ГОРЕЩО: Как българското оръжие стига до терористите в Сириял Корабът „Марианне Даника“, натоварен с оръжие, извършва два курса месечно от Бургас до пристанището Джеда в Саудитска Арабия.

Pan.bg 21 апр 2017 | 10:07 views (1785) commentaries(3)
img шикалфж
От Диляна Гайтанджиева
20.04.2017 • 18:35

Пратките пътуват по море от Бургас до пристанище Джеда в Саудитска Арабия два пъти месечно

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/MARIANNE_DANICA.jpg

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/MARIANNE_DANICA2.jpg

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/Photo7.jpg

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/Photo6.jpg

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/Photo4.jpg

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/unnamed-3.png

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/unnamed-1-1.png

6 април, Джеда, Саудитска Арабия. Корабът „Марианне Даника“, плаващ под флага на Дания, акостира на най-голямото пристанище в саудитското кралство. 10 дни по-рано (на 28 март) същият кораб е отплавал от пристанище Бургас, натоварен с тонове оръжие, показа проверка на „Труд“ в сайта за сателитно проследяване Marinetraffic.com. Корабът декларира, че пренася много опасен товар – Hazard A (Major), което според международната класификация за карго превози означава експлозиви и оръжие. Опасният товар бива разтоварен и след 8 часа престой на пристанището в Джеда „Марианне Даника“ отплава обратно към Бургас. Пратката с българско оръжие не е предназначена за Саудитска Арабия, която не може да го използва, тъй като армията й е оборудвана само със западно оръжие.

През декември м.г. „Труд“ откри българско оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот в 9 склада на джихадистите от фронта Ал Нусра в Източен Алепо в Сирия. Групировката е определяна като терористична от ООН заради връзки с Ал Кайда. Въпреки забраната за износ на оръжие заради войната в Сирия 2 милиона снаряди и 4 хиляди ракети ГРАД от България са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо, показа разследването ни на място в Сирия.

Сандъците с надписи на български език, обозначаващи България като страната производител и изпращач, съдържаха 122-милиметрови ракети ГРАД с обсег на действие до няколко километра. Те са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ.

След разследването ни прокуратурата започна проверка по случая, а ние тръгнахме обратно по следите на българското оръжие – от пристанището, откъдето то се изнася – Бургас.

Оказва се, че това е само един от регулярните курсове Бургас-Джеда-Бургас, които корабът „Марианне Даника“ извършва през последните месеци. Според архивите на сaйта за сателитно проследяване Marinetraffic.com същият кораб е отплавал от Бургас на 7 март и е пристигнал до крайната си дестинация – Джеда, Саудитска Арабия на 17 март. Разтоварил е и след 12 часа престой е поел обратно за България. След пристигането си в Бургас на 28 март в 9 ч. сутринта „Марианне Даника“ е натоварен с нова пратка оръжия и след 9 часа престой е отплавал обратно за саудитското кралство. Курсовете се повтарят, без почивка, като корабът не спира никъде по пътя си. Единственият му престой от няколко часа е на пристанищата Бургас и Джеда. За един месец корабът с българско оръжие е направил два курса до Саудитска Арабия и се е върнал в България, за да превози следващата пратка.

„Труд“ потърси за коментар ВМЗ-Сопот, но въпреки многократните ни запитвания не получихме отговор. От посолството на Саудитска Арабия заявиха, че няма да отговорят на въпроса къде Саудитска Арабия изпраща българското оръжие предвид факта, че саудитската армия използва само западно оръжие и българското е несъвместимо с военния стандарт на арабското кралство.

В ексклузивно интервю за „Труд“ полк. Малик Ал Кърди, командир в Свободната сирийската армия, определяна за съюзник на Запада срещу режима на Башар Ал Асад, твърди, че Саудитска Арабия заедно със службите на общо 15 държави снабдяват джихадистите в Сирия с оръжие под предтекст, че помагат на умерената опозиция (цялото интервю четете по-долу).

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/unnamed-2-33-300x169.jpg
Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Гецов получава почетна грамота от представителите на Chemring в България за „добро сътрудничество и високи резултати“. Снимка: Министерство на икономиката

Разследването ни откри, че ВМЗ-Сопот има договор за оръжие с две американски компании – Chemring и дъщерното й дружество Chemring Ordinance, и Orbital АТК. Двете фирми изпълняват поръчки за американското правителство. Chemring e получила договор за две поръчки на обща стойност 47 милиона долара през м.г. за доставка на оръжие, което не е по американски стандарт (в случая българско оръжие) по Програма за закупуване на нестандартно оборудване и амуниции. В съобщението на компанията в интернет се посочва, че оръжието е за нуждите на САЩ и нейните съюзници. Другата американска компания Orbital ATK e получила договор за закупуването на неамериканско оръжие на стойност 50 милиона долара по същата програма на 27 януари т.г. Orbital ATK не отговори на запитването на „Труд“ на кои „американски международни съюзници“ доставят оръжието от ВМЗ-Сопот. В съобщение до „Труд“ от Chemring заявиха, че информацията е конфиденциална и ни посъветваха да се обърнем към ВМЗ-Сопот.

Компанията, собственик на кораба H.Folmer & Co, също отказа коментар. Проверката ни откри, че това не е първият случай, в който същият кораб се замесва в превоз на оръжие до размирни райони. Според разседване на Амнести Интърнешънъл „Марианне Даника“ е доставил сълзотворен газ и други оръжия в Египет за режима на Хосни Мубарак на 26 ноември 2011 г. по време на „арабската пролет“, когато стотици протестиращи бяха убити от силите на президента Мубарак на площад Тахрир в Кайро. Корабът е нает от американска компания, а след скандала говорител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че въпросната американска компания дори е получила лиценз за този износ.

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/Malik_AL_Kurdi-300x154.jpg
Малик Ал Кърди, командир в Сирийската свободна армия ексклузивно пред „Труд“:
15 чужди служби снабдяват терористите с оръжие

– Как се снабдявате с оръжие?
– Има щаб на службите, в който участват 15 държави и който се намира в Турция и в Йордания. Оръжието достига до нас през този щаб, как – нас не ни интересува, за нас е важно оръжието да пристигне. Ние предупредихме специално американците и като цяло европейците, че оръжията, които минават през Генералния щаб на Свободната армия, отиват до организации, определяни от Запада като терористични организации. Как се извършва тази двойна игра – от една страна тези организации са обвинени, че са терористични, от друга – биват снабдявани с оръжие чрез Генералния щаб. Това беше учудващо и смущаващо за нас, но до този момент нямаме обяснение. Дори структурите на Свободната армия бяха лишени от доставки на оръжие и получаваха много малко. Тези, които получиха оръжие, трябваше да бъдат с определена идеология. Под определена идеология имам предвид радикална ислямистка идеология.

Повече от 15 чужди служби работят открито на сирийска територия. Дори щабът за снабдяване с оръжия е под контрола на тези служби. Начело на тези служби са САЩ, Великобритания, Франция и страни от Персийския залив (Саудитска Арабия, Катар) и други. Тези служби контролират оръжията, които пристигат до революцията и ги изпращат на малки количества, особено за Свободната армия, и позволяват частично тези оръжия да достигат до организациите с идеологически характер.

https://trud.bg/wp-content/uploads/2017/04/Malik_AL_Kurdi2-300x167.jpg
Полк. Малик Ал Кърди от Свободната сирийска армия разкрива пътя на оръжието до ислямистите в Сирия пред Диляна Гайтанджиева.

– Правилно ли ви разбирам – службите на тези 15 държави въоръжават и финансират Ал Кайда, това ли се случва в момента в Сирия?
– Със сигурност можем да кажем това, но световните служби извършват противоречиви неща. Те могат да обвинят някой в тероризъм и в същото време да го подкрепят да изпълни конкретни техни цели, съответстващи на политиката им, без той дори да осъзнава това.

– Как стигат оръжията до тези терористични групи в Сирия?
– Има определени мрежи, които доставят директно тези оръжия, като част от доставките стават през Генералния щаб (на Свободната армия). Друга част от помощта бива изпращана под формата на пари до тези организации, за да си купят оръжие от черния пазар, или директно получават оръжие от службите.
Целта на Генералния щаб на Сирийската свободна армия е да посредничи между страните-доставчици и отрядите. Оръжието се раздава по предварително подготвени списъци, но Генералния щаб не може да прави съществени промени по тях.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Эшелон САУ "Гвоздика" в Бургасе 21 апр 2017, 12:23
   
  4
   
  0

  Эшелон САУ "Гвоздика" в Бургасе
  http://colonelcassad.livejournal.com/3372549.html
  21 апреля, 10:23


  В болгарском порту Бургас засветилась погрузка дивизиона САУ "Гвоздика" (как минимум одна батарея + машины управления).
  Помимо этого, на фотографиях видна еще какая-то техника, скрытая тентами.
  ( Свернуть )  11.jpg

  22.jpg

  44.jpg

  С учетом того, что Болгария является одним из крупнейших логистических хабов по перевалке оружия на Ближний Восток, можно предположить, что готовится новая отправка сирийским боевикам и скоро эти орудия всплывут в Идлибе или Дераа.
  Разумеется, как указывалось еще в прошлом году, формально (если это не поставки по линии секретных фондов ЦРУ), оружие закупают Саудовская Аравия и Катар, которые воздухом и морем вывозят их с Балканского полуострова и уже потом распределяют в соответствии с текущими нуждами сирийской войны. Подробно эта схема расписана вот здесь http://colonelcassad.livejournal.com/2875229.html

  Впрочем, нельзя исключать и вариантов с отправкой груза на Украину, где еще с 2014 года имеется существенный дефицит САУ, который в частности был отражен в отчетах Military Balance http://colonelcassad.livejournal.com/2749753.html.
  Болгарский след в оружейных поставках на Украину мелькал еще в 2014-2015 годах, когда в штатном расписании карательного полка "Азов" всплыли самоходные минометы типа "Тунджа".

  Метки: Балканы, Болгария, Катар, Саудовская Аравия, Сирия, Украина, артиллерия, война в Сирии, торговля оружием

 2. #2
  Завод 21 апр 2017, 19:52
   
  1
   
  0

  Добър ден,аз съм ва'ща леля!Че то това го знае всякакво пеленаче. Замислете се само, защо саудитският монарх е евреин?!?!Нали са мюсюлмани? Хахаха.......А бе има единаче пъклен заговор срещу що-годе нормалните хора,който е измислен преди 300 години от Банкери-евреи....и той в момента действа.

 3. #3
  Thunder 21 апр 2017, 19:56
   
  2
   
  0

  Аз като ви разправям, че главатаря на ислямска държава не е заловен, а се разхожда свободно из Банкя !

  Кой ми вярва ?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker