Днес във Враца правят открит дебат заради закритото военно поделение

Pan.bg 24 юни 2013 | 15:21 views (3351) commentaries(8)
img Смъртната му присъда доведе до крайно негативен икономически и социален ефект, който се отрази на нашия град, се посочва в декларация на инициативен комитет.

Спирдон Спирдонов - otbrana.com


Обществеността на Враца ще прави открит дебат за възстановяването на закритото военно поделение в града, съобщават регионалните агенции. Очаква се по този начин да бъдат върнати 500 млади семейства. Дебатът ще търси начини за реализирането на тази обществена цел.
Срещата ще се състои от 18.00 часа в градинката пред Централната поща във Враца.

В декларация на инициативен комитет за възстановяване на поделението се посочва: „Закриването на поделение 52380 се приема като част от поредицата други действия и бездействия на властите, които в продължение на дълги години ощетяват населението на този край на България. Враца трябва да остане център на отбраната и подготовка на кадри за въоръжените сили, необходими за осигуряване на националната сигурност на България и изпълнение на задълженията ни към НАТО и въоръжените сили на Европейския съюз, както и за подпомагане на населението в региона при бедствия, аварии и катастрофи.”

По този въпрос мислим и най-вероятно ще бъде решен с промяната на Плана за развитие на Въоръжените сили, каза в петък в интервю за „Отбрана” министърът на отбраната Ангел Найденов. Не за първи път той застава на тази позиция.

Щабът на сухопътните войски има план за възстановяване на военното поделение 52 380 във Враца. С инициативата е бил запознат министъра на отбраната Ангел Найденов, но по въпроса все още не е взето окончателно решение, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство, съобщава vestitel.info.

Врачанският гарнизон беше закрит от бившия военен министър Аню Ангелов през лятото на миналата година. Над 800 военни останаха без работа и това предизвика поредица дискусии и протести във Враца.

***

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Инициативен комитет за възстановяване на закритото военно поделение 52380 в гр. Враца

ОТНОСНО: възстановяване на закритото военно поделение 52380 в гр.Враца

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Военно формирование 52380 в град Враца беше закрито от Министъра на отбраната Аню Ангелов . От 01.07.2012 г. портала му беше заключен и всичко свърши. Най – ниско бюджетното поделение с наличието на стрелбище и сграден фонд беше ликвидирано с лека ръка от тогавашният министър. Реформата в Българската армия не оправда очакванията на хората. По най-безотговорен начин беше извършена неравномерно


разполагане на военните формирования в страната. Нашето поделение БЕШЕ СТРАТЕГИЧЕСКА ТОЧКА ЗА ЦЯЛА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ – ОТ ВИДИН ДО СОФИЯ, КОЯТО ОСТАНА БЕЗ ДЕЙСТВАЩО ВОЕННО ПОДЕЛЕНИЕ, А ТОВА Е НАПЪЛНО НЕДОПУСТИМО.

Поделението беше ключово при защита на населението от бедствия и аварии. То осигуряваше и работни места, закриването на които доведе до задълбочаване на кризата в целия регион, до демографски срив – напускане на много млади семейства на града. Отражение даде и в образователната система – с намаляване числеността на децата в детските заведения и учениците в училищата бяха съкратени квалифицирани педагози.

Смъртната му присъда доведе до крайно негативен икономически и социален ефект, който се отрази на нашия град.

Враца се лиши от близо 700 000 лева месечно, влизащи в нейната икономика чрез банки, пощи, болници, магазини, ресторанти, кафенета и др. Общината загуби редовни данъкоплатци в лицето на над 400 военнослужещи, които се преместиха в други гарнизони или се вляха в армията на безработните.

Военното дело във Враца има дълбоки традиции, датиращи от 1884 година, свързани с историята на Осма Врачанска дружина, Шеста пехотна Бдинска дивизия, 35-ти пехотен Врачански полк. Поделението е калило духа на едни от най-големите български командири – ген. Кутинчев, ген. Жеков, ген. Маринов, ген. Ботев, ген. Бояджиев, ген. Тошев и десетки други. Врачани са взели участие във всички войни за национално обединение в славните победи при Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Неготин, Дойран, Добрич.

В най-ново време поделение 52380 беше опора на сигурността за цяла Северозападна България, център за подготовка на кадри за изпълнение на мисии в чужбина, съобразно задълженията ни към Северноатлантически военен пакт, както и защита на населението при природни бедствия.

Град Враца изпитва сериозни икономически трудности, свързани с висока безработица. Закриването на близо 500 работни места, напускането на града на младите семейства задълбочи и без това тежката ситуация в икономически, демографски и социален аспект.

Идеята, „Тясно специализираната инфраструктура на поделението да се предостави на общината и бъдещето да се съгласува с бизнеса”, също не се приема еднозначно. Според нас изградената база на поделението трябва да се използва по предназначението, за което е изградена със средствата на българските данъкоплатци.

Не на последно място закриването на поделение 52380 се приема като част от поредицата други действия и бездействия на властите, които в продължение на дълги години ощетяват населението на този край на България. Враца трябва да остане център на отбраната и подготовка на кадри за въоръжените сили, необходими за осигуряване на националната сигурност на България и изпълнение на задълженията ни към НАТО и въоръжените сили на Европейския съюз, както и за подпомагане на населението в региона при бедствия, аварии и катастрофи.

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

С настоящата декларация се обръщаме към Вас с настояване и очакване за подкрепа за възстановяване на закритото военно поделение в гр. Враца. С това ще потвърдите загрижеността си за икономическото състояние на Северозападния регион на България, обявен за най-беден в Европейския съюз.

Инициативен комитет за възстановяване на закритото военно поделение 52380 в гр. Враца
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  ___ 24 юни 2013, 16:39
   
  0
   
  0

  Доверието ми към Ангел Найденов беше ДО ТУК. Създаването и закриването на войскови подразделения се решава от Генералния щаб съобразно отбранителните планове. Щом у нас този въпрос ще се решава от обществения натиск, колкото да се създават работни места... КРАЙ!

 2. #2
  Ме4о 24 юни 2013, 16:40
   
  0
   
  0

  Да, наистина, закриването на поделението във Враца има отрицателен икономически и социален ефект за този западнал край. Но! Българската армия не се поддържа като подразделение на Социалното министерство, така, че ако мъдрите военни експерти не измислят някакви аргументи, свързани с отбраната на страната, то да се създаде поделение само за да се прехранват врачани - това е престъпление! А защо във Враца, а не, например в Монтана или още повече - във Видин? Там да не са цъфнали и вързали? И не ми пробутвайте "Ще изпълнява задачи по мисия "Подпомагане на населението при бедствия и аварии" - за това си има ГЗ, тази мисия може да бъде само спомагателна, не може да бъде основната причина да създадеш формирование!

 3. #3
  моби 24 юни 2013, 19:32
   
  0
   
  0

  Вижте на колко километра има поделение по четирите ъгъла на границите , и ГЩ няма, ЗАЩО ли ? Мисли народе!

 4. #4
  Андрей Цолов 24 юни 2013, 20:13
   
  0
   
  0

  Me4o ti mai nesi naqsno kak stoqt ne6tata nikoi negovori za sociqlno podpumagane i drugoto za6to xorata ot Montana i Vidin neiskajat glasnost za sazdavane na podeleniq i tam da ti kaja voennoto podelenie v Vratza e nai nisko bydjetno ako ti govori ne6to tazi duma i za6to pri nali4ieto na GZ kakto kaza voennite bqxa parvi deto se otzuvaxa v Vidin i kakvo ti razbira na tebe glavata ot misii

 5. #5
  fatmak 24 юни 2013, 21:16
   
  0
   
  0

  Bravo na drugariq ministar!Tragna da vrashta podeleniq, a ne misli che ostanalite v armiqta obmislqt variant - Terminal 2! Imam chustvo che vsichki politici v BG stradat ot stranna forma na nevrasteniq,umstveno razstroistvo i shizofreniq! Ta i Naidenov iskashe da e ministar ama niqma potencial momcheto! Ne ubivaite muzikanta, toi tolkova moje da sviri! Ne razbra che s jelqzna raka trqbvashe da se otarve ot edinicite, koito sa oashte na vlast ot prednoto upravlenie! Plache samo kato Mirtal ot Harry Potar, kolko ne e ochakval da zavari haost v ministerstvoto! Taimera otbroqva!!!!

 6. #6
  Kiro Kirov Kirivistiyaka 25 юни 2013, 10:37
   
  0
   
  0

  Бих си позволил да подкрепя Ме4о. И аз съм против на армията да и се гледа като социална структура и като ключов работодател.

  Друг е въпроса, че поделението във Враца сигурно е нужно, че Северозапада наистина е мнооого зле, а и нямам нищо против да се възстанови структурата край Несебър: http://pan.bg/view_article-4-15115-MO-shte-prodade-imot-kraj-Nesebyr-i-smenq-statuta-na-letishteto-v-Dobrich.html

  Колкото до Сърбия, гарантирам Ви че правителството им върви към фалит. Ако не направят светкавични и тежки реформи, ще станат втора Гърция. Външният им дълг е огромен, нищо общо с нашия. Ако купят Миг-29М2 не ми се мисли... единственият вариант, е да им го подарят.

 7. #7
  Sofronii 25 юни 2013, 13:51
   
  0
   
  0

  БА е необходима по цялата територия на страната.не е нормално да остават граници без наличие на части от БА, та дори и да граничат с нищото, защото никой не знае какво готви настоящето за да се случи в бъдещето.Армията е не само скъпа играчка- тя е гарант за стабилност,възпиращ фактор и в същото време опора на народа в мир и във война, а ако ще последната да се нарича "асиметрична".Не трябва да се гледа на БА като на тежест само защото някой бивш войник, който тайно е плакал в оръжейната от страх сега иска да си отмъсти като плюе по нея.В крайна сметка всеки си държи в къщи на удобно място лекарства за "всеки случай", макар че не иска и не се надява да се разболее всеки момент.Уважавай народе своята армия!!

 8. #8
  Асенов Юлиян 03 май 2014, 00:34
   
  0
   
  0

  Да го ******* на цяяяялата държава то няма тъкава, няма и армия ще карат бабати да ти носи калашника а бебето да стреля по нищото.Да върнат БА в цялата страна срамота утре като ни обявят воина ще се крием по дупките , а да страната е раздавлена , разграбена.Да ти е.а министрите на военната политика

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker