изтъква той. За участието в ISAF машините са оборудвани с допълнителна стоманено-композитна броня.
Един от по-известните случаи в Афганистан е от началото на 2008 г., когато талибани уцелват полска росомаха с два изстрела от РПГ-7. Боеприпасите не успяват да пробият бронята, воините в машината отговарят на огъня и успешно се връщат с „Rosomak” в базата.
Подобен случай има няколко месеца по-късно, като гранатата също не пробива бронята.
Машината е колесен многоцелеви автомобил, с независимо окачване 8х8. „Rosomak” ползва 12-литров дизелов двигател „Скания” и има мощност 500 конски сили, обяснява Румин. По думите му, съществуват десет версии на возилото в зависимост от специфичните изисквания на купувача. Машината се оборудва на модулен принцип, съобразно изискванията на клиента, казва Румин.
Цената на бройката ориентировъчно започва от 2 млн. евро. Производителят WZM е сключил договор с полската армия, в следствие на който вече е доставил 400 росомахи.
„Rosomak” е създадена на базата на финландската бойна машина Patria. За разлика от първообраза обаче полската версия може да преодолява с плаване водни препятствия, както и да бъде транспортирана по въздух с военнотранспортен самолет C-130 „Херкулес”.
Машината е с тегло 22 тона. Дължината й е 7,77 м, широчината – 2,83 м, а височината – 2,99 м. Въпреки внушителните си размери тя е също толкова впечатляващо подвижна, като на суша развива скорост до 100 км/ч, а по вода плава с 10 км/ч.
Екипажът на „Rosomak” е от трима души – командир, шофьор и картечар. Освен тях в машината може да се превозват още 8 бойци.
Базовата версия на машината е въоръжена с 30-мм оръдие Мк-44 и 7,62-мм картечница UKM-2000C. Росомахата е пълна с електроника, която позволява оръжията да се командват от вътрешността на броневика, като при това се ползва високотехнологична система за управление на огъня, термовизьори и видеокамери в четирите посоки на света.
----------------------

Северният пор

Росомахата е най-големият сухоземен вид от семейство „Порови”, информира интернет. Животното достига дължина 76-86 см, но има самци и по 105 см. Теглото на животното е от 11 до 19 кг. Росомахата обитава северните части на планетата – районите на тундрата и тайгата в Сибир, Аляска, Канада, Скандинавския полуостров. Животното е единак, рядко се събира в групи. Храни се с дребни животни, но понякога напада и по-едри от себе си.
В миналото росомахи е имало в Прибалтика, а също в Калифорния и Скалистите планини в САЩ. Щатът Мичиган дори се нарича „щатът на росомахите”, въпреки че тези животни там отдавна са изтребени. Но най-голям враг на росомахите напоследък се оказват не ловците, а глобалното затопляне, което ги прокужда все по на север.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  Чапраза 28 апр 2013, 12:36
   
  0
   
  0

  C-17 събира две от тези.

 2. #2
  Grigor Dimitrov 28 апр 2013, 13:11
   
  0
   
  1

  Citiram "Един от по-известните случаи в Афганистан е от началото на 2008 г., когато талибани уцелват полска росомаха с два изстрела от РПГ-7. Боеприпасите не успяват да пробият бронята, воините в машината отговарят на огъня и успешно се връщат с „Rosomak” в базата."
  DA NE HVALQT MNOGO CHE AFGANISTAN NE E SVARSHIL DA NE POPADAT NA STRELEC I SNARQD

 3. #3
  Wladi 28 апр 2013, 14:14
   
  0
   
  0

  Страхотно новина , нашите БТР-60 вече доста изостават ще е хубаво да имаме нова машина ! Само възраждането на военната индустрия може да спаси БА !

 4. #4
  до 3 28 апр 2013, 15:16
   
  0
   
  0

  Само възраждането на военната индустрия може да спаси БА !.....или позабедняващия Гигов!

 5. #5
  Тома Неверни 28 апр 2013, 21:05
   
  0
   
  0

  Някой да ме ощипе!

 6. #6
  S-125 28 апр 2013, 23:13
   
  1
   
  0

  То ще ше да продаваме 500 МТЛБ-та на Ирак пък само на приказки беше.Нищо чудно след година две да почнеме да сглобяваме и Gripen :)

 7. #7
  ATOC 29 апр 2013, 10:42
   
  0
   
  1

  За мен №1 си остава БТР-82А.

 8. #8
  Янки дудъл 29 апр 2013, 13:06
   
  0
   
  0

  Великият автор от "Овча мисъл" не е разбрал че всички тези проекти ЩЕ СТАНАТ само ако ИМА ПОРЪЧКИ ОТ БЪЛГАРИЯ!!! Никой няма да произвежда 500 Росомахи за трети пазари в Хан Крум, още повече ако е виждал състоянието на завода в момента.
  За модернизацията на фрегатите във Флотски арсенал да не говорим - белгийците които са ги произвели се отказаха, ние ще им покажем как.
  Не знам защо МО все още дава половин милион на година за този вестник.

 9. #9
  Възраждане 29 апр 2013, 20:46
   
  0
   
  0

  Наистина невероятна новина, но първо трябва да има поръчки от БА за тази добра машина и тогава да се хвалим, 500 няма да са, но поне стотина.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker