Warning: getimagesize(http://www.otbrana.com/uploads/news/thumbs3/g_10382.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

В Русе отбелязаха 138 години Военноморски сили

Pan.bg 09 авг 2017 | 04:22 views (849) commentaries(2)
img Матрос Росен Вангелов получи плакет „Русе“ от кмета на Русе за отлично изпълнение на служебните задължения и по повод 138 години от създаването на ВМС. На пресконференцията контраадмиралът Митко Петев – командир на ВМС заяви, че се очаква до 4 години нови кораби да бъдат на въоръжение.

Otbrana.com

Русе бе домакин на част от тържествата посветени на 138 години от създаването на Военноморските сили на България за пореден път. Днес от 16.00 часа в Общината бяха наградени военнослужещи от ВМС от кмета на Русе Пламен Стоилов. На пресконференцията присъства командирът на Военноморските сили на страната контраадмирал Митко Петев, съобщава Брягнюз.

Пламен Стоилов сподели радостта си от това, че е кмет-домакин на началото на традиционните чествания на тази годишнина. „Русе е люлката на Военноморския флот, мястото откъдето е започнала тази традиция.“-добави той. За особени заслуги офицери и служители на ВМС по традиция бяха удостоени с плакет „Русе“ и парична премия като по този начин се отдаде заслуженото на всички присъстващи от ВМС.

Матрос Росен Вангелов получи плакет „Русе“ от кмета на Русе за отлично изпълнение на служебните задължения и по повод 138 години от създаването на ВМС.

За отлично изпълнение на служебните задължения и 138 години от създаването на ВМС с плакет „Русе“ главен старшина Живко Иванов

За отлично изпълнение на служебните задължения и 138 години по повод плакет русе майор Валентин Иванов

Командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев удостои с грамота областния управител Галин Григоров. Той от своя страна връчи поздравителен адрес и един алманах с всички забележителности и снимки от тези исторически и други забележителности в България през вековете.

Пламен Стоилов бе удостоен също с грамота от контраадмирал Митко Петев. Кметът подари пейзаж с реката, за да напомни, че в Русе всички те имат приятели

На пресконференцията контраадмиралът Митко Петев – командир на ВМС заяви, че се очаква до 4 години нови кораби да бъдат на въоръжение. В ход е изпращане на покани за конкретни предложения, като бяха изпратени и писма за заявяване на интерес за участие в тази корабостроителна програма. RFI е пратено първоначално до 16 фирми. 8 са отговорили с конкретно предложение, а 1 от не е заявила интерес. Те ще участват в прозрачен подбор. 5 правителства последователно подкрепят проекта, който започва още от тази година. „Обещано и говорено има много. Въпросът е, че е свършено още повече“, добави той. Към момента има висока проектна готовност, тъй като всичките дейности, които са необходими по отношение стартиране, придвижване и развитие на проекта са извършени, посочи той относно двата многоцелеви модулно – патрулни кораба. Факт са решенията на Министерския съвет и на Народното събрание относно процедурата.

Готовността за реализиране е висока. Очаква се отговор тази есен добави контраадмирал Петев. Тогава и ще бъде направена оценка на водещите корабостроителни компании. Предстои междуведомствената комисия да предложи и тогава да се сключи договор за строителството на корабите. За целта се отделят 820 млн. лева. При благоприятно стечение на обстоятелствата до 4 години корабите ще бъдат на въоръжение, тъй като тук се включва и приемането и обучението на личния състав. България обаче има нужда от 4 кораба. Ще бъдат модернизирани и 3-те фрегати, които наближават 40 – годишна възраст, но още 15 години могат да се експлоатират надеждно.

Тържествените мероприятия продължиха през останалата вечер като в 18.30 часа в Градската градина имаше концерт на Представителния духов оркестър на ВМС. В 19.30 часа бяха положени венци и цветя пред Паметника на моряка, след празнично шествие от Доходното здание. В 20.30 часа русенци и гостите на града видяха спектакъла „Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС и тържествена заря. Военният флот на България е създаден на 12 август 1879 година в Русе. От Русе водят началото си и военноморското образование, военния флотски оркестър, хидрографските изследвания, кораборемонтната дейност и музейното морско дело на България.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Щиляна Бискова 09 авг 2017, 15:04
   
  1
   
  0

  Като върнат казармата,до войнишката лафка ще има войнишко козметично студио. Щото как ще отидеш на стрелби с тези неоформени вежди?

 2. #2
  Бай Ганъо 13 авг 2017, 19:04
   
  0
   
  0

  Mного слаб материал. Що за тъпанар я е писал - да изпусне най-важното, че американците и натовците са ни подарили корабите и под тяхното "вещо ръководство" е създадена отново изчезналата българска държава. СРАМОТА!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker