Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_9998.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

ГОЛЯМ НЕДОСТИГ НА ХОРА В АРМИЯТА ! НЕКОМПЛЕКТЪТ Е НАД 20% !

Pan.bg 13 апр 2017 | 08:04 views (7030) commentaries(7)
img Otbrana.com

На редовно заседание на Министерския съвет беше приет Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на Република България през 2016 г. Докладът е ежегоден и е израз на политиката на прозрачност и отчетност пред Народното събрание и обществеността.

Първи тревожен извод

Растяща тревога в ръководството на Министерството на отбраната и командването на въоръжените сили буди задълбочаващият се през изминалата година проблем с комплектоването на формированията с личен състав. В сравнение с края на 2014 г., само за две години, некомплектът в Българската армия се е удвоил от 10% на 20%. По отношение на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната некомплектът достига 19%, като за 2014 г. той е бил 10%. По отношение на Министерство на отбраната, за две години некомплектът се е увеличил с 9%, съответно от 3% в края на 2014 г. на 12% в края на 2016 г. От видовете въоръжени сили най-тежко засегнати от недостиг на личен състав са Сухопътни войски, които дават най-големия принос към операции и мисии на НАТО и ЕС, както и в операции по охрана на границата, като те са попълнени с войници приблизително на 71%, а над 20% от местата за офицери остават вакантни. Причините са комплексни, като основните са: ниското заплащане; честите промени в нормативната уредба на системата за отбрана, водещи до несигурност за бъдещето; незадоволителното социално положение на военнослужещите; липсата на ясни и точни правила и критерии за кадрово развитие; неосигуряването на финансови средства за обявяване на конкурси за свободните длъжности; демографски проблеми, поради които на конкурсите не се явяват достатъчно кандидати, а голяма част от явилите се, не успяват да покрият изискванията.

Втори тревожен извод

Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това продължи да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и състоянието на остарялото въоръжение и бойна техника.

Трети тревожен извод

Недостатъчното ресурсно осигуряване на Въоръжените сили през последните години, в т. ч. и за изпълнение на пакета Цели за способности - 2013 (ЦС 2013) се запази като тенденция и през 2016г. Натрупаните с годините негативи по отношение на финансирането на Въоръжените сили са ги поставили в изключително тежко положение да изпълняват своите функции и задачи. Поддържането на изградените способности е силно затруднено и се характеризира с постоянно препланиране по приоритети на предоставените ресурси за възстановяване изправността на въоръжението, техниката и развитието на нови способности. Българската армия вече само частично може да изпълнява конституционните си задължения по отбраната и защитата на суверенитета на Република България. Средата на сигурност е коренно променена и е наложителен дебат за постигане на траен политически консенсус и незабавно увеличаване на бюджета за отбрана до 2% от БВП. Такива са и решенията от срещата на върха на НАТО в Уелс (2014 г.).

Четвърти тревожен извод

С предвижданите за 2017 г. допълнителни средства от централния бюджет могат да стартират само най-спешните проекти за модернизация. За тяхното пълно реализиране, обаче, е необходимо осигуряването на значителни допълнителни средства и през следващите години. Осигуряването на достатъчно и редовно финансиране е основен проблем за успешната реализация на приоритетните инвестиционни проекти. Това създава рискове за изпълнението на Програма 2020, План 2020 и „Цели за способности за НАТО“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Teraflop 13 апр 2017, 09:15
   
  18
   
  4

  "задълбочаващият се през изминалата година проблем с комплектоването на формированията с личен състав" Ако не се вземат спешни мерки за хората в армията,тя ще се разпадне. Как охранителните фирми в Бългерията успяват да привличат военните и полицаите,които са близо 80% в тях,а армията и вътрешното министерство не могат?! Охранителите са около 117 000 човека понастоящем. Това какво трябва да ни говори? Да звъни в ушите на министъра на отбраната и на началника й, и да не им дава мир!!!!!!!!! МО и МВР трябва да се постараят да си върнат обучените хора в редиците си. Иначе с неграмотни и немотивирани индивиди сигурността на Бългерията няма как да се осъществи. Сега сме по бикини и сутиен/по гащи/. До няколко години ще останем чисто голи и надупени на враговете ни! Натам вървим,защото управниците ни си гледат службичките и привилегиите.

 2. #2
  До Teraflop 13 апр 2017, 12:16
   
  20
   
  2

  Какви небивалици говориш? Близо 80% от охранителите в България са над 50г. възраст,работещи за МЗ. Тези хора нямат нищо общо с професионалните охранителите- контрактори работещи на отговорни позиции в горещи точки по света. Нямат тяхната подготовка,мотивация и желание за работа. А ти даваш идеи да се върне ли на военна служба. Верно ,че слънцето вече е по-силно но вие слънчасахте предварително. Мотивацията за служене в армията ще има,когато има: Добро заплащане,социален пакет,ясни правила за кариерно развитие и модерна техника.

 3. #3
  STEFAN IVANOV 20 апр 2017, 12:46
   
  5
   
  9

  samo poglednete kakvi voinnici slujat po150 kila a za jenite da ne govorim ne vsi4ki sa takiva trabva da imat vizia i togava da imse uveli4at zaplatite da sigi zasluzat

 4. #4
  Дедо Прецаки 20 апр 2017, 16:36
   
  12
   
  0

  "Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си..." - Бре, работата верно требе да е много зле, щом туй вече официално се споменава, щото досега слушахме бодряшкото: "Въпреки ограниченията и системното недофинансиране БА е в състояние да изпълни..." и т. н. и т. н.!

 5. #5
  дедо Белобради 20 апр 2017, 16:50
   
  10
   
  0

  Отговор на коментар: #4

  Проблемите пак се споменават с половин уста. Над 20% е некомпекта за хора, а изправната техника е под санитарния минимум. Отделно над 20% от личния състав не отговаря на изискванията за заеманата длъжност и не е в състояние да изпълнява задълженията си поради некомпетентност, а колко пък от заетите длъжности в БА са напълно излишни и не допринасят с нищо за отбраната е друг въпрос пред който всички си затварят очите.

 6. #6
  Teraflop 21 апр 2017, 08:29
   
  2
   
  1

  До 2.Не говоря небивалици,а факти. Аз съм също в тоя бизнес и виждам,че пенсионерите в него не са повече от 40 процента. Слънцето грее за всички хора.И за контракторите,както се изразяваш. Армията,момченце младо, е много,много зле.Това искам да ти подчертая.А ти как ще ме разбереш, си е твоя грижа.

 7. #7
  Не стана ли ясно? 21 апр 2017, 08:54
   
  6
   
  1

  Ами защо да ставам войник, като мога да завърша аграрния в пловдив и да стана лейтенант във служба "Цивилна полиция" или "Цивилна информация" за да имам по 300 лв повече от лейтенанта в карлово с 5 г. военно училище?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker