Министърът на икономиката ще проверява "Кинтекс" 10 г. назад

Pan.bg 20 сеп 2017 | 22:00 views (466) commentaries(0)
img
Гласове

Министърът на икономиката Емил Караниколов е наредил проверка в "Кинтекс" за 10 години назад. Това стана ясно по време на извънреден брифинг в министерството, предаде Канал 3. "Изпратил съм сигнал до прокуратурата – заради три вида боеприпаси. Причината – последните два пъти "Кинтекс" е поискал оферти само от "Емко", но не и от ВМЗ и "Дунарит", а такова задължение е имало. Ако имаше оферти от другите две дружества, щеше цената да е 5-10% по-ниска", заяви Караниколов."Ще проверяваме как са извършвани сделките и дали най-добрите оферти са печелили", обясни още Караниколов. Проверка ще бъде направена и във ВМЗ – дали има техни патенти, които се ползват неправомерно от други предприятия.

От думите на министъра стана ясно, че в момента се произвежда поръчката, предназначена за Индия. Това нищо няма да струва на данъкоплатците, добави Караниколов.

”Няма разпоредба от страна на държавата към държавното дружество "Кинтекс" да преосмисли отношенията си с оръжейната фирма "Емко", посочи Караниколов и обяви, че на 31 август от "Емко" са изпратили искане до "Кинтекс" да бъдат анулирани протоколите и фактурите за продукцията на "Емко", която беше предназначена за Индия и която така и не беше натоварена на пристанище Бургас.

Икономическият министър обяви и че Агенция "Митници" няма право да пусне боеприпасите, защото "Емко" е с отнет лиценз.

"Защо от "Емко" не работят да отстранят нередностите? Междуведомственият съвет ще направи извънредно заседание за връщане на лиценза, ако всичко е наред. Няколко пъти са давани предписания за отстраняване на нарушенията, но това не се е случило", каза Караниколов.

"Политици, които не са в парламента, е нормално да протестират пред парламента, защото искат да влязат вътре". Така Караниколов коментира дали ще прати сигнал в прокуратурата защо хора като Татяна Дончева и Румен Петков подклаждат скандала. Караниколов уточни, че е редно протестиращите от "Емко" да се обърнат към ръководството на компанията да отстрани нередностите при съхранението на боеприпаси, констатирано от КОС и "Пожарна безопасност".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker