„ТРАКИЙСКА ЗВЕЗДА-2013”: ЗЕНИТНО-РАКЕТНИТЕ ДИВИЗИОНИ СЕ ДОКАЗАХА В МНОГОНАЦИОНАЛНА СРЕДА

Pan.bg 29 юли 2013 | 15:18 views (4230) commentaries(5)
img airforce.mod.bg

Дивизионите от състава на Първа Зенитно-ракетна база преминаха успешно проверката на националната система за ПВО, която се проведе в последния ден от международната летателна тренировка „Тракийска звезда-2013” (23-25 юли). В нея зенитно-ракетните формирования водиха учебни бойни действия срещу самолети от военновъздушните сили на България, Гърция и Румъния.

Тестът на системата за ПВО на Република България бе осъществен в рамките на комплексна тренировка с реално обозначаване на въздушните цели. Чрез разиграване на отбранителна операция бяха проверени бойните способности на изтребителната авиация, зенитно-ракетните дивизиони към ВВС, силите и средства за противовъздушна отбрана на сухопътни войски и на ВМС. В „бойните действия” участваха екипажи на изтребители МиГ-29, щурмовици Су-25 и учебни самолети PC-9M (в ролята на въздушни цели) от военната авиация на България и на изтребители F-16 от ВВС на Гърция и МиГ-21 „Lancer” от ВВС на Румъния. Включиха се също така разчети на ЗРК от Първа Зенитно-ракетна база, от сухопътните и от военноморските сили.

За зенитно-ракетните дивизиони комплексната тренировка изигра ролята на практически изпит за допуск до стрелбите на полигон Шабла в края на август. Право да извършват пускове там получават формированията, преминали цялостна проверка на специалната техника и готовността на разчетите. Процедурата приключва с учебна бойна работа по реални цели. Трябва да се открият, идентифицират, захванат, съпровождат и „поразят” определен брой от тях. В ролята на въздушния противник досега винаги са влизали наши самолети. За първи през настоящата година тя се изпълняваше и от изтребители на партньорски държави.

Чрез привличането на военна авиация от съюзнически страни се създава по-реалистична тактическа обстановка, а разчетите могат да водят по-пълноценна подготовка. Повишава се елемента на изненадата и натренираността им за борба с различни типове летателни апарати. Освен това съчетаването на съвместните тренировки с решаване на национални задачи води и до икономия на ресурси.

В тазгодишните международни тренировки и подготовки „Collector’s Item”, „Black Sea Rotational Force”, „Тракийско лято” и „Тракийска звезда” дивизионите на Първа зенитно-ракетна база изпълняваха задачи по охрана на стратегически важни промишлени и военни обекти. В хода им те отработиха противодействие на въздушни десанти, отразяваха самостоятелни и групови авиационни налети срещу прикриваните обекти и своите позиции. Разчетите натрупаха ценен опит във воденето на борба с въздушен противник, прилагащ разнообразни модели на атака с маньовър по височина и
курс и отвличащи маневри. От своя страна демонстрираха ефективно прилагане на засадни приьоми, тактическо маневриране с „огън” („стрелба” и бърза смяна на позицията) и съсредоточаване стрелбата на няколко огневи канала срещу важни цели. Това им позволи да открият, захванат и въздействат учебно по максимално количество „неприятелски” самолети.

Следващото голямо предизвикателство за зенитно-ракетните формирования са полигонните стрелби на Шабла.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  възмутен 30 юли 2013, 01:43
   
  0
   
  0

  "В ролята на въздушния противник досега винаги са влизали наши самолети. За първи през настоящата година тя се изпълняваше и от изтребители на партньорски държави."
  Това не е вярно. Противници през минали години са ни били американци, турци, румънци и т.н.
  Моля не подвеждайте хората.

 2. #2
  По-запознат 30 юли 2013, 10:26
   
  0
   
  0

  Информацията е точна. За първи път чужда авиация се включва в ежегодната комплексна тренировка, която се прави за допуск на дивизиони до стрелбите. В тази процедура досега авиацията на съседи и партньори не е привличана. Та там е разликата и новото.
  А, че ПВО-то е участвало в много авиационни учения, го знае всеки, който се интересува от темата... И в "Звездата" първите дни участниците са се разигравали тактически ситуации. В последния е проведена и въпросната комплексна тренировка с реално обозначаване на въздушните цели, в интерес на допуска на дивизионите.

 3. #3
  По-запознат 30 юли 2013, 10:54
   
  0
   
  0

  Информацията е точна. В първите дни на "Звездата" участващите страни са воюват помежду си, както е при всички досегашни съвместни учения. В последния ден обаче те са привлечени като участници в ежегодно организираната комплексна тренировка с реално обозначаване на въздушните цели, която се прави в интерес на ПВО-то за допуск на дивизионите до стрелбите на Шабла.
  В тази процедура досега авиацията на съседи и партньори не е привличана, като противник. Та там е разликата и новото.

 4. #4
  Teraflop 30 юли 2013, 12:48
   
  0
   
  0

  Пише се "прийоми",неграмотници такива!Научете го най-накрая този труден български език!Даааа,знам,нали ние водихме гърците,нашите изтребители,плюс Елките от Долна Митрополия и Безмерските Су-та.

 5. #5
  Letec 30 юли 2013, 22:00
   
  0
   
  0

  Интересно клипче и снимки

  http://petel.bg/SPIRASHHI-DAHA-SNIMKI-I-VIDEO-OT-VAZDUHA-PRI-VOENNOTO-UCHENIE-NA-LETISHHE-BALCHIK-__46776

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker