Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_9917.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Контраадмирал Петев поздрави запасните и резервистите от Варненска област

Pan.bg 20 мар 2017 | 09:51 views (772) commentaries(0)
img Капитан І ранг о.з. Валентин Димитров

В Дома на запасното войнство във Варна се проведе ІХ Отчетно-изборна конференция на Областната организация на СОСЗР. В нея участваха 58 от избраните от структурите на съюза 65 делегати. Гости бяха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, началникът на Областното военно окръжие полковник Румен Димитров, заместник-директорът на Областната дирекция на МВР комисар Цветан Пировски, председателят на Българския антифашистки съюз – Варна, Януари Вичев, областният координатор на ВМРО Живко Костадинов, кметове и други.

Присъстващите изслушаха химна на Българската армия и на СОСЗР „Велик е нашият войник“ и почетоха паметта на починалите 48 членове на Областната организация.

Обстоен и обективен отчетен доклад изнесе вицеадмирал о.з. Петър Петров - председател на Областния съвет. След кратък анализ на международната и вътрешна обстановка, той се спря на предизвикателствата пред съюза, отчете нивото на проведената отчетно-изборна кампания и задълбочено разкри постиженията и слабостите в периода 2013 – 2017 г. в областта на организационното състояние, родолюбивата и патриотична дейност и грижите за социалния статус на членовете.

Областната организация наброява 2355 души (от тях 178 асоциирани), членуващи в 12 общински организации, 29 дружества и 23 клуба. Създадени и възстановени са 8 дружества и клуба, а 4 са отпаднали. Новоприетите членове за периода са 192 (44 са отпаднали), като са издадено общо 728 членски карти. Съюзната база наброява 25 клуба. Най-новият е в Албена.

Положително бе оценено взаимодействието с държавните и местни органи, ВМС и ВВМУ „Н. Й Вапцаров“, с другите военно-родолюбиви организации, регионалната среща (октомври 2016 г.) на представители на областните организации на СОСЗР от Варна, Русе, Разград, Шумен, Добрич и Силистра. Изживяно е разединението между Областната и Общинската организация – Варна. Не навсякъде обаче организационния живот е на ниво, част от дружествата и клубове съществуват само формално, ниска е активността на членовете, членският внос не се събира в съответствие с установената в устава норма.

Водещо в родолюбивата и военно-патриотична дейност е било отбелязването на 70-годишнината от Победата над фашизма (2015 г.), различни чествания, годишнини, екскурзии, грижи за войнишки паметници, съвместната дейност със СОК „Камчия“, различни полезни инициативи на отделни клубове и дружества. Активна е дейността на Творческия клуб, на мъжката и дамска вокални групи, на хора на моряците ветерани „Хр. Манолов. Стара слабост е обхватът на членовете и ниската посещаемост на мероприятията, самото им качество и въздействаща роля.

Интересни начинания се проведени с различни сродни общества от Норвегия, Украйна и Молдова, а чрез СОК „Камчия“ – и с Руската федерация.

Въпреки хроничния недостиг на средства, финансова подкрепа е осигурена за 7 членове в размер на скромните 550 лева. Ползващите безплатен обяд са съкратени от 15 на 7 души. Има отстъпление в нормативната база, касаеща ползването на почивни домове и санаториуми на МО от семействата на запасното войнство. Не са еднозначни социалните придобивки на различните сегменти в системата на националната сигурност. През отчетния период областната организация е подкрепяла различни национални каузи.

Изказаха се общо 14 души, сред които и част от гостите - контраадмирал Митко Петев, полковник Румен Димитров, комисар Цветан Пировски, Януари Вичев и Живко Костадинов. Гостите засегнаха взаимодействието с Областната организация на СОСЗР, а делегатите подкрепиха изводите и насоките за бъдещата работа, отразени в доклада и се обединиха около главните проблеми. Сред тях са ниската притегателна сила на съюза, формалната дейност, която го превръща в пенсионерски клуб или в туристическо дружество, състаряването и повторяемостта на актива, масовото придобиване на членски карти със съмнителни мотиви, неуставното събиране на членския внос, политизирането на някои от военно-родолюбивите организации в страната, защитата на интересите на съюзните членове на национално ниво. Остро бе поставен въпросът за прехвърляне на самостоятелността и правата за управление на Дома на запасното войнство във Варна от Централния към Областния съвет. Налагат се промени в Устава на СОСЗР, които да повишат неговата действеност, демократизъм, организираност и отговорност за съдбите на неговите членове. Конференцията задължи навия Областен съвет да обобщи всички полезни предложения и ги отстоява на предстоящия ІХ конгрес на СОСЗР през есента. Счита се, че в това отношение е полезно единомислието на областните организации на съюза в Североизточна България.

Конференцията „подмлади” с четирима души новия Областен съвет от 25 души, който за свой председател преизбра вицеадмирал о.з. Петър Петров, а за заместник-председател (той и секретар) издигна капитан І ранг о.з. Константин Попов. За председател на Контролната комисия бе преизбран подполковник о.р. Андрей Андреев.

Снимка: Капитан-лейтенант о.з. Юлиан Недев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker