ПИТАТ ГЕНЕРАЛ ЯНЕВ: НИЕ ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ИЛИ ОБУЧАЕМИ СМЕ?

Pan.bg 18 мар 2017 | 13:56 views (13288) commentaries(56)
img
Военнослужещи или обучаеми са курсантите, питат те военния министър

Въпросът за неизяснения статут на курсантите в Националния военен университет поставиха курсанти, които са на стаж в 24-та авиобаза в Крумово пред военния министър Стефан Янев. Министърът бе на обиколка в няколко военни поделения, съобщиха от Министерството на отбраната.
Министърът посети Втора Тунджанска бригада в Стара Загора, 4-ти Артилерийски полк в Асеновград и 24-та авиобаза в Крумово.
Военнослужещи или обучаеми са курсантите, запитаха министъра курсантите. Той обясни, че ще се работи по прецизирането на този въпрос, тъй като е свързано с финансирането на обучението им и са третирани по два закона - по ЗОВС и по Закона за висшето образование.
Въпросите за екипировката на военнослужещите, недостигът на резервни части и гориво-смазочни материали, както и за социалния статус на военнослужещите бяха поставени и в трите военни формирования, които посети днес министър Стефан Янев.
По особено болезнения въпрос за заплатите на военнослужещите той разясни, че проблемът се дължи на системното недофинансиране на армията през последните 7 - 8 години. Факт е, че заплатите на военнослужещите не са увеличавани от 2009 г. През тези години е увеличен само размерът на порциона от 60 лв. на 90 лв.
"Освен, че има системно недофинансиране, е нарушен диалогът между политиците и военната експертиза. Този диалог трябва да се възстанови, както и да се търси обществен дебат, за да може обществото да бъде запознато с проблемите на армията и постепенно да се осигури повишаването на средствата за отбрана до 2 % от БВП", заяви министър Янев.
"На фона на всички проблеми това, че все още армията има способности се дължи на професионализма на военнослужещите от всички видове въоръжени сили" - подчерта той.
Министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че въпреки системното недофинансиране, армията все още има способности. Той благодарение на усилията и професионализма на военнослужещите от всички видове въоръжени сили
Първата среща бе с командира на механизираната бригада в Стара Загора бригаден генерал Костадин Кузмов и с ръководството на бригадата. При обсъждане на основните проблеми на бригадата, сред които се открои високият процент некомплект, който засяга всички длъжности за войници, сержанти, офицери и цивилни служители и затруднява окомплектоването на формированието с личен състав.
Бяха поставени и въпроси за натрупаните голямо количество часове извънреден труд, полаган от военнослужещите, и невъзможността да се използва полагаемият годишен отпуск за 2016 г., недостига на резервни части и консумативи за поддръжката на голямо разнообразие от видове техника. Бойците казаха и за необходимостта от автобуси за превоз на личния състав, както и трудностите при съхраняването на голямо количество излишна техника. Не бе пропуснат и въпроса за недостатъчната и остаряла екипировка за военнослужещите; необходимостта от ремонт на сградния фонд и др.
В Асеновград подполковник Красимир Ташев, заместник-командир на 4-ти Артилерийски полк, запозна министър Янев със задачите на формированието. В 24-та авиобаза Крумово брифинг за функциите и задачите изнесе бригаден генерал Димитър Иванов, командир на авиобазата. На срещата в авиобазата присъства и заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, поясниха от МО.

Източник: https://news.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 56

 1. #1
  Lane 18 мар 2017, 15:46
   
  25
   
  26

  Питали го курсанти които са на стаж. Ами естествено е, че сте обучаеми бе, тапири глупави.

 2. #2
  Teraflop 18 мар 2017, 16:21
   
  14
   
  1

  "Факт е, че заплатите на военнослужещите не са увеличавани от 2009 г. През тези години е увеличен само размерът на порциона от 60 лв. на 90 лв." Коментарът е излишен. Всеки военен е минал през положението на "обучаем".

 3. #3
  финансист 18 мар 2017, 19:13
   
  5
   
  5

  "Факт е, че заплатите на военнослужещите не са увеличавани от 2009 г. "

  Ако трябва да сме честни заплатите последно бяха увеличени от Аню Ньойски за сметка на вдигнатите години за пенсия с ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 13
  ОТ 18 ЯНУАРИ 2013 г. за изменение на Постановление № 86 на Министерския съвет от 2010 г.
  А както е видно с постановление №86 на МС от 2010 са вдигани заплатите преди това.
  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=32652

  Предполагам, че става дума за базата която определя минималните заплати гласувана в закона за държавния бюджет:
  1 януари 2008 г. - 325 лв.
  1 юли 2008 г. - 358 лв.
  1 януари 2009 г. -376 лв.
  1 януари 2015 г. - 380 лв повишението е минимално (4 лв.) за да се изравни с МРЗ.

  След последните промени в ЗОВС тази база е символична, защото се даде възможност на Министъра на отбраната да определя заплатите.

  Чл. 212.
  (1) Военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение в съответствие с присвоеното им военно звание и степента в обхвата на военното звание.
  (2) (Изм. – ДВ, бр. 98 от 2016 г.) Размерите на основното месечно възнаграждение по ал. 1
  се определят с акт на министъра на отбраната.

  ....
  Но пари за увеличение в бюджета за тази година не са планирани, затова се търсят други начини като порцион и дрехи.

 4. #4
  Космонавт_курсант 18 мар 2017, 21:05
   
  16
   
  9

  Янев нали е натовска мотика се е омотал. Тези въпроси, които са му задавали да ги беше научил наизуст и да отговаряше със затворени очи и уши.
  А курсантите, които питат обучаеми ли са или военнослужещи, да ги беше строил в две редици и да беше качил тези, които се мислят за военнослужещи по вертолетите да изпълняват задачи.

 5. #5
  гтр 18 мар 2017, 21:30
   
  23
   
  9

  .... Ние едно време не питахме министъра, да учим ли, да служим ли. Много кубинки трябва да скъсате, докато се научите как се служи. Матрала отдоло който идва е лош. Горко й на армията.

 6. #6
  volxov5 18 мар 2017, 23:36
   
  14
   
  4

  Според снимката не сa и курсанти.

  Изходно положение за лицеви упори,после на коремни преси
  p.s

  За другото после..

 7. #7
  журналист 19 мар 2017, 06:52
   
  30
   
  6

  Нямат работа пенсионери в Армията! Пенсия и заплата е недопустимо в такава система.Или си военен или пенсионер..Една нова реформа и ще промени всичко.

 8. #8
  итда 19 мар 2017, 07:42
   
  15
   
  8

  Въпроса е много резонен. След като си дал клетва и изпълняваш военния закон, значи си военнослужещ. Носиш оръжие, даваш въоръжен наряд. изпълняваш заповеди и т.н и т.н. Не си САМО обучаем а си военнослужещ. На законодателно ниво според мен това трябва да се поправи. Студентите са си студенти и си правят какво си искат. Курсантите не могат щото са под санкцийте на военния закон

 9. #9
  OVIEDO 19 мар 2017, 08:40
   
  15
   
  5

  Отговор на коментар: #8

  Ти май скоро не си виждал жив курсант. Същата разпасана работа са като студентите. А те питат министъра, защото им се ще военното училище да им се признава за трудов стаж и въпроса е и за онези 2% прослужено време, което си мислят, че трябва да им се смята още преди да са станали лейтенанти.

 10. #10
  Ум Белия Делфин 19 мар 2017, 10:02
   
  14
   
  14

  Браво на момчетата.Искат си правата.
  На нас на времето ни пиеха мозъците и не се и замисляхме за тези неща-от дивотия и глупост.
  По наше време лафа беше:" Коя е най-долната курва?Тази дето е ползват който си иска,както иска и за най-малко пари.Е- курсантът е най-долната курва в армията" Ако им е кеф си кадрови-за задачи,за модули за бедствия,да те поосъди военен съд и т.н.а те третират по-зле и от наборен.
  Или си,или не си военнослужещ.

 11. #11
  BALSAS 19 мар 2017, 11:17
   
  19
   
  2

  Отговор на коментар: #10

  Викаш БРАВО, защото вече не си в армията и няма опасност на такива да си им началник. Тогава ще констатираш, че повече от 2/3 от тях са само с претенции без никакви знания и самодисциплина. За наркотиците няма да те открехвам.

 12. #12
  Дедо Прецаки 19 мар 2017, 11:53
   
  26
   
  1

  Това, че са военнослужещи не им пречи и да са обучаеми в същото време - всеки един офицер, сержант или войник в даден момент се явява обучаем. Друг е въпросът, че на сегашните курсанти май претенциите са им малко повече. Службата във военното училище в момента е на светлинни години от тази, която беше да кажем преди промените от 89-та и да искаш да ти се признае за трудов стаж, че и за процент прослужено време идва малко отгоре. Щото, като гледам снимката, колкото човека са на нея, толкова различни форми можеш да видиш - един с шуба, друг без, трети с навити ръкави, четвърти с пуснати, пети с колан над шубата, шести без, седми с шапка, осми... и т. н. И това, както се вижда е мероприятие на което цивилни граждани разглеждат самолетите, само че те гледат и виждат и другото и си правят изводите, а после ревем, че видиш ли военните са загубили уважение и авторитет. Да са живи и здрави младежите, само че преди да искаш е редно и да дадеш!

 13. #13
  Ум Белия Делфин 19 мар 2017, 11:59
   
  10
   
  9

  Съм в армията.Началниче от средна величина.Последните години точно при мен в поделението идваха новопроизведени лейтенанти.Много по-оправни и отракани отколкото ние бяхме на времето-коне с капаци,службата и толкова.Добре че бяха мисиите и както е лафа-"къртица слънце да види".
  Курсантът е военнослужещ и толкова.Наборен не е.Значи е кадрови.Щом понася тежестите на службата, трябва да ползва всичките и екстри.
  Другото е "не искам аз да съм добре,искам Вуте да е зле"
  Впрочем- защо от няколко години НВУ не си попълва приема?

 14. #14
  До 9 19 мар 2017, 12:01
   
  10
   
  8

  Като ви чета глупостите, се чудя как може да има толкова невежи кратуни. Въпроса е ясен - или си военнослужещ или не. След като изпълняваш ВОЕННИЯ ЗАКОН, си военнослужещ. Другото са локуми точка. Законодателно това трябва да се поправи.

 15. #15
  до 14 19 мар 2017, 12:28
   
  9
   
  0

  Отговор на коментар: #14

  Курсантът е военнослужещ с особен статут, т.е. нещо като пингвин - мисли се за птица, но не е.
  Апропо, тези "военнослужещи" защо не фигурират в "КЛАСИФИКАТОР НА ДЛЪЖНОСТИТЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ В МИНИСТЕРСТОВО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ"?

 16. #16
  Teraflop 19 мар 2017, 12:39
   
  8
   
  3

  От 19 човека само двама с шапки. Но...където започва ВВС,там свършва уставът. Поне така беше при нас.А тия симпатяги са при по-облекчен режим.В Долна Митрополия е така. Условията за живот там са малко скапани/Закриха лавки,столовата,курсантският корпус леко го бяха дооборудвали с нова дограма/,ама ще ни кажат:"-Нали сте мъже?!". Има и момичета,но нещо не се виждат по снимките.

 17. #17
  До 15 19 мар 2017, 12:48
   
  0
   
  7

  Ами бройките които се обявяват за прием във военните училища какво са? Нали това е регистър който е обявен за попълване от кандидатите за военнослужещи. И не е вярно че ги няма в щата. От момента на приема се водят на много подробен отчет. И туй с пингвините е измислено от толкова "умини" като теб. Или си ДА- военнослужещ или НЕ. Малко бременни няма. Успяваш ли да разбереш написаното незнам, в предвид капацитета ти. Пингвин.

 18. #18
  до Ум Белия Делфин 19 мар 2017, 12:54
   
  6
   
  3

  Отговор на коментар: #13

  То като гледам не си мръднал много от състоянието "кон с капаци". А в НВУ е слаб приема заради демографската криза, така както и в останалите висши учебни заведения в България.

 19. #19
  до 17 19 мар 2017, 13:00
   
  3
   
  0

  Отговор на коментар: #17

  Пише се предвид, а не в предвид. Добре ще е малко да се ограмотиш.

 20. #20
  Реквием 19 мар 2017, 15:04
   
  6
   
  0

  И за да приключим този безсмислен спор (защото всичката сме я втасали в армията, та курсантите са ни проблем), да се опрем на някой факти написани черно на бяло в ЗОВС, който явно не се изучава във военните училища и курсантите си питат ли питат.

  Чл. 135
  (1) Военнослужещите са офицери,офицерски кандидати, сержанти (старшини), войници (матроси).
  (2) Курсантите са военнослужещи с особен статус.

  Чл. 142
  ...............
  (3) Времето за обучение на курсантите не се зачита за трудов стаж.

 21. #21
  До 20 Реквием 19 мар 2017, 16:00
   
  2
   
  5

  "Курсантите са военнослужещи с особен статус"

  Ето това е темата която чоплим. Това питат и момчетата, какъв е този "особен статут". Хем си хем не си. Това е за ремонт.

 22. #22
  до 21 19 мар 2017, 16:25
   
  10
   
  0

  Отговор на коментар: #21

  То ако трябва да бъдем обективни, цялото военно обучение е за ремонт. Ама това е друга тема и много хора ще остана без заплати от военния бюджет.

 23. #23
  Ханс 19 мар 2017, 20:17
   
  7
   
  2


  А решението е просто - закриване на недоразумението НВУ. След началната военна подготовка издържалите конкурсните изпити се назначават на служба със звание оф. кандидат със съответното възнаграждение, и след като завършат ИСТИНСКИ университет се произвеждат в офицерско звание.

 24. #24
  ОЗЗ 19 мар 2017, 23:16
   
  3
   
  4

  Съгласно ЗОВСРБ(1996г.) - на курсантите се признаваше службата за първа категория труд. Същото е видно и от министерска заповед ОХ-346/07.06.2010г.
  Колкото до чл.142, ал.3 от ЗОВС(2009г.) - той противоречи на чл.16 и чл.48 от Конституцията на РБ.( Курсантите са кадрови военнослужещи и им се забранява трудово правоотношение.В същото време службата по ЗОВС не им се зачита за трудов стаж).
  След като един редник може без образование и без нкаква военна подготовка да сключи договор за КВС, при което да му се зачита първа категория труд от датата на сключване на договора, то би трябвало и на курсантите да им се признава първа категория труд.
  Проблема е в това, че миннистъра няма как да им реши въпроса. Трябва да си намерят добри адвокати и да се опитат чрез омбудсман, президент или главен прокурор да сезират КС.

 25. #25
  BRIND GRANDE 20 мар 2017, 07:31
   
  8
   
  1

  Отговор на коментар: #24

  Сравненията между редник и курсант са неуместни. Също както и с курсант преди 1990 г. и сегашните. Сред сегашните завършили имаше фрапиращи случаи на хора, които не бяха хващали автомат във военното училище. За часовете нальот на новопроизведените пилоти също няма да питам.

 26. #26
  ОЗЗ 20 мар 2017, 11:41
   
  3
   
  6

  Отговор на коментар: #25

  Кое му е неуместното? И едните и другите са кадрови! Едните служат четири години без да им се зачита трудов стаж, а другите от първия ден са с първа категория труд. С какво един курсант втори или трети курс е по-зле от един редник? Според твоята логика излиза, че една година обучение в НВУ не може да се сравни с един ден подготовка на редник!? Опитайте се да надскочите себе си и да бъдете обективни! Това какви са били курсантите преди и сега като подготовка не е предмет на спор за статута им!

 27. #27
  ДО ОЗЗ 20 мар 2017, 12:49
   
  5
   
  2

  Едните служат, а другите учат. Едните по 8 часа изпълняват задачи по поддръжка и ремонт на СБТ, даване на бойни дежурства, участия в тактически учения и т.н. Другите по 8 часа седят на лекции и самоподогтовка в класните стаи. Хайде стига сте се опитвали да направите от магарето кон.

 28. #28
  ОЗЗ 20 мар 2017, 15:03
   
  2
   
  4

  Отговор на коментар: #27

  Така погледнато и на слушателите редовно обучение във ВА не трябва да им се зачита трудов стаж.
  Ако политиците искат професионална армия, то трябва да се плаща за такава. Няма как да имаш добър подбор за курсанти с подобни условия за обучение и подготовка.
  Другият вариант е курсантите да не се водят кадрови, а след завършвне на обучението си да преминават курс по военна подготовка и едва тогава да се назначават на офицерска длъжност.
  В момента с трици маймуни ловим и се оплакваме.

 29. #29
  Разпасан курсант 20 мар 2017, 16:39
   
  4
   
  6

  Докато не се изчистим от дърти недоброжелатели и хора, които не са могли да влязат като курсанти, които мислят, че лицевите Упори са по-важни от обучението и в момента курсантА живее в лукс и изобилие, няма да се оправят нещата. И за всички шапкари-на летища е забранено да се носят шапки. Пак се опитвате да сложите каруцата пред коня.

 30. #30
  Insideman 20 мар 2017, 17:24
   
  7
   
  3

  До 27:
  Привет!
  Има курсанти на по 4 години служба с по 10-12 международни учения зад гърба си всяко с продължителност от седмица до две (а не 2-3 дена тактическо учение). Лесно се говори за работата, когато не я вършиш ти (На чужд гръб и 100 тояги са малко) и гледаш на нещата тенденциозно, а не обективно. Щом е такъв спа център (ВНВУ както му казвате), прати някой твой роднина да стане курсант. Ниския прием не се дължи на слабата демография, а на слабите перспективи и силната неяснота за обучението и какво бляскаво бъдеще следва след него. Послушните полковници, които обясняват как никой не трябва да се оплаква, а те само се оплакват от армията, която до някаква степен е техен продукт са много готини и модерни.
  Приятен ден!

 31. #31
  дъртаков 20 мар 2017, 18:06
   
  5
   
  1

  миналата година по стечение на обстоятелствата бях за няколко месеца в долна митрополия и за 20 дни в шумен ако тези курсантчета които не могат да бъдат събудени за вдигане на знамето в 7.45 имат претенций,незнам хората от частите които вадят пари от заплатите си за да се подържа техника и др.каво трбва да питат и искат от министъра.......

 32. #32
  Ужасен 20 мар 2017, 18:28
   
  2
   
  2

  След като изчетох достатъчно вогативизъм, не можах да остана безмълвен. Един беше коментарът засягащ полагането на военна клетва. През службата си всеки кадрови войник бил и обучаем. Да така е никой не успорва, но в същото време това се води и като военна служба. Защо курсантите да губят тези 5 години от живота си, излизайки бакалавър, докато дават дежурства, живеят на доказармен режим (който не знае какво е това да не коментира) въпреки, че живеем в 21 век ако някой ми говори за едно време..... има корпуси в един от факултетите, в който няма питейна вода. Там живеят хора с дневин порцион от 9.43лв. Та на отворковците да задам въпроса-как се храни човек с 9.43лв на ден, кота храната няма каде да се складира и трябва да се взима готова, което допълнително оскъпява. За маршировка са на високо ниво, физически здрави. А тези, които ми говорят за едно време да не забравят, че сега тяхната попара ядем!

 33. #33
  До Ужасен 20 мар 2017, 18:50
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #32

  Какво е това "вогативизъм", че не ми стана ясно?

 34. #34
  Нехранимайко 20 мар 2017, 19:12
   
  0
   
  0

  И на мен не ми става ясно кой е виновен за сегашното положение. Писна ни да слушаме колко 100 км физарядка сте имали всяка сутрин и колко дисциплинарани са ви направили карцерите. Затова, че сте такива послушковци сме на това ниво.

 35. #35
  Опс_леко 20 мар 2017, 19:19
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #34
  То с такива "непослушковци" като вас армията ще я втаса.

 36. #36
  Insideman 20 мар 2017, 19:53
   
  2
   
  1

  Представители на поколението, което е отговорно за състоянието на държава, на армията, а дори и за възпитанието на онези курсанти, които за нищо не стават и са ви толкова любим Ваш пример, защо ламтите с такава злоба срещу онези курсанти, които мислят и искат да променят нещо, нещо което Вие не сте направили? Нямате ли срам? Помислете над това вместо да ръсите клишета от рода на "Едно време какво беше ...".

 37. #37
  Ужасен 20 мар 2017, 20:33
   
  0
   
  2

  Отговор на коментар: #33

  Виждам, че от всичко написано това те е затруднило да плочетеш целия коментар и зада съм ти в помощ, когато се препъваш така звучно ще обесня. Тъй като имам доста задачи,а не пия ракия пред компютъра, както беше казал един българин по адрес на хейтърите, коментара написах от мобилния си, който от своя страна си служи с редактор, и ако се вгледаш в някоя клавиатурата с кирилица, а не с фонетика ще видиш , че 'в' и 'н' са една до друга.

 38. #38
  до Ужасен 20 мар 2017, 21:05
   
  2
   
  0

  Помислих си, че използваш някоя нова думичка, която не съм чул. А иначе ти прочетох и двата коментара и оставам с впечатление, че си крайно лабилна личност.

 39. #39
  Умници 20 мар 2017, 22:51
   
  2
   
  3

  СПРЕТЕ ДА СЕ СРАВНЯВАТЕ С ВАШАТА СЛУЖБА УМНИЦИ НЕ ЖИВЕЕМ В БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ! С КАКВО ПО РАЗЛИЧЕН Е КУРСАНТА С ВОЙНИКА? И ДВАМАТА ДАВАТ НАРЯДИ НО КУРСАНТА ХЕМ УЧИ ХЕМ ИЗПЪЛНЯВА ЗАПОВЕДИ И СЕ НАКАЗВА КАТО ВОЕННОСЛУЖЕЩ НО КАТО ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВИ ПРИВИЛЕГИИ И ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ ВОЕННИ СТАНЦИИ КУРСАНТА НЕ Е? КАКВО ПОВЕЧЕ ПРАВИ ВОЙНИКА ОТ КУРСАНТА?

 40. #40
  Бойчев 20 мар 2017, 22:52
   
  15
   
  0

  Сега е ред и на мен! Нека дам отговор на всички Вас, които без да знаете и мислите коментирате поставения от нас въпрос! Той е пряко свързан със статута ни, но без да се оплакваме, без да хленчим и противопостяваме! Всеки един от нас е постъпил с гордост, стремеж за развитие и вяра в бъдещето! Не е разбрана същината на проблематиката и не ви съдя за това, защото не е имало кой да Ви обясни! Въпроса зададохме пряко, защото от 4 години и половина ние сме третирани по два закона, които имат явно противоречие по между си ( ЗОВС и закона за образованието и науката )

  Според първия се ползваме с правата на военнослужещи и всичко произтичащо от тях! Според втория сме обучаеми които се ползват с права на обикновени студенти! Ние по кой се равняваме?! За мен е редно, статута да е ясно установен, за да няма прориворечие в полагащите се дни ваканция ( според закона за образованиетп и науката ) и отпуск ( според ЗОВС ). Това е само един пример, който доказва, че не изяснения стату не затруднява единствено Нас, а и всички които са ангажирани с нашето обучение!

  Дори за миг нито моите колеги, нито Аз сме били водени от мисълта дали ще бъдат признати години или не, дали ще позлваме платен годишен отпуск или не! Просто желаем да сме наясно, защото след като констатираме проблематиката то е ясно, че мислим и искаме прозрачност без заблуждения!
  Благодаря!

 41. #41
  Гларус 21 мар 2017, 06:37
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #30

  Има курсанти на по 4 години служба с по 10-12 международни учения зад гърба си всяко с продължителност от седмица до две (а не 2-3 дена тактическо учение).
  За тези които оповръщаха и осраха палубата ли говориш?

 42. #42
  до Бойчев 21 мар 2017, 06:44
   
  0
   
  1

  Отговор на коментар: #40
  Бойчев, колеги в горни постове са показали решението. Завършвате цивилни ВУЗ-ове и след това преминавате военна подготовка.

 43. #43
  Ум Белия Делфин 21 мар 2017, 07:04
   
  3
   
  2

  Решението е - признаване на курсантът на статут на пълноправен кадрови военнослужещ.Не може да си ни рак ,ни риба.
  От заплатата му се отчисляват разходите за храна,наем,режийни и т.н.МО няма да е назад.
  Друго важно-поне до краят на първи курс да има право да се откаже без да плаща издръжка.Иначе това е робия.Не винаги един млад човек прави най-мъдрият избор в живота си.Да ги държат насила с тия договори е безумие,само озлобление и им развивате психика като на заложници.
  И тази година приемът в НВУ няма да се попълни,колко още им трябва на началниците за да разберат че трябва да се променят нещата?

 44. #44
  Иван Димитров 21 мар 2017, 08:21
   
  8
   
  1

  Моля млади пенсионери, които от много време не знаят какво става във Военния университет да не се правят на мъдри и да не коментират.

 45. #45
  Непослушко 21 мар 2017, 09:41
   
  2
   
  2

  До #35 опс леко: Факт е, че по вашия способ нищо не се е получило. Силните ви командирски гласове и набиване на кубинки по цял ден, закованите шапки на главите не са довели до нищо добро. Както във всяко стадо, така и днес при курсантите има черни овци, които в последствие отпадат от колектива. Нима при вас не е имало пияници и неадекватни. Затворническия режим е най-благоприятната почва за тези прояви. Затова си гледайте НОИ, пийте си домошарката. Вместо да помогнете на младите, вие искате да ги унижите и закопаете. Ясно изразен комплекс на малоценност.

 46. #46
  Стефанов 21 мар 2017, 09:42
   
  4
   
  1

  Ех тази българщина... Все да даваме мнения по въпроси, които не разбираме. Предполагам, че повечето от коментиралите са били част или все още са част от БА. Защо коментирате резултата? Кой какъв бил и как изглеждал. Вие, дами и господа, които сте се "навидели" на служба, имахте ли дрехи, храна и отопление, когато сте учили? Имахте ли спортни зали? Имахте ли библиотеки, с нужната ви литература? Налагало ли ви се е една парадна униформа да носите няколко човека? Носили ли сте си гордо една и съща униформа 3 години? Била ли е инфраструктурата в нормален и безопасен вид за използване? Запазете отговора за себе си, защото съм се наслушал на сравнения. Това, което не чувам въпроса "Защо е такова положението такова сега?"
  Та това се и опитвам да направят явно тези момчета и момичета.
  А сега си избутайте работния ден. Вечерта пак седнете на ракия и започнете да оправяте държавните проблеми на маса. Поговорете за славното минало, настоящето го оплюйте, пък за бъдещето... то е проблем на младите, те да се справят..

 47. #47
  ала-бала 21 мар 2017, 11:56
   
  3
   
  3

  След нас по-добри няма да дойдат.Това е накратко.

 48. #48
  Иван 742552 21 мар 2017, 14:23
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #1

  По всичко личи, че изобщо не си запознат с въпросният "статут на корсантите" и пишеш е такива глупави коментари. Ако искаш да изкажеш адекватен отговор, вземи поразпитай, прочети, поинтересувай се за какво иде реч и тогава коментирай отново, защото в момента изглеждаш доста глупаво и смешно.

 49. #49
  Паисий 21 мар 2017, 18:41
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #48
  ...."статут на кOрсантите"....., боже, боже, прибери си вересиите преди да са дошли в Армията, като курсанти шеста година.

 50. #50
  ЗОВС 21 мар 2017, 19:06
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #40
  Според първия се ползваме с правата на военнослужещи и всичко произтичащо от тях!


  Бойчев я ми покажи къде го пише това в ЗОВС.

 51. #51
  Insideman 21 мар 2017, 19:13
   
  1
   
  0

  Отговор на коментар: #41
  Става дума за сухопътни профили, а за военноморски не знам съответно и не мога да коментирам. В този ред на мисли, практиката "не знам - не коментирам" е златна, но рядко прилагана от коментиращите тук, те явно са вселенски стожери на знание и правдини.

 52. #52
  PASS 21 мар 2017, 19:21
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #51
  Insideman, я разясни, че ми стана интересно. Курсанти от НВУ или курсанти, които преди да влязат в НВУ са служили в армията, което е нещо различно.

 53. #53
  Insideman 21 мар 2017, 19:36
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #52
  "Класически курсанти", а не такива постъпили след Х години служба в редовете.

 54. #54
  Бойчев 21 мар 2017, 20:22
   
  7
   
  1

  До ЗОВС!
  Мисля, че сте чели между редовете и не сте вникнали в описаното от мен! Моля Ви следващият път, когато коментирате прочетете! Ясно съм описал патовата ситуация, когато се налага да се реши даден въпрос остро касаещ Нас курсантите. В един случай всички права описани в ЗОВС важат за Нас, тъй като сме причислявани към военнослужещите ( 30 дни отпуск, а не както до сега ваканция/нямаме полагаща се компенсация от наряд защото те са с учебна цел, но това къде е описано и защо възниква противоречие статут - закон ), в следващата ситуация важат правила касащи студентите! Необходимо ли е да се стига до тук... разбира се, че не!
  Нека "военнослужещи с особен статут" най - накрая добие релна и правдива форма, за да са наясно обучаеми, преподаватели и ректори, като какви да ни определят! Приятна вечер!

 55. #55
  ЗОВС 21 мар 2017, 20:43
   
  0
   
  5

  Отговор на коментар: #54

  Бойчев, май ти четеш ЗОВС между редовете.
  В един случай всички права описани в ЗОВС важат за Нас
  Намери и ми цитирай точно този текст от ЗОВС и не бързай да ми пожелаваш "Приятна вечер" и да си лягаш.

 56. #56
  Бойчев 21 мар 2017, 20:53
   
  6
   
  4

  Няма подобно описано нещо в закона! Изречението написано от мен е предисловие на всичко следващо!
  Защо до миналата година се ползвахме с ВАКАНЦИЯ, а от тази на дневен ред стои ГОДИШЕН ОТПУСК В РАЗМЕР НА 30 дни? ( един случай, който бях посочил и по-горе! ) Може би грешно разбирате, моето изказване?! Защо нещата биват променени, а статута остава неопределен?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker